Primul weekend la Anim’est 2013

Anim'est 2013

Miracolul animației se apropie!

Ediția a opta a Anim’est începe în forță pe 4 octombrie și urmează zile pline de surprize până pe 13 octombrie. De la Ernest et Célestine, proiectat la Gala de deschidere, la Minimest- secțiunea pentru copii și animații premiate în secțiunea Animash, până la Project Worksheep și The Night of the Trash Bin Treasures, festivalul promite un week-end intens. Și e doar începutul.

La Cinema Studio, de la ora 18:00, veți putea urmări cele șase titluri nominalizate la Cartoon d’Or 2013. Cartoon d’Or este premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON – Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim’est face parte din reţeaua acestor festivaluri.

La Cinema Patria, festivalul începe oficial de la ora 19:00 cu Gala de deschidere, urmată de proiecția animației franco-belgiene Ernest et Célestine, în prezenţa co-producătorului Jean-Paul Commin de la compania Les Armateurs, cea care a produs majoritatea filmelor lui Michel Ocelot. Animația în regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar & Benjamin Renner o prezintă pe Célestine, o șoricică de la orfelinat care învață constant să se teamă de urși, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest.

Ziua de sâmbătă, 5 octombrie, începe la Cinema Studio, cu Minimest. De la ora 10:00, cei mai tineri fani ai animației pot urmări un program de șase scurt-metraje, iar de la ora 11:00, un atelier de reciclare creativă le va arăta copiilor cum să realizeze din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje. Printre proiecțiile de neratat de la Cinema Studio se numără și Congresul, cel mai nou film al lui Ari Folman (Waltz with Bashir), proiectat de la ora 18:00 în prezența lui Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir și fost student al prestigioasei Academii de Artă şi Design Bezalel din Israel. De la ora 20:30 va fi proiectat Max & co. în prezenţa regizorilor Sam şi Fred Guillaume.

De la ora 17:00 la The Hub Bucharest (str. Halelor nr. 5) are loc Project Worksheep, atelierul de proiecte de film de animație.

Cel mai recent film semnat de Tim Burton, Frankenweenie, rulează la Cinema Patria de la ora 18:40. De la ora 20:30, urmează primul calup de scurt-metraje din competiţia Animash, spectatorii fiind invitați să voteze filmele preferate pentru Premiul publicului.

De la ora 23:00, la Patria începe demența, cu The Night of the Trash Bin Treasures, colecția de rarități, bizarerii și political incorectness prezentată de colecționarul Michel Helmerhorst.

Duminică, 6 octombrie, la Cinema Patria e Ziua Aardman, o retrospectivă a celui mai important studio din Europa.

La ora 16:00, la Cinema Studio, este programată prezentarea studioului de animaţie Caméra-etc. Programul este prezentat de Jean-Luc Slock, membru al juriului Anim’est 2013, regizor, producător și fondator al Caméra-etc.

Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri instituționali: Ambasada Americii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film și Ambasada Elveției, Institutul Cultural Român, Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Polonez, delegația Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei.