Daniel Nicolae Djamo si Christina Sarli au realizat scurtmetrajul de animatie „The silver wolf”.
Tinarul artist roman Daniel Nicolae Djamo a primit Young Artist’s Prize Central Eastern Europe, in cadrul galei Henkel Art.Award. care a avut loc la Viena in luna decembrie 2013, la Muzeul Moderner Kunst Stiftung Ludwig (mumok) din Viena. Young Artist’s Prize CEE se acorda ca parte a competitiei Premiul Henkel CEE pentru Arta si reprezinta o bursa de trei luni la Viena, in programul Artists-in-Residence, derulat de KulturKontakt Austria si de Ministerul Federal al Educatiei, Artelor si Culturii din Austria. La finalul rezidentei, artistul are posibilitatea de a expune lucrarile create in acest timp.
Daniel este doctorand in arte vizuale la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Lucrarile lui Daniel Djamo sunt legate de teme din mass-media, de rolul televiziunii in trecut si in prezent, de intrebari legate de imbatrinire si moarte si de importanta artei pentru memorie si pentru construirea istoriei.
Mai jos aveti interviul cu Daniel Nicolae Djamo:
Povesteste-mi despre debutul tau in domeniul animatiei. De ce ai ales acest domeniu?
„The silver wolf” este un film experimental ce-a iesit asa (sub forma unei animatii) din pura intimplare. Am lucrat cu o prietena din Grecia, Christina Sarli. E o buna graficiana si o buna pictorita. Dupa ce am terminat un alt film cu ea am hotarit sa ne apucam de povestea asta. Nu am fost eu cel ce a ales animatia, ci Christina. Filmul e reusita ei. Eu doar am ajutat-o sa-l construiasca din desenele pe care le avea facute. Munca ii apartine. S-a nimerit sa fiu cel ce a ghidat-o.
Unde ai invatat sa realizezi animatii?
Nu am invatat sa fac animatii. Sunt oarecum lemn in domeniul asta. Am o vaga idee despre anumite procedee, dar in nici un caz nu-s tatic in animatie.
Despre ce este vorba in scurtmetrajul tau?
In filmul asta e vorba despre oamenii ce stau in canalul din fata Garii de Nord. Christina a fost impresionata de unele personaje. A locuit linga gara o vreme, intr-un bloc proaspat renovat. Ii privea zilnic.
Cum ai descrie animatia ta?
Pai nu e filmul meu. Sunt niste desene bune pe care am putut sa le transform intr-o pseudo-animatie, datorita Photoshopului si al interesului Christinei. Daca ea nu si-ar fi dorit atat de mult sa-l coacem nu ar fi fost facut.
Unde lucrezi?
Nu lucrez. Incerc sa ma mint ca nu voi ajunge precum personajul din animatia asta.