Inainte sa scriu aceasta cronica de film, am dat un search pe net pentru a cauta fragmente din serialul de animatie Strumpfii difuzat de TVR1 in anii ’90. Speram sa gasesc varianta dublata in romana, dar din pacate nu am gasit nimic 🙁 In perioada respectiva, toti urmaream aceste desene animate 🙂 Iosif Sava a amintit de acest desen animat intr-o editie a emisiunii sale 🙂 Moderatorii talkshow-urilor de la TVR si SOTI faceau referiri la personajele strumpfii.
Imi aduc aminte ca mineriadele si goloniada intrerupeau difuzarea serialului de animatie la televiziunea publica romana. Tot atunci, in acele vremuri tulburi din Romania, regretata Viorica Bucur ii incuraja pe cei mici sa faca un partid al desenelor animate 🙂 Nu exista informatii despre audientele serialelor de animatie de la TVR din anii ’90. Se banuieste doar ca erau foarte multi telespectatori in fata micilor ecrane in timpul difuzarii desenelor animate la sapte seara.
Noul film cu strumpfi face apel la memoria colectiva a adultiilor care au indragit aceste personaje in copilarie. Cand veti viziona acest film live-action cu animatie, este posibil sa fiti dazamagiti de poveste, reprosind ca strumpfii americani au un scenariu subtirel, dar veti fi incantati de personajele animate. Realizatorii peliculei cinematografice, echipa Sony Pictures Animation a reusit sa realizeze o animatie foarte buna care se apropie foarte mult de productile Disney si Pixar.
Strumpfii este regizat de Raja Gosnell, cel care a combinat live-action cu personajele animate pe computer, in filmele Scooby-Doo si Beverly Hills Chihuahua.
Efectele vizuale speciale sunt realizate de Sony Pictures Imageworks Inc., sub indrumarea coordonatorului de efecte vizuale, Richard R. Hoover. Acesta a realizat efectele vizuale din Superman Returns si Armageddoni. Chiar inainte de proiectul Strumpfii, Hoover a coordonat efectele vizuale realizate de catre Imageworks pentru comedia Warner Bros., Cats and Dogs 2, pentru thrillerul de suspans Valkyrie si a fost senior visual effects supervisor pentru filmul Blade Runner: The Final Cut, remake-ul din 2007.
268 de angajati ai Sony Pictures Imageworks si-au petrecut 358.000 de ore pentru a realiza animatiile cu strumpfi. Pentru finalizarea filmului, cumputerele SPI au redat imagini timp de 22.000.000 de ore. Unele cadre contin atata animatie si VFX incat dureaza mai multe ore de redare fiecare!
Cei mici vor fi incantati de acest film cu strumfi 3D. Pentru ei, pelicula cinematografica a fost dublata de actori romani. Eu am remarcat interpretarea foarte buna a lui Eusebiu Stefanescu pentru rolul papa strumpf. Si fostul meu coleg din liceu, actorul Pavlu Serban joaca bine, dublind vocea personajului Gargamel.
Cu tot respectul pt munca actorilor romani, eu o sa aleg varianta filmului subtitrat. Imi place mai mult sa aud vocile in original, in engleza.
Inainte sa mergeti la cinema pentru a vedea aceasta comedie, va recomand cea mai noua carte a sociologului francez Antoine Bueno. Acesta sugereaza ca personajele de desene animate Strumpfii sunt rasiste si promoveaza anti-semitismului. El a facut o analiza a serialului de animatie Strumpfii.
Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie in noua sa carte, Le Petit Livre Bleu, ca desenele cu strumfi, acele miniaturale si albastre creaturi umanoide, promoveaza, de fapt, rasismul si sunt „intruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism si nazism”.
Bueno sustine ca papa strumf, liderul satului idilic in care locuiesc fapturile albastre, este o figura autoritarista, iar lipsa proprietatii private si economia colectiva aduc aminte de socialism. Gargamel, inamicul strumfilor, seamana caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leagă si de strumfita, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin si despre care sustine ca ar intruchipa perfectiunea ariana.
Benzile desenate au fost create de artistul belgian Peyo si au fost publicate pentru prima data intr-un ziar belgian, in anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a facut ca, in anul 1960, ele sa devina benzi desenate de sine statatoare. In 1981 au aparut primele desene animate, produse de Hanna Barbera.
Prima serie a benzilor desenate s-a intitulat Strumfii negri. Bueno sustine ca acest lucru poate fi catalogat drept rasism deoarece, „in acel album, strumfii erau bolnavi, iar cand sunt bolnavi ei nu se inrosesc sau inverzesc, ci devin negri. Cand devin negri, isi pierd orice urma de inteligenta. Devin complet imbecili si nu mai stiu sa vorbeasca”. Nu doar Bueno este de parere cu desenele ar putea fi considerate ofensatoare. Editorii americani au refuzat la vremea aceea publicarea seriei pana cand, cativa ani mai tarziu, strumfii au fost recolorati violet.
Thierry Culliford, fiul lui Peyo, creatorul strumfilor, spune ca acuzatiile care ii sunt aduse tatalui sau se afla undeva intre „grotesc si grav”.
La inceputul anului citeam pe Internet ca desenul animat Strumfii are mesaje codate 🙂 Se crede ca barba voluminoasa, dar si caciulita rosie purtata de papa strumf, conducatorul comunitatii strumfilor, indica in mare masura perspectiva comunista asupra societatii lor. In satul strumfilor nu sunt permise schimburile comerciale cu alte sate vecine iar toti membrii comunitatii au atributii si sunt tratati in mod egal. Fiecare individ are un rol specific si trebuie sa-si indeplineasca sarcinile bine stabilite pentru buna functionare a comunitatii.
Vrajitorul malefic Gargamel, inamicul de moarte al strumfilor, cel care umbla dupa aur si bogatii reprezinta cel mai bine sistemul capitalist definit de egoism si interese ascunse. Faptul ca de fiecare data Gargamel este invins reprezinta faptul ca societatea comunista este pusa intr-o lumina mult mai buna decat sistemul capitalist.