Loving Vincent/ Vincent, patimile unui artist

Nu exista zi sa nu vad un articol in presa internationala sau un material video despre filmul de animatie Loving VincentVincent, patimile unui artist (coproductie Marea Britania – Polonia), prezentat in aceasta toamna la Bucuresti la Anim’est. Polonezii au reusit sa atraga atentia lumii cu noul proiect de animatie – primul lungmetraj de animatie realizat vreodata exclusiv din picturi.

In urma cu cativa ani, polonezii au impresionat o lume intreaga cu scurtmetrajul de animatie regizat de Tomasz Bagiński, Istoria Poloniei. A reusit sa includa cele mai importante evenimente, date si persoane din istoria Poloniei intr-un film de doar 8 minute.

Nu trebuie uitat scurtmetrajul studioului de animatie polonez Platige Image, Paths of Hate. Si acest produs cultural a fost viral pe Internet. De fiecare data, animatia poloneza reuseste sa sensibilizeze opinia publica internationala cu subiectele lor. Am senzatia ca aceste productii fac parte din strategia lor de promovare a tarii. Este o parte din brandul lor cultural. Seamana cu o serie de reel-uri. Arata tot ce este mai bun in domeniu. Este o invitatie sa vizitezi Polonia, eventual sa faci afaceri cu ei. Noi cu frunza Elenei Udrea ca brand de tara, ei cu produsele culturale pentru promovarea Poloniei.

Revenind la Loving Vincent, filmul aduce la viata tablourile lui Vincent van Gogh pentru a-i explora acestuia povestea exemplara.

Regia filmului este semnata de Dorota Kobiela si Hugh Welchman. Avand la baza viata si moartea stranie a unuia din cei mai apreciati artisti moderni, filmul a obtinut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy, anul acesta. Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atat de caracteristic al artistului, lucrari care au devenit icon-uri ale artei moderne si care au schimbat fata artei. Filmul a presupus un efort considerabil. Initial, s-au realizat filmari reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual in ulei. Ulterior, animatia a fost realizata in rotoscopie, produsul final fiind o imbinare intre filmari live-action si pictura. La film au lucrat 125 de pictori din lumea intreaga, in studiouri situate in Polonia si Grecia. Filmarile au avut loc in studiouri din Londra si Wroclaw. Timp de un an, echipa de pictori si animatori au reconstituit opera lui Van Gogh in forma cinematografica. Cu un astfel de efort creativ si o asemenea desfasurare de forte, Loving Vincent e unul din cele mai asteptate filme de animatie ale acestui deceniu. Este posibil ca acest film sa ruleze pe marile ecrane din Romania. O sa revin cu informatii.

Pictorita Carmen Belean din Romania a participat la realizarea filmului de animatie.