Acasă Animatia romaneasca Povestea Greierele si furnica (VIDEO)

Povestea Greierele si furnica (VIDEO)

763
0

Greierele si furnica este realizat de studioul de animatie Animafilm. Regia este semnata de Victor Antonescu.

„Pentru inceput voi incerca sa motivez unele modificari aduse caracterelor personajelor din fabula Greierele si Furnica. Cele doua personaje ale fabulei, greierele (de fapt greieroaica – La cigalle) reprezinta artistul daruit artei sale in timp ce furnica este preocupata doar de a agonisi provizii pentru perioada iernii sau bani albi pentru zile negre cum spune o vorba din batrani.

La Fontaine nu are nicio remuscare daca un artist, precum greieroaica, moare de foame datorita artei careia i s-a daruit in totalitate. Pentru el, doar obsesia de a agonisi toata viata reprezinta partea pozitiva a vietii, singurul ei sens. Cei ce nu se incadreaza in acest tipar pot sa piara. Chiar asa?
Cert este ca personal nu am fost de acord cu punctul sau de vedere care mi s-a parut total lipsit de sensibilitate. Ce am facut atunci? Am ingrosat caracterul greieroaicei, prezentand-o mai preocupata de persoana sa dacat de arta adevarata. Reamintesc scena in care descoperim ghitara ascunsa sub cutia de chibrituri transformata intr-un pat. Stim ca artistii adevarati au un adevarat cult pentru mijloacele de exprimare, in timp ce pentru „artista” noastra, ghitara e doar un obiect fara importanta iar locul acesteia poate fi chiar si sub un pat. Pentru sublinierea caracterului „ghitaristei” am mai apelat la un montaj paralel ca intr-un dialog la distanta intre cele doua personaje.

Reamintesc scenele:
– Intr-un atelier, furnicile ascuteau niste coase necesare activitatii in comunitate, in timp ce greieroaica isi pilea unghiile.
– In momentul in care ea se ruja, furnicile vopseau electrocarele din furnicar sau scena in care ea se piaptana, furnicile strangeau cu greblele gramajoarele de ierburi necesare vietii in furnicar, etc.
Si am mai intervenit in naratiune, introducand un politist care supraveghea furnicile permanent, libertatea de miscare a acestora fiind oarecum limitata si motivand in acelasi timp modul cvasi-mecanic al activitatii lor” (Victor Antonescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here