Nominalizarile la Oscar pentru filme animate 2014 (VIDEO)

oscar-animatii

Sa vorbim despre nominalizarile la Oscar!
A venit din nou acel moment al anului cand se anunta nominalizarile la Oscar si toata lumea isi da seama ca e cazul sa-si aleaga niste favoriti (si ca atare se inghesuie sa vada o gramada de filme in putinul timp ramas pana la ceremonia propriu-zisa). Barfe pe covorul rosu, stralucire, previziuni- toate astea fac parte din agitatia Oscarurilor, dar desigur, nu si in categoriile legate de animatie, pentru care ne agitam numai noi, iubitorii filmelor animate. Ia sa vedem si sa discutam lista de nominalizari:

CEL MAI BUN LUNGMETRAJ DE ANIMATIE
“Frozen”- 3D/CGI; regia Jennifer Lee si Chris Buck; Disney;
“The Croods”- 3D/CGI; regia Kirk De Micco si Chris Sanders; Dreamworks;
“Despicable Me 2”- 3D/CGI; regia Pierre Coffin si Chris Renaud; Illumination Entertainment;
“The Wind Rises”- 2D; regia Hayao Miyazaki; Studio Ghibli;
„Ernest and Celestine”- 2D; regia Stephane Aubier, Vincent Patar si Benjamin Renner; Les Armateurs

Nominalizarile pentru lungmetraj animat sunt ceva mai interesante decat cele de anul trecut, cand am avut de-a face numai cu productii de limba engleza ale marilor studiouri. Academia Americana de Film a ales sa nominalizeze doua filme “straine” 2D: adorabilul “Ernest si Celestine” (pe care l-am mai tot laudat, si care mi-as dori sa castige, dar imi dau seama ca e cam imposibil) si “The Wind Rises” al lui Hayao Miyazaki, singurul candidat din categoria asta pe care nu l-am vazut inca, dar daca e sa fim onesti, chiar si cel mai prost film al lui Miyazaki de pana acum (care e, probabil, “Lupin III”, din perioada lui pre-Studio Ghibli) e destul de bun, asa ca nu ma indoiesc ca “The Wind Rises” merita nominalizarea din plin. Filmul lui Miyazaki e insa mult mai “adult” in tema si continut decat celelalte, si probabil ca ar fi meritat o nominalizare la Cel Mai Bun Film Strain in loc sa fie pus la un loc cu “The Croods”- dar asta ar insemna ca Academia sa acorde respectul cuvenit animatiei ca forma de arta. Nominalizarea pentru “Ernest and Celestine” e incurajatoare, tinand cont ca filmul nu e prea cunoscut, si sper ca ii va aduce mai mult succes si popularitate.

Animatia americana a avut un an foarte prost, ceea ce explica atentia acordata unor productii mediocre ca sus-numitul “The Croods” si continuarea la “Despicable Me”. E adevarat ca ambele filme au avut mare succes la public, dar si seria “Jocurile Foamei” are foarte mult succes la public, si totusi nu e nominalizata la “Cel mai bun film”, nu? Pare-se ca in ce priveste lungmetrajele de animatie de pe piata americana, tot ce le trebuie pentru o nominalizare la Oscar e sa fie cat de cat competent realizate si nu absolut oribile. Ma intreb de ce locul pentru “continuari” nu l-a primit Pixar, pentru ca “Universitatea Monstrilor” a fost mai bun decat “Despicable Me 2”, dar asta imi intareste impresia ca Pixar nu mai sunt la fel de adorati de toata lumea si ca viitorul lor nu e neaparat din cale-afara de luminos. Cred ca putem spune fara prea mari indoieli ca “Frozen” al studiourilor Disney are deja Oscarul in traista.

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE ANIMATIE
“Get a Horse!”- regia Lauren MacMullan
“Mr Hublot”- regia Laurent Witz si Alexandre Espigares
“Feral”- regia Daniel Sousa
“Room on the Broom”- regia Max Lang si Jan Lachauer
“Possessions”- regia Shuhei Morita

Simt nevoia sa zic ca ma bucur ca atat intre lungmetraje cat si intre scurtmetraje sunt nominalizate anime-uri. Mi se pare ca termenul “anime” e in mod nedrept asociat automat cu animatie proasta, ciudatenii, perversiuni sexuale si roboti uriasi, pentru ca filmele de animatie produse in Japonia variaza enorm in ce priveste genul, continutul si temele abordate. Acestea fiind zise, marturisesc ca n-am vazut “Possessions”, filmul nominalizat al lui Shuhei Morita, iar din trailerele foarte scurte si din imaginile gasite pe net n-am reusit sa-mi dau seama decat ca e vorba de un samurai si ca tehnica de animatie e CGI cel-shaded. In Japonia, “Possesions” a fost lansat intr-un pachet de scurtmetraje intitulat “Short Peace” si al carui cap de afis e Katsuhiro Otomo, regizorul filmului-cult “Akira”. Judecand dupa legatura cu Otomo si dupa CV-ul lui Morita (un scurtmetraj de-al lui, “Kakurenbo”, se gaseste usor pe net), filmul lui pare o alegere bizara pentru Academia Americana de Film. Celalalt scurtmetraj nominalizat pe care nu l-am vazut e “Feral” de Daniel Sousa, povestea unui baiat crescut in salbaticie si adus inapoi in civilizatie. Evident, nu pot spune nimic despre virtutile narative ale acestui filmulet, dar, din ce vad in trailer, are de departe cel mai interesant stil vizual dintre toate filmele nominalizate. “Feral” are un palmares lung de succese la festivaluri si deci e, probabil, cel mai prestigios si “artistic” film de pe lista, asa ca e posibil sa castige categoria.

Asta daca nu cumva o castiga “Get a Horse!”, din moment ce recenta intoarcere a studiourilor Disney la scurtmetraje pentru cinema a fost primita cu atatea aplauze. Am spus deja care e parerea mea despre “Get a Horse!” in recenzia la “Frozen”- prea agitat si galagios pentru gustul meu.

“Room on the Broom”, unde o vrajitoare prietenoasa invita tot felul de animale sa zboare cu ea, e adaptarea draguta si inofensiva a unei carti pentru copii; m-a facut sa zambesc, dar pare mai degraba o productie de televiziune decat un scurtmetraj demn de Oscar, si animatia arata nitelus cam ieftin.

Tot dragut, inofensiv si provocator de zambete e si “Mr Hublot”, despre un om cu manie obsesiv-compulsiva care locuieste cu cainele sau mechanic intr-o lume mecanica. Decorul steampunk arata bine si e interesant din punct de vedere al designului, dar nu prea contribuie la poveste, care de altfel are cam multi timpi morti; mi-a placut, dar mi-e greu sa cred ca asta ar fi cel mai bun scurtmetraj animat din 2013. La categoria “exclusi in mod suprinzator”, gasim National Film Board of Canada, cunoscuti ca producatori de animatie de calitate, care au avut nu mai putin de trei filme pe lista scurta initiala (printre ele unul regizat de Chris Landreth, castigator de Oscar), si toate trei s-au descurcat foarte bine la festivaluri, dar n-au reusit sa ajunga printre finalisti. Am vazut doua dintre ele, “Gloria Victoria” si “Hollow Land”, la festivalul Encounters in Bristol, si desi nu mi-au placut din cale-afara, erau cu siguranta mai ambitioase decat unele dintre alegerile caldute ale Academiei americane. Totusi, nu mai avem cazuri flagrante de “la ce naiba se gandeau cand au nominalizat filmul asta?” cum s-a intamplat anul trecut cu filmuletul despre Maggie Simpson.

Merita sa mai mentionam ca doua melodii din filme animate au ajuns pe lista nominalizarilor pentru Cel mai bun cantec original: “Let it Go”, interpretat de Idina Menzel, cel mai bun cantec din “Frozen”(de fapt, singurul cantec bun din “Frozen”), si “Happy” al lui Pharell Williams din “Despicable Me 2”, un cantec pop foarte vesel si singurul de pe lista care a avut succes si separat de includerea lui in film.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 2 martie 2014.

 

nadiabarbu.com

nadiabatecampii.wordpress.com