Un roman studiaza animatie la Gobelins

Andrei Sitari din Republica Moldova este singurul student roman la renumita scoala de animatie Gobelins.

Inainte de ajunge la Gobelins, Andrei a studiat doi ani la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plamadeala” din Chisinau. Este student in anul 1 la sectia concept si realizare filme de animatie – Gobelins.

„In anul 2013 am cistigat locul 3 la un concurs de animatie – DeviantArt. Respectiv un curs de 4 luni sustinut de un profesor de la Pixar”, a precizat Andrei Sitari.

„Gobelins este o scoala extraordinara. Nu este o scoala obisnuita. Nu exista examene sau sesiuni. Exista doar pasiune si dorinta de a crea ceva frumos. Avem parte de exercitii si proiecte. De exemplu: se acorda 3 saptamini la mersul neutru uman, profil, fata. Si profesorul sustine cursul intr-o sala de proiectii.

Sala de curs este dotata cu computere performante si mese de animatie. In primul an de studiu, totul a fost creat la masa de animatie, adica animatie tradionala, creion si foaie. Nu avem voie sa folosim TvPaint. Munca o incepem in sala, in prezenta profesorului. In primul an invatam bazele animatiei – 2D si putin 3D.

La inceput avem exercitiile numite preliminare – 8 animatii scurte timp de 2 saptamini.

Am avut un curs scurt de character design, design pe care l-am animat. Am modelat si in 3D designul. Am avut un exercitiu numit actiune-reactiune unde am animat un personaj.

Am animat si mersul uman in 2D si 3D. Am invatat si ce este rigul. Am integrat mersul 2D intr-un decor 3D, modelat de noi studentii”, povesteste Andrei pentru animationmagazine.eu.

Parintii lui fac sacrificii, muncind mult pentru a plati facultatea lui Andrei. Acestia platesc 6.500 euro/ an pentru studile la Gobelins, in Franta.

„Luind in considerare ca un absolvent de la Gobelins isi gaseste job cu un salariu minim de 2.500 pe luna, investita este profitabila”, a completat Andrei.

„Pentru cazare si mincare cheltui 800 euro/ luna. Exista un ajutor pentru cazare. Primesc o parte din banii platiti. De asemenea, exista bursa de la stat in anul doi. Si un fond special pentru noi studentii”