Acasă Cronici Testoasa Rosie, cel mai emotionant film de animatie al anului 2016 (VIDEO)

Testoasa Rosie, cel mai emotionant film de animatie al anului 2016 (VIDEO)

513
0

Mergeti la cinema pentru a vedea noul film de animatie co-produs de celebrul studio de animatie japonez Ghibli (Spirited Away, Princess Mononoke, Totoro, Princess Kaguya, Ponyo, etc).

Filmul Testoasa Rosie, premiat la Cannes 2016 – Un Certain Regard Special Prize, este povestea momentelor marcante din viata unui om, spusa din perspectiva unui barbat care naufragiaza pe o insula tropicala populata de testoase, crabi si pasari. Personajul principal va incerca sa evadeze de pe insula, dar miserioasa testoasa rosie il va impedica de fiecare data.

Lungmetrajul de debut al regizorului Michaël Dudok De Wit, cistigator al premiului Oscar in 2000 pentru scurtmetrajul Father and Daughter, reuseste sa ridice o serie de intrebari despre ambitie, acceptare si cit de importanti sunt cei de linga tine. Este un film nonverbal, liric, extrem de sensibil. Fiecare scena te surprinde, este o explozie de culoare. Personajele si natura traiesc intr-o armonie, sau nu, voi trebuie sa aflati. Vizual, aceasta animatie reuseste sa readuca farmecul de altadata a filmului de animatie, folosindu-se de limbajul cinematografic al filmului mut. In comparatie cu majoritatea filmelor de animatie contemporane, Testoasa Rosie are ceva de spus, incercind sa deschida noi orizonturi. Relativ minimalist, filmul este bine regizat. Are un scenariu bine structurat.

Testoasa Rosie este Fantasia in varianta Ghibli. Nu are mai multe povesti precum productia Disney din 1940, dar are acel spectacol de poezie si culoare.

testoasa-rosie_poster-parteneri Testoasa Rosie, cel mai emotionant film de animatie al anului 2016 (VIDEO) Testoasa Rosie, cel mai emotionant film de animatie al anului 2016 (VIDEO) Testoasa Rosie poster parteneri

„Filmul spune povestea in mod liniar si circular. Si foloseste timpul pentru a exprima absenta timpului, intr-un fel asa cum muzica poate pune in valoare linistea. Filmul mai spune si ca moartea este o realitate. Fiinta umana are tendinta de a se opune mortii, de a se teme de ea, de a lupta, ceea ce e foarte normal si sanatos. Si totusi, in acelasi timp putem intelege intuitiv ca noi sutem viata pura si ca nu e nevoie sa ne opunem mortii. Sper ca filmul transmite macar in parte ideea” (Michaël Dudok De Wit) Sursa: caietul de presa oferit de Independenta Film, distribuitorul filmului de animatie Testoasa Rosie.

Filmul a fost realizat la Prima Linea din Franta, studioul care a realizat lungmetrajul de animatie Loulou, incredibilul secret.

Productia a inceput in iulie 2013, la studioul frantuzesc, in Angoulême. Toata partea artistica a fost asigurata de Ghibli, Why Not si Prima Linea. Coordonatorul animatiei a fost animatorul Jean Christophe Lie, cel care a regizat Zarafa. Acesta a fost animator la Cocoşatul de la Notre Dame (1996), Tarzan (1999), Tripletele din Belleville de Sylvain Chomet (2003) si regizor al scurtmetrajului Barbatul in Gordini albastru/ L’Homme à la Gordini (2009).

„La primele noastre teste de animatie, o alta echipa tocmai termina lungmetrajul Loulou, incredibilul secret si folosea Cintiq, un creion digital ce-ti permite sa desenezi pe o tableta care este un ecran de calculator. Cu el, poti vedea animatia obtinuta imediat, fara sa fii nevoit sa scanezi desenele separat. E mai economic si-ti permite mai multa creativitate si un control mai mare la nivel de retusuri. Am animat doua versiuni ale aceluiasi plan cu un creion pe hirtie si cu unul digital. Linia celui digital era mai frumoasa, iar asta ne-a convins. Decorurile, insa, au fost realizate altfel. Desenete au fost create in carbune pe hirtie, in mod foarte spontan, cu gesturi ample, cu retusuri realizate direct cu palma. Acest aspect artizanal era foarte important, pentru ca astfel imaginea a obtinut acea frumoasa textura granulata, aspra. Numai pluta si testoasele au fost animate digital. Ar fi fost infernal sa le animam in 2D. Si, cum totul este finalizat cu acelasi stil grafic, nu se observa ca ele sunt digitale. In timpul productiei, eu nu m-am ocupat de animatie si nici de decoruri, ci doar de mici retusuri” (Michaël Dudok De Wit)

Decorurile au fost desenate in carbune pe hirtie, de catre o echipa speciala, apoi scanate, pentru a obtine variante alb-negru, pe care s-a realizat o integrare de culori in Photoshop. La final, totul a fost mixat pentru a obtine efecte de lumini si umbre.

„Am folosit ceea ce se cheama animatie analitica: filmezi actori, apoi descoperi posturile lor cele mai semnificative, readaptezi unghiurile camerei la layout… Totul este redesenat, ca si cum ai desena cu modele reale in fata. Actorul filmat ne-a servit doar ca referinta. Michael petrecuse o perioada pe o insula, asa ca toate fotografiile pe care le-a facut acolo ne-au fost foarte utile. Pe noi ne-au adus in atmosfera aceea a existentei la limita supravietuirii; le-au fost de ajutor si colegilor care au creat decorurile, pentru ca Michael realizase multe fotografii cu cerul, in toate etapele zilei, studiase influenta luminii asupra norilor… ” (Jean Christophe Lie)

Animatia 3D a fost folosita pentru doua elemente: testoasa si pluta. Au fost digitalizate, iar in secventele in care exista interactiune cu un personaj, animatorul 3D a lucrat impreuna cu animatorul 2D. Animatorii au avut foarte mult de lucru la umbrele ce insoteau fiecare bambus si care au trebuit animate manual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here