Acasă Animatia romaneasca REEAnimation a realizat pentru prima oară în România conversia unui videoclip animat...

REEAnimation a realizat pentru prima oară în România conversia unui videoclip animat în auto-stereoscopie 3D

295
0

REEAnimation REEAnimation a realizat pentru prima oară în România conversia unui videoclip animat în auto-stereoscopie 3D REEAnimation a realizat pentru prima oară în România conversia unui videoclip animat în auto-stereoscopie 3D REEAnimation 1024x465

Coomunicat de presa:

Inovația a fost posibilă datorită unui parteneriat strâns cu United Entertain – o companie germană care produce o tehnologie ce permite vizionarea de conținut 3D fără ochelari speciali. Conversia videoclipului original „Secretul caracatiței” al trupei Șuie Paparude în auto-stereoscopie 3D a fost realizată de Barbu Hărșan, art-director al agenției interactive ReeA. Termenul „auto-stereoscopie” provine de la faptul că efectul 3D este redat fără utilizarea unor ochelari, spre deosebire de efectul stereoscopic unde este necesară utilizarea lor. Acest efect este rezultatul unei tehnologii hardware și software, dezvoltată de partenerii noștri din Germania.

Tehnologia constă într-un melanj de soft-uri/ plugin-uri, care se integrează în diferite programe, și monitoarele speciale pe care ulterior rulează materialul creat. Soft-urile/plugin-urile sunt destinate utilizării în cadrul următoarelor programe: After Effects, Fusion, Nuke, 3DS Max, Maya, Softimage, Cinema4D. Pentru fiecare categorie de program, se folosește plugin-ul corespunzător.

În ceea ce privește conversia videoclipului „Secretul caracatiței”, a fost folosit plugin-ul „Medusa” în cadrul After Effects. Acesta, la rândul său, are mai multe opțiuni de conversie în mediul 3D auto-stereoscopic. Din motive tehnice ce țin de timpul relativ scurt avut la dispoziție și de modul în care era lucrată compoziția, a fost ales modul „Shift” pentru conversie. Acesta constă în simularea unui spațiu 3D în cadrul AE, prin atribuirea unor valori, negative sau pozitive, elementelor din compoziție, layer-elor, astfel încât la exportarea lor soft-ul le interpreta ca fiind mai departe sau mai aproape de receptor / privitor. (pentru valori negative, imaginea va apărea mai îndepărtată; pentru cele pozitive, imaginea va ieși din ecran; pentru valoarea „0”, imaginea va fi percepută la nivelul ecranului ).
 Trebuie menționat următorul aspect: acest soft / plugin, alături de componentele sale, permite crearea unui efect 3D mai bogat decât în cazul stereoscopiei clasice. Acest avantaj este oferit de faptul că, imaginea 3D este creată din 8 unghiuri de camera diferite pe axă orizontală. Astfel, obiectul 3D este prezent într-un spațiu cu adevărat 3D, spre deosebire de efectul clasic stereoscopic, unde acest efect reprezintă mai degrabă suprapunerea unor planuri 2D într-un spațiu 3D, creând iluzia profunzimii. Acest soft însă, permite realizarea ambelor efecte, din punct de vedere tehnic.

„În cazul videoclipului „Secretul caracatiței”, efectul auto-stereoscopic obținut, folosind modul „Shift”, este asemănător efectului stereoscopic, deoarece nu au fost folosite elemente generate în prealabil într-un program de modelare 3D ( 3DsMax, Cinema4D, Softimage ).
Timpul de producție a conversie auto-stereoscopice a fost de aproximativ 40 de ore pentru 3 minute și 34 de secunde de videoclip. Nu este un proces complicat, însă necesită timp.” – spune Barbu Hărşan.

Proiectul derulat alături de trupa Șuie Paparude a mai cuprins și realizarea unui joc pentru tablete și mobile, inspirat din povestea videoclipului al cărui mesaj este următorul: muzica poate fi un element care să treacă și de cele mai groase ziduri ale societății, să unească oamenii în susținerea unor cauze care pot face viața mai bună, mai curată și mai cinstită.

Videoclipul este realizat în stilul jocurilor pe 8 biți al anilor 90, iar un joc cu același tip de animații și grafică a fost perfect pentru promovarea acestuia. Pentru a-l crea, a fost utilizat Cocos2d, un framework dedicat jocurilor iOS 2d. Experiența anterioară s-a dovedit importantă, pentru că aplicația trebuia terminată înainte de lansarea oficială a videoclipului. În mai puțin de 3 săptămâni, s-a reușit dezvoltarea jocului în proporție de 99%, iar în ultimele zile au fost rezolvate diverse optimizări și fix-uri.

Jocul poate fi descărcat din Apple Store.

În Google Play, jocul poate fi găsit aici.

Colaborarea cu trupa de muzică electronică Șuie Paparude a reprezentat o provocare, iar întregul pachet tehnic, unic pe piața din România, pe care REEA i l-a oferit conține o componenta comercială extem de puternică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here