Ministerul Culturii a trimis Corpul de Control la Animafilm

Animafilm logoMinisterul Culturii a trimis Corpul de Control la studioul de animatie Animafilm, a precizat Andrei Rus, consilier al ministrului Culturii. In primavara anului trecut, ministerul a impus citeva nume importante in Adunarea Generala a Actionarilor SC Studioul Cinematografic Animafilm SA. Este vorba despre Vlad Ilicevici (presedintele Festivalului International de Film de Animatie Anim’est), Mihai-Cristian Chirilov (critic de film) si Yvonne Irimescu (coordonatorul Festivalului International de Film NexT). Acestia au incercat sa identifice problemele de la Animafilm.

De multi ani se discuta despre o eventuala fuziune intre Animafilm si Sahia Film. In prezent se vehiculeaza ideea infiintarii unui hub pentru comunitatea animatiei romanesti la sediul studioului Animafilm. Reprezentatii firmelor romanesti din domeniul productiei de animatie si vfx, prezenti la o dezbatere organizata de Anim’est, nu sunt de acord cu stergerea datoriilor si relansarea studioului de stat.

Animafilm prezinta 0 animatii

Animafilm nu produce nimic. Studioul are datorii de peste 1,1 milioane lei

Studioul Animafilm, societate pe actiuni, cu capital majoritar de stat (70%), condus de Manuela Hodor, nu produce nimic si are datorii mari.

Animafilm are doua imobile in centrul vechi al Capitalei, evaluate oficial la 1,35 milioane de lei, dar, mai ales, revendicate de fostul proprietar, potrivit raportului ANIM trimis la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB). Inchirierea spatiilor din respectivele imobile pare singura sursa certa de venit a societatii.

Aproape fiecare guvern incearca sa solutioneze problema Animafilm. In perioada guvernarii Convetiei Democratice, studioul a fost preluat de AVAS, in scopul privatizarii. Studioul Animafilm, declarat in colaps financiar in 2006, trecut pe lista neagra de catre AVAS, a fost salvat de guvernarea PSD. Nimic nu este intimplator. Manuela Hodor este vicepresedintele organizatiei de femei a Municipiului Bucuresti – PSD. In perioada de glorie a studioului, Manuela Hodor s-a ocupat cu montajul filmelor de animatie.

Va las pe voi sa urmariti cu atentie Hotaririle de Guvern pentru bugetul studioului Animafilm – pentru 2010 si 2012. Animafilm a avut venituri de 197.000 de lei, in 2012, si pierderi de 187.000 de lei.

In 2013, Animafilm a avut un singur angajat si datorii de peste 1,1 milioane lei si a raportat o pierdere de 98.387 lei, la o cifra de afaceri neta de aproape 124.000 lei, conform datelor disponibile la Ministerul de Finante.

Nu este clar daca si cit cistiga Animafilm din drepturile de autor. In inventarul activelor societatii filmele de animatie figureaza cu o valoare de 190.870 de lei, potrivit raportului pentru BVB, care nu da alte detalii.

Nu inteleg de ce nu inchidem Animafilm. Studioul se afla intr-o cladire deteriorata, in centrul istoric al Capitalei. De asemenea, studioul nu are infrastructura necesara pentru realizarea unei productii cinematografice.

cladirea studioului de animatie Animafilm

cladirea studioului de animatie Animafilm

cladirea studioului de animatie Animafilm

cladirea studioului de animatie Animafilm

cladirea studioului de animatie Animafilm

cladirea studioului de animatie Animafilm

cladirea studioului de animatie Animafilm

Animafilm a produs un film documentar mediocru

In luna decembrie 2009, Animafilm si o firma privata au lansat un film documentar mediocru despre animatorul si regizorul Ion Popescu Gopo – „Gopo – un nume de legenda” regizat de Manuela Hodor. Acest material video a fost difuzat o singura data la Cinemateca Eforie. Documentarul se apropie de reportajul tv si nu de arta cinematografica. Nu are nicio legatura cu notiunea de film documentar. Lipseste limbajul cinematografic specific filmului documentar. Este un montaj de interviuri cu seniorii generatiei Gopo, presarat cu imagini din filmele de animatie realizate de Ion Popescu Gopo.

Directoarea studioului Animafilm a incalcat legea, participind la concursul CNC cu un proiect al unui studio de animatie privat

Manuela Hodor a incalcat legislatia romaneasca, participind la concursul de proiecte de animatie la CNC, reprezentand alt studiou de animatie. Este vorba despre Imagina Studio. In anul 2008, ea si Tatiana Apahideanu au primit 600.000 de lei pentru realizarea filmului de animatie Piticu si podoabele imparatului. Nimeni nu a vazut acest film.