Televiziunea maghiara m2 va difuza serialul de animatie Legendarium realizat de un studio de animatie din Romania (Imagini in premiera)

O firma din Odorheiu Secuiesc culege de mai mult timp legendele locului si realizeaza jocuri, carti si un serial de animatie.

Au facut un parc tematic cu machete dupa cele mai importante cladiri din Transilvania, la Baile Szejke (la numai cativa kilometri distanta de Odorheiu Secuiesc).

„Acest proiect a pornit acum 10 ani, Am primit o harta culturala a legendelor europene, in Parlament, la Bruxelles. Aceasta harta este foarte frumoasa, dar tara noastra era reprezentata pe aceasta harta numai de legenda Dracula. Si de exemplu numai in secuime, dupa aceea, am cules 157 de legende, care sunt tot asa de valoroase precum cea a lui Dracula. M-am gandit sa prezentam lumii occidentale cultura noastra, cultura secuilor, pentru ca aceste legende sunt tot atat de valoraose ca si legenda galilor sau legendele scotienilor sau legendele celtilor. Daca ne uitam la televizor si vedem desenele animate cu Asterix si Obelix, ele sunt ilustrarea unei legende a galilor. Asa am incercat si noi sa culegem legendele noastre, am realizat o harta, pentru copii. Aceasta harta nu este una geografica, ci o harta a basmelor, o harta a unei lumi ca in povesti. Am pus puncte de reper, orase, fluvii.” (Szabolcs Fazakas, adminstratorul firmei Legendarium si regizorul serialului de animatie)

Serialul de animatie se numeste Legendarium. Bugetul este de 60.000 euro/ episod. Finantarea provine de la firmele locale din Odorheiu Secuiesc si de la Budapesta.

Studioul de animatie are infrastructura necesara pentru realizarea animatiilor CGI. Au 25 de angajati si 20 de colaboratori (muzicieni, actori, textierei, etc.). Supervisor este Varsanyi Ferenc. Director de animatie este Marcell Laszlo (animator si storyboardist la lungmetrajul de animatie Ruben Brandt, Collector). Regizor este Szabolcs Fazakas, administratorul studioului de animatie Legendarium .

Serialul de animatie Legendarium o sa fie difuzat in primvara la televiziunea maghiara m2. Episoadele prezina legendele din Tinutul Secuiesc. Durata unui episod este de 8 minute.