VIDEO: Republica Moldova va realiza un film de animatie 100% autohton

Jurnal TV din Chisinau a anuntat ca Republica Moldova pregateste un film de animatie 100% autohton. Este vb despre povestea „Capra cu trei iezi”, de Ion Creanga.

In reportajul video de mai jos o sa vedeti imagini din desenul animat basarabean. Conform televiziunii basarabene, desenul animat se va numi „Capra si iezii” si va fi lansat in februarie 2012. Producator este Radu Zvigunov.

Va reamintesc ca in Moldova se realizeaza si filmul de animatie Tiganul 3D. Studioul de animatie Simpals din Chisinau a anuntat ca are finantare pentru scurtmetrajul de animatie Tiganul 3D (30 de minute) – „o istorie vesela din viata tiganilor si legile vietii de zi cu zi”.

Productia filmului de animatie Tiganul este finantata de compania STV Film din Rusia.

Compania STV ofera 5 milioane de euro pentru realizarea animatiei, a precizat Roman Stirbu, reprezentantul studioului Simpals Chisinau.

Astfel, la un calcul simplu, doar o secunda de desene animate va costa 4 mii de euro. Pentru comparatie, productia filmului Ice Age 3 a costat peste 6 mii de euro pentru o secunda.

Aproape toate cele 5 milioane de euro oferite de catre compania ruseasca vor merge la salarii. La productia filmului vor munci peste 100 de oameni. Producatorii spun ca vor incerca sa angajeze cat mai multi moldoveni, iar in lipsa lor, vor apela la specialistii rusi. Filmul de animatie va fi lansat in 2014.

Mai jos puteti vedea doua reportaje realizate de televiziunile din Basarabia. Sunt imagini de la conferinta de presa a studioului de animatie Simpals.

Moldovenii de la Studio Simpals au fost in Statele Unite pentru a discuta conditiile unei colaborari cu celebrele studiouri Pixar-Disney. De asemenea, acestia au fost prezenti la Anim’est 2009.


Studio Simpals a primit o propunere de business de la un studiou de animatie important din Franta, precizeaza Roman Stirbu, reprezentantul studioului. Francezii s-au aratat interesati sa cumpere studioul de animatie basarabean care s-a experimentat in productii 3D. Compania Simpals are 45 de salariati: animatori, regizori, scenaristi, etc.

Voloshin Dmitri, reprezentantul studioului de animatie Simpals mi-a acordat un interviu pentru animationmagazine.eu – in luna mai, 2009.