VIDEO Cronica de film: Saving Mr.Banks/ In cautarea povestii

saving-mr-banks-poster
Am vazut de doua ori filmul Saving Mr.Banks/ In cautarea povestii. De fiecare data cind l-am vazut, am fost impresionat de fragmentele din copilaria scriitoarei P.L.Travers. Aceste fragmente au o mare incarcatura emotionala, punind accentul pe relatia tata – copil. Povestea productiei cinematografice Mary Poppins este un pretext pentru a vorbi despre relatile parinte – copil; este un film emotionant specific pentru sarbatorile de iarna. Este adevarat ca filmul este si un instrument de marketing si PR pentru promovarea lui Walt Disney. Nu stiu daca mai era nevoie ca cineva sa ii faca reclama, cred ca Disney este indragit peste tot in lume, chiar daca acesta a fost criticat vehement pentru vederile sale sexiste si antisemite.

Mr.Banks nu este un film biografic. Nu o sa vedeti un making of al productiei Mary Poppins. Vorba Cristinei de la port.ro, „inca din titlu, intelegem ca nu va fi atit despre Mary Poppins – filmul sau cartea -, cit despre un alt personaj”.

Filmul urmareste o parte din viata scriitoarei P. L. Travers (Emma Thompson), cea care a dat viata unuia dintre cele mai celebre personaje din literatura pentru copii, Mary Poppins.

Povestea pune accent si pe ecranizarea povestii, film produs in 1964 de Walt Disney.

Walt Disney a incercat timp de 20 de ani sa obtina drepturile de ecranizare pentru Mary Poppins, personaj cu care scriitoarea P.L. Travers cucerise publicul larg inca din 1934. Productia cinematografica Mary Poppins din 1964 are 13 nominalizari la Oscar si 5 statuete in palmares.

Personajul Mr. Banks este inspirat din figura tatalui autoarei P.L. Travers. Travers Goff era bancher.

Scenariul de la Saving Mr. Banks respecta cu rigurozitate documentele originale ale productiei Mary Poppins. Peste 500 de documente originale ale filmului Disney din 1964 au fost consultate pentru alegerea unor actori cit mai apropiati de profilul celor implicati in ecranizarea cartii lui P.L. Travers.