Acasă Stiri Scurtmetrajul de animație Disney „Empty Socks” cu Oswald a fost găsit în...

Scurtmetrajul de animație Disney „Empty Socks” cu Oswald a fost găsit în Norvegia

203
0

UEmpty Socks Scurtmetrajul de animație Disney "Empty Socks" cu Oswald a fost găsit în Norvegia Scurtmetrajul de animație Disney „Empty Socks” cu Oswald a fost găsit în Norvegia Empty Socksn scurtmetraj de animație creat în 1927 de Walt Disney, despre care se credea că a fost pierdut, a fost descoperit în Norvegia, a anunţat Biblioteca naţională norvegiană.

Animaţia este primul film despre Crăciun realizat de Walt Disney şi se intitulează „Empty Socks”/ „Ciorapi goi”. Pelicula a fost realizată în 1927 şi a fost descoperită în timpul unui inventar al colecţiilor Bibliotecii din Mo i Rana, o localitate din apropierea cercului polar de nord, unde a fost uitat de zeci de ani.

„La început, nu am ştiut că era vorba despre o comoară cinematografică dispărută”, a declarat Kjetil Kvale Soerenssen, care lucrează la arhiva instituţiei. „Filmul era pe două bobine de peliculă al căror conţinut nu era etichetat în mod clar”, a explicat Soerenssen.

Scurtmetrajul are o durată de cinci minute şi 30 de secunde, din care lipsesc între 30 şi 60 de secunde, la jumătatea poveştii, şi a fost autentificat de David Gerstein, un desenator al Disney şi specialist în istoria desenului animat.

Protagonistul filmului este Oswald, iepurele norocos, predecesor al lui Mickey Mouse, care a fost personajul principal al unei serii de 26 de desene animate create de Walt Disney şi Ub Iwerks.

Biblioteca naţională a Norvegiei a informat că a transpus filmul în format digital şi a trimis o copie companiei Walt Disney. Până la descoperirea bobinelor din Norvegia, din acest film nu mai existau decât 25 de secunde, conservate la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Deţinut iniţial de un colecţionar norvegian, filmul a ajuns apoi în colecţia Institutului cinematografic norvegian, care a cedat colecţiile sale Bibliotecii naţionale, în 2007.

Instituţia culturală conservă majoritatea lucrărilor şi documentelor sale într-un buncăr securizat din Mo i Rana.

Potrivit publicaţiei Aftenposten, bobinele cu nitrat de celuloză, un produs chimic extrem de inflamabil, sunt stocate într-un mediu ale cărui temperatură şi umiditate sunt controlate continuu.

Biblioteca naţională a demarat un vast proces de digitalizare a arhivelor sale, pentru a facilita utilizarea colecţiilor sale, lucru care îi permite ocazional să descopere documente pierdute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here