Scurtmetrajul de animatie Tipatul/ The Scream regizat de Sebastian Cosor a fost premiat la Anonimul 2012

La secțiunea scurtmetraj a festivalului Anonimul 2012 a fost acordat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, cîștigat de filmul Țipătul/ The Scream, în regia lui Sebastian Cosor, realizat la studioul de animație și efecte vizuale MediaPro Magic.

Scurtmetrajul lui Sebastian a mai primit două premii la Anim’est: pentru Cel mai bun Film Românesc, cât și pe cel pentru Cel mai Bun Film din secțiunea Balkanimation – dedicată producțiilor din regiunea balcanică. De asemenea, creația tînărului animator a cîștigat un premiu la Festivalul Filmul de Piatră 2012, la categoria animație.

Filmul este o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch. Vă reamintesc că o versiune a tabloului Țipătul realizată de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecată cu 119,92 milioane de dolari, stabilind un record absolut de preț și devenind cea mai scumpă operă de artă vîndută vreodată la licitație.

Revenind la videopictura lui Sebastian, The Scream este un film de idee și de atmosferă. Pornind de la imaginea tabloului, cei de la MediaPro Magic au încercat să depășească granițele imaginației. Originalitatea constă în dialogul despre moarte și coregrafia atipică a personajelor din animație.