de Ana-Maria Uluceanu
La un an după ce The Boxtrolls a deschis cea de-a noua ediție a Anim’est, Mark Shapiro a revenit pentru a dezvălui „secretele” celui de-al treilea film al studioului LAIKA, împărțindu-și prezentarea în două părți. Prima parte, riguros concepută, a fost menită să acopere majoritatea aspectelor legate de conceperea personajelor, de dezvoltarea poveștii și de organizarea (remarcabilă) din spatele acestui studio de animație, care, în ciuda vârstei „fragede”, este sursa unor succese constante. Cea de-a doua parte a constat într-un Q&A, în timpul căruia Mark a fost suficient de generos pentru a răspunde întrebărilor publicului, a se lăsa fotografiat de fanii filmelor pe care le reprezintă și – poate ceea ce a iscat entuziasmul publicului cel mai tare – a împărți prin sală modele realizate cu ajutorul imprimantelor 3D, modele ce reprezintă fețele personajelor din Boxtrolls.
Ceea ce este admirabil la operele studioului, lucru nerostit de Shapiro, însă implicit în discursul său, este echilibrul menținut între reușita comercială a filmelor și calitatea lor artistică, „nepervertită” de cererea pieței. Deși dificil de realizat, cei de la LAIKA nu au făcut compromisuri în privința bugetului filmelor lor, asigurându-se însă că nivelul calitativ al produsului lor este cel mai înalt. Astfel, echipa (enormă) din spatele acestor filme este satisfăcută de propria creație, dar și de faptul că, datorită profitului din urma încasărilor, continuitatea proiectelor nu devine problematică. O contribuție majoră la această reușită – formidabilă, dacă luam în considerare faptul că animația stop-motion face parte dintr-o categorie de film prea rar accesată, mai ales în ultima vreme – o are departamentul brand marketing pe care Mark îl reprezintă. Printre remarcile sale referitoare la construcția fizică a păpușilor, a recuzitei și a decorului, la organizarea halei în care se desfășoară activitatea animatorilor sau la multitudinea unor sarcini minore, dar indispensabile, Mark a discutat rolul esențial pe care marketingul îl are în promovarea produsului artistic odată ce a fost finalizat.
Ulterior pentru proanimatie.ro, dezvoltând răspunsurile referitoare la strategiile de marketing ale studioului LAIKA, foarte inteligente în felul în care își prezintă filmele prin adăugarea elementului behind the scenes. Pe de-a lungul interviului, a subliniat ideea că spectatorul va fi mereu mai fascinat de felul în care un film este realizat (mai ales un film stop-motion), spre deosebire de reordonarea unor secvențe din film, precum trailer-ele convenționale ce devin din ce în ce mai predictibile și anoste. O altă trăsătură a marketingului marca LAIKA este subtilitatea expunerii produsului, consderat de Mark un element-cheie când încerci să vinzi un produs prin fascinarea pe care el o exercită asupra viitorilor săi spectatori. Exemplul constrar pe care i l-am dat a fost publicitatea de care a avut parte Minions, pretutindeni mereu (până la a trezi antipatia publicului), remarcă la care Mark a râs subtil, fără să se pronunțe însă.
La final, am încheiat înregistrarea interviului, dar am continuat discuția, având privilegiul de a asista la un soi de lecție de marketing pe care Mark mi-a oferit-o spontan, analizând reclamele sponsorilor și partenerilor Anim’est. O personalitate deschisă, entuziastă și atentă față de publicul său, Mark Shapiro s-a dovedit un profesionist, fiind cu adevărat un reprezentant desăvârșit al brandului care se dovedește a fi LAIKA și care va deveni încă mai remarcabil cu anii care vin. Înainte să ne despărțim, Mark și-a exprimat intenția de a reveni în România anul viitor, când speră că Anim’est se va deschide cu următorul film LAIKA, Kubo and the Two Strings și m-a asigurat că, în eventualitatea unor noi întrebări, va fi disponibil pentru clarificări la Journey Pub.