VIDEO Cronica de film: Avril si lumea prefacuta

Am avut ocazia sa vad lungmetrajul de animatie Avril et le Monde Truqué/ April and the Extraordinary World/ Avril si lumea prefacuta, premiat la Annecy 2015, cu Cristal for Best Feature Film. In prezent, animatia ruleaza pe marile ecrane din Franta.

Productia este regizata de Christian Desmares, coordonatorul animatiei la Persepolis, si de Franck Ekinci, storyboard artist-ul de la serialul de animatie Tintin.

Cu un buget de 12.400.000 de dolari, coproductia Franta,Belgia si Canada, este bine realizata, cu un scenariu original si cu un vizual reusit. Cu acest film, francezii reconfirma suprematia lor in lumea animatiei europene.

Universul grafic a fost proiectat de designerul si scenaristul de benzi desenate francez Jacques Tardi.

In 1941 Napoleon al V-lea conduce Franta, iar academicienii dispar inexplicabil. In absenta tehnologiilor moderne, lumea depinde de carbune si abur. O fata pe nume Avril pleaca in cautarea parintilor ei, oameni de stiinta care au disparut. Insotita de Darwin, pisica ei vorbitoare, si de o haimana pe nume Julius, fata va infrunta misterele si pericolul pentru a afla cine tine carturarii prizonieri si de ce.

Imaginati-va o societate totalitara in care oamenii de stiinta nu au voie sa profeseze. Toate laboratoarele si centrele de cercetare se inchid, cei care se opun sunt arestati. Intr-un decor inspirat din perioada anilor ’30 – ’40, familia lui Avril (parintii si bunicul ei) sunt surprinsi de oamenii legii in momentul cercetarii elixirului vietii. Ce urmeaza? Parintii ei sunt rapiti de reptile vorbitoare. Avril creste alaturi de pisica ei vorbitoare, invatind sa traiasca singura. Pasiunea ei: stiinta.

Mi-a placut scena cu oameni de stiinta din toate timpurile care lucrau pentru reptile vorbitoare 🙂 Totul este retrofuturism Belle Epoque.

Animatia este produsa de companiile: Je Suis Bien Content, StudioCanal, Arte France Cinema, Jouror Distribution, Kaibou Production Inc., Need Productions, RTBF-Radio Television Belge Francophone, Proximus si Wallimage SA.