Pe 4 aprilie a apărut primul film romanesc de animaţie

Pe 4 aprilie 1920, Aurel Petrescu a prezentat filmul „Pacală în lună” la Cinematograful militar din Bucureşti. Filmul a fost realizat la casa de producţie „Soarele” a germanului Erich Pommer şi a fost prezentat de autor ca fiind „o comedie bufă cu desene animate”.

Filmul „Păcală în lună” prezintă povestea unei nave care pluteşte dincolo de Polul Nord, ajungând către peisaje selenare. Căpitanul vede prin ocheanul său podul de la Cernavodă, catedrala Notre Dame, un peisaj polar, Colosseumul din Roma, palatul Ligii Naţiunii şi altele construcţii arhitecturale considerate reprezentative în epocă. Pentru a-şi putea duce personajele pe Lună, Aurel Petrescu a creat diverse aparate de zbor interesante şi amuzante, printre care merita amintete celebrele zeppeline, diverse rachete, un elicopter sub forma unui tramvai aerian, dar şi o navă interspaţială.

Odată ajunşi pe Lună, eroii întâlnesc tot felul de personaje, majoritatea de inspiraţie zoomorfă: un cocoş cu cap de elefant, un elefant cu cap de cocoş, o barză cu cap de porc sau un câine cu cap de raţă.

O premieră a anilor interbelici, filmul de animaţie a înregistrat un real succes în România şi a devenit în foarte scurt timp deosebit de popular, determinându-l astfel pe regizorul Aurel Petrescu sa continue serie producţiilor de gen cu „Păcală amorezat” şi „Păcală şi Tândală”.