VIDEO: Filme de animatie la Saptamina Filmului Maghiar

Tragedia omului/ Az ember tragédiája

Filmul de animatie maghiar Tragedia omului va fi difuzat la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea. Proiectia se desfasoara in cadrul evenimentului Saptaminii Filmului Maghiar.

Tragedia omului/ Az ember tragédiája
1988-2011, 160 min., animatie, subtitrat in limba romana

Regia: Jankovics Marcell
Scenariul: Jankovics Marcell după opera lui Madách Imre (scris în 1860)
Muzica: Sáry László
Imaginea: Major Péter, Bacsó Zoltán
Voci: Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás, Bertalan Ágnes, Széles Tamás, Molnár Piroska

Opera lui Madách Imre este extrem de greu de dramatizat, fiind un text filozofic in versuri, cu un limbaj de un secol si jumatate. Cu toate acestea Jankovics Marcell a reusit sa o transpuna in desen. Pelicula ne ofera o expozitie extraordinara, dar cu o minima empatie, despre lupta crincena a omenirii. Filmul este deosebit si prin faptul ca cele 15 scene sunt realizat in 15 stiluri diferite de catre Jankovics, reusind astfel sa invoce vizual, mai fidel si mai profund, spiritul unor epoci. Ultima scena este, poate nu intimplator, cea mai personala, in care Jankovics actualizeaza istoria, referindu-se si la secolele 20 si 21, respectiv acordind citeva minute si istoriei maghiarilor. El nu vrea sa explice lumea mai bine decit a facut-o Madách, totusi varianta animata a operei Tragedia omului este o plecaciune demna in fata unei capodopere din literatură maghiara si in fata istoriei artelor universale. (Magyari Péter)

De asemenea, puteti vedea urmatoarele scurtmetraje de animatie maghiare:
– Iepurele si Cerbul/ Nyuszi és Őz – Vácz Péter / 17 min., animatie
„Cerbul tridimensional nu mai are loc in locuinta bidimensionala comuna cu Iepurele bidimensional.” (Harmat György) Filmul a cistigat premiul publicului la festivalul international de film de animatie Anim’est 2013, Bucuresti.

– My Name is Boffer Bings – Csáki László / 21 min., animatie in cretă, VO engleza „Sunt lucruri, despre care e mai bine sa nu aflam nimic si sa ramina in veci secrete”

Mai multe detalii aici .