Update: Un roman a participat la realizarea filmului de animatie #TheLegoMovie #MareaAventuraLego. Este vorba depre Radu Vintila, specialist in efecte vizuale la Animal Logic. Acesta a lucrat si la productia cinematografica Marele Gatsby.
Inainte sa vizionez acest film de animatie, am crezut ca o sa vad o productie cinematografica plictisitoare, care pune accentul doar pe promovarea brandului Lego, dar m-am inselat. Marea aventura Lego/ The Lego Movie este un film de animatie de nota 10.
Trebuie sa recunosc ca in copilarie nu m-am jucat cu Lego. Acum cind sunt tata incerc sa ma familiarizez cu caramizile Lego 🙂 Cu acest prilej, fetita mea ma invata cum sa ma joc cu Lego 🙂 In fiecare zi realizam masinute, casute, copaci, animale, toate cu ajutorul Lego. Este relaxant si distractiv.
Nu o sa povestesc despre istoria Lego. O gasiti aici. O sa vorbesc despre film. In urma cu un an am avut ocazia sa stau de vorba cu Rob Coleman de la Animal Logic, studioul de animatie care a realizat Marea aventura Lego/ The Lego Movie. Atunci nu am aflat multe despre film, dar acum sunt suficiente informatii despre aceasta productie cinematografica. Ca de exemplu, caietul de presa oferit de MediaPro Distribution, precizeaza ca pentru acest film de animatie s-au folosit aproape 15 milioane de piese Lego. Regia este semnata de Phil Lord si Christopher Miller. Cei doi au scris si au regizat lungmetrajul de animatie Sta sa ploua cu chiftele, inspirata din cartea pentru copii cu acelasi nume. Spiritul comic al lui Lord si Miller a fost recompensat cu nominalizari la Globul de Aur si Critics’ Choice pentru cea mai buna animatie de lungmetraj si a fost nominalizat la patru premii Annie pentru excelenta in animatie, inclusiv pentru cea mai buna regie si cel mai bun scenariu. Lord si Miller au semnat un contract de exclusivitate pe trei ani cu Twentieth Century Fox Television, unde vor dezvolta, vor scrie si vor regiza proiecte de comedie filmate si animate pentru televiziune. Cei doi si-au inceput colaborarea cind s-au cunoscut, la colegiul Dartmouth. Printr-o confuzie comica, au ajuns sa lucreze la seriile de desene animate de duminica dimineata la Walt Disney Company. Astfel au ajuns sa lucreze impreuna la seriale animate difuzate in orele de vârf de Touchstone Television. In 2002, au lucrat ca producatori executivi, scenaristi si regizor la serialul animat MTV Clone High, care, desi a avut viata scurta, a stirnit mare vilva. Serialul a fost apreciat de critici pentru personajele bine conturate si pentru dialogul spiritual si alert, dar este mai cunoscut pentru ca a provocat o greva a foamei in India, motiv pentru care a fost anulat.
Scurtmetrajul de animatie al lui Lord, din perioada facultatii, Man Bites Breakfast, a cistigat premiul pentru cea mai buna animatie la Festivalul de Film si Video New England 1998 si a fost inclus in numeroase festivaluri, printre care ASIFA East si ASIFA San Francisco. In timpul studentiei, Miller a cistigat premiul decernat de Festivalul de Film si Video New England 1998 pentru scurtmetrajul de animatie Sleazy Goes to France.
Revenind la The Lego Movie/ Marea aventura Lego, stilul vizual pe care l-au ales Lord si Miller este fotorealist, animatie computerizata „netraditionala”, care se aseamana cu tehnica stop-motion, in scopul de a conferi personajelor si decorului estetica definitorie constructiilor Lego. In loc sa creeze decorurile si sa deseneze piesele cu ajutorul graficii computerizate, animatorii au creat fiecare componenta individual si au construit fiecare scena piesa cu piesa – tehnica s-a dovedit utila in special in scenele in care cladirile trebuiau aruncate in aer si reasamblate pe loc in arme sau vehicule de mare viteza. Va recomand un articol fain despre animatia din productia cinematografica Lego – pe blogul cartoonbrew.com.
In Marea aventura Lego/ The Lego Movie o sa vedeti si citeva minute de live action, rezervate realatiei tata – fiu.
Chris McKay, cunoscut pentru serialul animat Cartoon Network Robot Chicken, a fost co-regizor la The Lego Movie/ Marea aventura Lego. McKay a gestionat munca a sute de artisti, apoi s-a implicat in montajul filmului. A asigurat comunicarea intre regizori, artistii de storyboard, animatori si monteuri.
„In film, personajele se misca si interactioneaza in mod autentic, ca si cum ar fi manevrate de un papusar. Chiar si mimica lor este fidela designului original al figurinelor: au ochi, sprincene si gura plate, minimalist desenate. Cu toate acestea, McKay si echipa sa au reusit sa transmita o paleta bogata de emotii…
Productia s-a desfasurat in trei locuri. In Los Angeles, realizatorii au dezvoltat conceptul, povestea, designul personajelor si al decorului. Aici si-au petrecut mare parte din timp regizorii Lord si Miller. Productia propriu-zisa a avut loc la studioul de animatie Animal Logic, in Australia, unde monteurul si co-regizorul de animaţie Chris McKay a lucrat cu o echipa de 250 de oameni. Iar la sediul Lego Group din Danemarca, numerosi designeri talentati, sub conducerea vicepresedintelui departamentului de design Matthew Ashton (unul dintre producatorii executivi), au contribuit la crearea unor personaje si elemente de recuzita unice, concepute de realizatori.
Procesul a fost mai degraba ciclic decit liniar, pentru ca ideile si creaţiile circulau cursiv intre departamente. Regizorii au calatorit in Danemarca si Australia, iar artizanii cheie de la Animal Logic si Lego Group au calatorit la Los Angeles. Dar, in mare parte, s-au bazat pe comunicarea prin video-conferinta si pe software-ul CineSync, care le-a permis sa evalueze materialul si sa-l modifice simultan.
Era important ca tot ce se vede pe ecran sa poata fi asamblat manual din piese reale, nu doar in plan virtual, asa ca unele dintre elementele mai complexe au fost puse la incercare la sediul Lego. Desenele, ideile si specificatiile erau trimise din biroul de productie din Los Angeles catre sediul Lego din Danemarca, unde se construiau modelele, care apoi erau fotografiate si fotografiile erau trimise regizorilor. Atunci, se puteau face modificari in ambele spatii de productie, inainte ca designul final sa ajunga in biroul animatorilor, care creau un model grafic supus la modificari si retusuri” (Sursa: caiet de presa – MediaPro Distribution).
Animatia 3D urmareste povestea lui Emmet, o figurina Lego obisnuita si conformista care este confundata ca fiind Cel Special, o persoana cu capacitati extraordinare, singura care poate salva lumea. Este recrutat intr-o echipa care are misiunea de a-i impiedica uneltirile unui tiran malefic, iar spre amuzamentul publicului, Emmet este complet nepregatit pentru aceasta aventura.
Chris Pratt este vocea personajului Emmet. Will Ferrell este vocea lui President Business, alias Lord Business, un director executiv incuiat care nu reuseste sa-si tina viata in friu in timp ce planuieste sa cucereasca planeta, iar Liam Neeson ii da glas acolitului loial al lui Lord Business, Good Cop/ Bad Cop, cel care nu se va da in laturi de la nimic ca sa-l prinda pe Emmet.
Membrii echipei razvratite a lui Emmet, aflata intr-o misiune eroica, sunt insufletiti de Morgan Freeman, care da glas misticului Vitruvius, Elizabeth Banks este neînfricata Wyldstyle, care il confunda pe Emmet drept salvatorul lumii si il ghideaza in misiunea sa, Will Arnett este misteriosul Batman, o figurina Lego care face parte din trecutul lui Wyldstyle, Nick Offerman este piratul ursuz Metal Beard, obsedat sa se razbune pe Lord Business, Alison Brie este adorabila Unikitty, iar Charlie Day ii da glas personajului Benny, un astronaut din anii ’80.
Posibil ca productia The Lego Movie/ Marea aventura Lego, care este pe primul loc al clasamentului american, incasind 48,8 milioane de dolari si ducind totalul international la 180 de milioane de dolari, sa faca parte din campania de promovare a brandului Lego. Acest film si noul serial de animatie Mixels, difuzat la Cartoon Network, plus reclamele tv dedicate produselor Lego, creaza impresia ca vor sa-si consolideze pozitia de lider mondial pe segmentul lor. Dar si asa, filmul nu trebuie tratat ca o mega reclama la Lego. Atuul The Lego Movie/ Marea aventura Lego este scenariul. Dialogurile sunt faine. Avem parte de multa actiune si momente comice…
Tot filmul seamana cu stilul serialelor de animatie americane care pun accentul pe dialoguri, precum The Simpsons si Futurama. Nu intimplator, un amic, critic de film, mi-a spus ca acest film de animatie este realizat pentru publicul american. Nu va speriati! 🙂 The Lego Movie/ Marea aventura Lego se adreseaza tuturor. O sa va distrati 🙂 Cind o sa vedeti super eroii din cinematgrafia americana, precum personajele Lego Batman, Superman si Wonder Woman, o sa rideti 🙂
Vizionare placuta!