VIDEO Cronica de film: Supereroii cu carapace: Donatello, Rafaelo, Leonardo şi Michelangelo se întorc pe marele ecran

Ţestoasele Ninja

Într-o perioadă cînd toate studiourile mari realizează filme cu supereroi, inspirindu-se din universul benzilor desenate, producătorul Michael Bay a reușit să resusciteze fenomenul Turtlemania, oferind ceva din stilul filmelor sale în noua producţie Ţestoasele Ninja. Fără să evite clișeele, filmul Ţestoasele Ninja din acest an, regizat de Jonathan Liebesman, este exploziv, dinamic şi comic. În timp ce mă documentam despre acest film hibrid – live action combinat cu animaţie –, am observat că website-urile de specialitate din domeniul efectelor vizuale vorbesc despre procesul de realizare a animaţiei la ţestoase. Pentru specialiștii în animaţie și efecte vizuale a fost destul de complicat să realizeze animaţia facială la ţestoase din cauza formelor diferite de cele ale oamenilor.

Pe Internet au apărut prezentări speciale despre procedurile de realizare a personajelor cu ajutorul animaţiei computerizate – CGI. Rezultatele muncii lor sînt uimitoare. Ţestoasele sînt bine realizate. Sînt voci din industria animaţiei și a efectelor vizuale care spun că animaţia din film este mediocră, că designul broaștelor nu este OK. Aceste personaje, create în 1984 de Peter Laird și Kevin Eastman, Ţestoasele Ninja, încearcă să cucerească publicul cu aventurile lor. Nu este un film în care se pune accentul pe violenţă. Luptele lor, în stilul artelor marţiale, sînt completate cu replici înţelepte preluate de la senseiul lor, șobolanul Splinter.

Cei care au văzut serialele de animaţie cu Ţestoasele Ninja din sezoanele 1988 și 2012 vor observa că filmul repetă povestea cu începuturile ţestoaselor mutante. Subiectul filmului nu aduce nimic nou, fanii ţestoaselor Ninja au remarcat lipsa de originalitate, scenariul, în totalitate, este un copy paste la primele producţii cu aceste personaje. Dar și aşa, filmul este OK, este echilibrat.

Producţia Ţestoasele Ninja din acest an seamănă mai mult cu o reclamă pentru produsele din universul Turtlemania. O reclamă extrem de lungă, dar eficace. Conform informaţiilor oferite de Ro Image 2000, distribuitorul filmului Ţestoasele Ninja, din 2013, figurinele cu ţestoasele mutante au devenit numărul 1 ca cifră de vînzare.

„În 1988, s-a declanșat prima fază a Turtlemaniei, odată cu lansarea serialului de animaţie, fază urmată de jocuri video, de turnee de promovare și, apoi, în 1990, de primul film. Jucăriile Teenage Mutant Ninja Turtles au intrat în topul celor mai vîndute jucării, ajungînd din urmă figurinele G.I. Joe și Star Wars. În 2012, a început o nouă fază a Turtlemaniei, odată cu lansarea serialului de animaţie pe canalul TV Nickelodeon. A fost un succes imediat, primul episod fiind urmărit de 12 milioane de spectatori. De atunci, peste 100 de milioane de fani, din toată lumea, urmăresc serialul, au fost vîndute peste 10 milioane de jucării.“

La realizarea animaţiei filmului Ţestoasele Ninja (2014) au participat peste 400 de animatori. „Ţestoasele Ninja este una dintre acele francize care se pot metamorfoza și plia pe gusturile oricărui copil, ale oricărei generaţii. Deși s-a lansat în anii ’80, ani caracterizaţi prin excentricitatea lor, filmul Ţestoasele Ninja a reușit să facă cu succes tranziţia de la o serie de benzi desenate și un serial animat cu patru ţestoase copilăroase la un serial 3D, care păstrează componenţa ludică, dar îi adaugă și una mai serioasă, această nouă caracteristică fiind vizibilă și în noul film al lui Michael Bay“, a declarat Ada Bogoevici Soci, fondatorul blogului desenelecopilariei.com.

Paramount a anunţat că, în 2016, va fi lansată continuarea filmului Ţestoasele Ninja.

 

Cronica a aparut si in revista Observator cultural