Seara animatiei romanesti la Muzeul Benzii Desenate – Muzeul National de Arta Contemporana


In intervalul 16 iunie – 16 octombrie 2011 va putea fi vizitat, la Bucuresti, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC in Romania, al Centrului Belgian de Banda Desenata si in parteneriat cu Asociatia Bedefililor din Romania.

Muzeul va fi deschis la etajul 4 al MNAC si va avea doua spatii expozitionale, o mediateca (biblioteca si spatiu de proiectie), o zona destinata creatiei si atelierelor, precumsi un spatiu pentru dezbateri. O expozitie permanenta de tezaur va cuprinde lucrari originale ilustrand istoria benzii desenate romanesti, iar patru expozitii temporare vor fi dedicate lucrarilor contemporane.
Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinte consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatura, animatie, ilustratie de carte), dezbateri cu participarea unor autori si editori, ateliere de creatie, sesiuni de live drawing, lansari de carte, proiectii de filme si, nu in ultimul rand, concerte.

Deschiderea oficiala va avea loc joi, 16 iunie, incepand de la ora 19.00, cand vor fi vernisate trei expozitii permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate romanesti”, „Salonul International al Benzii Desenate din Romania” (contributii ale unor mari autori straini care au fost in Romania de-a lungul timpului) si „Cum se face o banda desenata”. In acelasi cadru va avea loc vernisajul primei expozitii din Galeria MBD – „Webcomics de Romania” – si va fi lansat numarul 4 al revistei Comics. In continuare, de la ora 20.30, pe terasa MNAC se vor face auziti si vazuti Cycler (myspace.com/cycler) si The Graphic Show – Sensor cu PisicaPatrata
(myspace.com/sensorevolution).

Cu acest prilej, Daniel Todoran-Rares va prezenta seara animatiei romanesti contemporane la MNAC pe 20 iulie, ora 18.00. O sa revin cu detalii despre acest eveniment.

Printre evenimentele internationale se numara proiectii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac si de Centrul Ceh in luna iulie si expozitia artistului portughez Eugénio Silva, o propunere a Institutului Camões si a Ambasadei Portugaliei in Romania, in septembrie; pe parcursul intregului muzeu, vizitatorii vor avea acces la o biblioteca internationala cu titluri selectate de Delegatia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Banda Desenata si Centrul de Carte Germana. Toamna va aduce si o serie de surprize pregatite de British Council. Programul detaliat va fi disponibil la adresa www.muzeulbd.ro, unde se pot face si inscrierile la ateliere.

„Vom incerca pe parcursul unei perioade limitate de timp sa aratam diversitatea si bogatia celei de a noua arte in Romania, sa demonstram perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu caracteristicile sale, sa evidentiem legaturile dintre banda desenata si caricatura, ilustratia de carte, desenul animat si literatura, sa punem in valoare creativitatea tinerilor artisti BD contemporani”, a precizat Alexandru Ciubotariu.

Initiativa urmeaza Salonului European de Banda Desenata organizat de EUNIC Bucuresti in 2010 si prefateaza a doua editie a manifestarii, care se va desfasura in lunile octombrie–noiembrie 2011. Muzeu de artist, Muzeul Benzii Desenate constituie o continuare fireasca a expozitiei si volumului Istoria Benzii Desenate Romanesti, realizat de Alexandru Ciubotariu impreuna cu Dodo Nita si publicat in toamna anului 2010, in contextul Salonului.