Monede cu personajele din desenele animate Disney

bani disneyMica ţară insulară Niue, din Pacificul de Sud, a emis o serie de monede din aur şi argint cu efigia reginei Elizabeth a II-a pe o faţă şi figuri ale personajelor din desenele animate Disney pe revers, anunță Mediafax.

Nu mai puţin de o mie de astfel de monede, fiecare conţinând o uncie de argint (28,3 grame, n.r.) şi afişând chipul lui Donald Duck au fost vândute recent în mai puţin de zece minute, potrivit lui Simon Harding, director al Monetăriei Noii Zeelande, compania privată care le-a emis.

Piesele cel mai bine cotate în prezent sunt cele care conţin un sfert de uncie de aur (7,1 grame, n.r.) şi care au ştanţate efigiile personajelor Disney Mickey, Pluto, Dingo şi Minnie. Fiecare monedă este evaluată la circa 800 de euro, în condiţiile în care valoarea lor de schimb este de 25 de dolari Niue, echivalentul a aproximativ 155 de euro.

În viitor vor fi emise 28 de exemplare ale unei piese „Disney”, conţinând un kilogram de aur, adică un lingou în valoare de 31.000 de euro.

Niue, o mică naţiune insulară care s-a asociat liber Noii Zeelande, având doar 1.400 de cetăţeni, percepe redevenţe din fiecare vânzare a acestor monede de interes numismaticşi speră să obţină cel puţin 3,1 milioane de euro în următorii zece ani.