Maria Mirabela (VIDEO cu filmul integral)

Maria Mirabela este oficial pe canalul YouTube Moldova Film. Filmul a fost realizat in 1981, coproductie romano-sovietica. Este o productie hibrid: live-action combinat cu animatie.

Stilul animatiei este sovietic. Realizatorii au folosit tehnica de animatie clasica 2D.

Personajele animate (Oache, Scaparici si Omide) au fost realizate la studioul de la Moscova.

Filmul are peste 250.000 de vizualizari pe YouTube

Coproductie Moldova Film (Chisinau, RSS Moldoveneasca),
Soiuzmultfilm (Moscova, URSS)
si Studioul de creatie nr. 5 (Bucuresti, Romania).
Regia: Ion Popescu Gopo, Nataliu Bodiul
Scenariul: Ion Popescu Gopo
Muzica : Eugen Doga
Distributie: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu, Ingrid Celia, Ion Popescu-Gopo

Maria Mirabela este inspirat din povestea Fata babei si fata mosneagului a lui Ion Creanga in care apar doua fete: una buna si alta rautacioasa.

Animatia a fost realizata de un colectiv romano-sovietic format din A. Abarenov, R. Pupaza, I. Kuziurin, I. Voskaniant, N. Fedorov, A. Popov, V. Krumin, I. Rogova, V. Lihacev, O. Komarov, T. Pomeranteva, O. Orlova si Anita Ionescu.

Versurile cantecelor au fost scrise Grigore Vieru si traduse in limba rusa de catre Valentin Berestov si Evgheni Agranovici. Muzica a fost compusa de Eugen Doga si interpretata de Orchestra simfonica a Radioteleviziunii Romane dirijata de Cornel Popescu. Piesele muzicale au fost cantate in limba romana de Anda Calugareanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Paula Radulescu, Adrian Stefanescu si Grupul Vocal 5T, iar in limba rusa de Leonid Serebrennikov.

Filmarile au avut loc in vara anului 1981. Dialogurile din film au fost inregistrate atat in romana, cat si in rusa. Fetitele au lucrat cu niste marionete facute de Gopo din plastilina, animatia fiind adaugata ulterior. Regizorul le povestea fetitelor cum urmau sa se miste personajele animate si le indruma cum sa se miste. Deoarece fetele nu stiau sa citeasca pentru a invata textul, replicile erau de cele mai multe ori improvizate.