A aparut un proiect nou de animatie web 100 % romanesc. Este vorba despre basmelecopilariei.ro. Mai jos aveti un interviu cu echipa proiectului.
Despre ce este vorba in proiectul vostru?
Mihai-Andrei Aldea – regizor si scenarist: Proiectul nostru, in intregul lui, este foarte mare. incercam sa construim o intreaga lume fantasy intr-adevar romaneasca. Strabunii au izbutit, prin basmele si legendele pe care ni le-au lasat, sa ridice un edificiu cultural urias. Acesta a fost pretuit mult de numerosi oameni de cultura straini, incepand, de pilda, chiar de la Fratii Grimm, si de foarte multi oameni de cultura romani.
Din pacate, valorizarea sa in lumea de azi nu s-a realizat nici macar la un procent din potentialul real. Putini inteleg azi cat de mult inseamna sa ai un folclor bogat, ce avere este acesta si ce potential urias are. incercam sa castigam respectul altora, dar avem prea putin respect fata de noi insine si mostenirea noastra. Cum sa ne respecte altii cand noi insine nu ne respectam?
Mai trist este ca, de foarte multe ori, incercarile de valorificare a folclorului se fac fie pe o linie de vulgarizare, fie pe o linie de redare „muzeistica”, inghetata, lipsita de viata. Este ca si cand englezii ar reda legenda lui Robin Hood folosind numai tiparele folclorului britanic de secol XIX! Aproape nimeni nu ar fi interesat de asa ceva. si, din pacate, acelasi lucru se intampla adesea la noi. Intre rigiditate si vulgarizare se pierde cea mai buna zona de valorizare a folclorului romanesc, desi avem nenumarate modele de calitate – si chiar foarte buna calitate – in multe alte tari (de la China sau Japonia la Franta ori Marea Britanie).
Proiectul nostru este de fapt incercarea de a folosi aceasta materie prima care este folclorul romanesc pentru a dezvolta o lume cat mai frumoasa si bogata in universul fantasy al lumii contemporane. Calitatea productiei este, pe toate planurile, cel mai important deziderat al nostru. Vrem sa producem, dar la cel mai bun nivel. Poate suna prea ambitios, dar ni se pare ca fara ambitia calitatii noi, romanii, nu vom iesi niciodata din mediocritate.
„Praslea cel Voinic si merele de aur” este doar o parte din proiect, mai precis prima parte. Este realizarea unui film de animatie fantasy care exprima in limbajul cinematografic de astazi lumea zidita de cultura si inchipuirea populara romaneasca adevarata. Pornim de la basmul consemnat de Petre Ispirescu, dar acesta devine doar punctul de plecare pentru un film fantastic de aventuri. in acest film insa privitorii au surpriza de a fi descoperitorii si exploratorii unei lumi noi, pe care nu au mai vazut-o niciodata, o lume exotica, lumea fantastica a basmelor romanesti.
Cati oameni lucreaza la proiect?
Lucian Cornianu – producator: Echipa noastra de baza este alcatuita din 9 persoane:
Mihai-Andrei Aldea, regizorul si scenaristul care a conceput intregul univers fantastic al productiei noastre, folosindu-se in acest sens de studiile si experienta aprofundata pe care o detine in domeniile etnologiei si istoriei vechi a romanilor.
Bogdan Petrea, animatorul nostru, cel care a dat viata povestii reusind sa-si foloseasca priceperea in realizarea, credem noi, a celei mai reusite animatii 2D romanesti pentru copii din ultimele decenii.
Paul Turcanu si Cristian Dragu, cei doi desenatori care au creat, vectorizat si decupat personajele, decorurile si animalele cu mult talent si imaginatie, reusind sa se armonizeze extrem de bine atat intre ei cat si vis-a-vis de cerintele, de multe ori extrem de dificile, primite de la regizor (cum ar fi desenarea unor animale disparute din peisajul romanesc actual sau pe cale de disparitie).
Dragos Alexandru, impreuna cu echipa lui, cel pe care eu il consider a fi cel mai bun compozitor de muzica de film de la noi. El a realizat temele muzicale precum si elementele de sound design, cu extrem de mult talent si profesionalism. Creatia lui a imbogatit enorm atmosfera si trairea desenelor.
Alexandru Nedelcu si Raluca Rusu, actorii care au interpretat vocile personajelor si a povestitorului. Lucrarea lor a fost extrem de dificila intrucat au trebuit sa „opereze” pe mai multe voci, inclusiv voci de copii sau personaje fantastice (ex. vantoasele).
Ana-Maria Cornianu, cea care a gandit si adaptat proiectul nostru pentru mediul onine, ocupandu-se cu foarte multa pasiune de construirea unei prezente web grafice si functionale cat mai agreabila pentru vizitatorii si potentialii nostri clienti.
Si subsemnatul, care a supervizat aparitia pe piata a produsului final, ocupandu-se de organizarea task-urilor echipei si armonizarea unor viziuni si tehnici de lucuru care, cel putin in mediul artistic, nu converg totdeauna prea usor spre un numitor comun 🙂
Pe langa aceasta echipa de baza, am mai beneficiat si de ajutorul unui numar de colaboratori, mai ales in domeniul traducerilor, a functionalitatilor care au fost adaugate la site si a promovarii.
Cine finanteaza proiectul?
Lucian Cornianu – producator: Pana in clipa de fata finantarea a fost asigurata intern de catre ArtGround Web Media. Totusi, dimensiunile mari ale proiectului, chiar si in prima sa faza – „Praslea cel Voinic si merele de aur” – necesita o putere financiara superioara.
Ca urmare, suntem in cautarea unor finantatori mai puternici, interni sau externi, care ne-ar putea ajuta sa avem un ritm de productie mult mai bun, la standardul superior de calitate pe care ni-l dorim atat noi cat si clientii nostrii.
De ce desene animate si nu altceva?
Mihai-Andrei Aldea – regizor si scenarist: Pentru ca ne ofera o libertate mare de miscare, pentru ca avem o baza in acest domeniu, pentru ca sunt cele mai accesibile copiilor si pot avea o rata ridicata de productivitate, mai buna, din punctul nostru de vedere, decat in cazul filmelor clasice. Ca singur indiciu, in vreme ce productia unui episod de animatie o putem realiza undeva la 20-30 mii de euro, un episod al unui serial clasic, aflat pe un palier comparabil de calitate (decoruri, costume, ambient natural, personaje, animale, efecte speciale, samd) se afla undeva mult mai sus.
Cum sunt realizate animatiile voastre?
Bogdan Petrea – animator: Animatia este realizata integral in After Effects. Ne-am dorit o animatie apropiata mai mult de realitate decat de caricaturizarea specifica animatiilor de la TV. Complexitatea scenariului, multitudinea de personaje si de situatii prin care trec, au necesitat un studiu amanuntit al gesturilor, al atitudinilor umane, al expresiilor faciale.
Diversitatea mare de animale prezente in poveste a constituit deasemenea o provocare. Cai, zimbri, ursi, rasi, pasari toate au necesitat o atentie deosebita pentru a nu stirbi senzatia de realism. Materialele de referinta au fost diverse, de la clipuri postate pe YouTube, la documentare de tip National Geografic sau alte filme de animatie.
Lucian Cornianu – producator: Pe langa cele precizate mai sus de Bogdan, as mai adauga faptul ca am incercat sa implementam si sa urmam un workflow cat mai clasic pentru genul acesta de productii 2D: discutia partii de scenariu, realizarea de storyboard-uri, realizarea personajelor si a desenelor, animatia si corecturile de rigoare, inregistrarea si sincronizarea vocilor, adaugarea muzicii si a sunetelor, alte corecturi, samd.
Desigur, orice proces poate fi imbunatatit. Si noi am incercat sa facem asta din mers, ajungand spre finalul productiei episodului pilot la un randament foarte bun, atat in procesul de desenare cat mai ales in cel de animatie, randament pe care nadajduiesc sa il putem mentine.
Cate episoade aveti?
Mihai-Andrei Aldea – regizor si scenarist: „Praslea cel Voinic si merele de aur” are un scenariu proiectat pentru 22-24 de episoade. Pe de alta parte, au fost solicitari pentru realizarea unui lung-metraj pe acest subiect, care sa aiba ca si punct de plecare actualul episod pilor. Ca urmare, sunt discutii in clipa de fata asupra posibilitatii de a realiza acest lung-metraj inainte de serialul propriu-zis. Optiunile noastre sunt influentate, bineinteles, si de finantarile pe care le vom obtine. Daca prima finantare va fi pentru un lungmetraj, asa cum pare la acest nivel al negocierilor, atunci acesta va fi produs primul. Ramane sa vedem.
Cum pot fi gasite desenele animate realizate de voi?
Lucian Cornianu – producator: Incepand cu jumatatea lunii martie, episodul pilot al primului basm din proiect, „Praslea cel Voinic si merele de aur”, poate fi descarcat contra cost de pe site-ul proiectului: www.basmelecopilariei.ro. Tot de aici vor putea fi descarcate si urmatoarele episoade sau lung metrajul basmului, in functie de calea pe care o vom aborda in strategia de productie.
Am lansat recent si o varianta de limba engleza, pentru potentialii clienti din afara tarii, varianta care poate fi accesata la adresa www.childhoodfairytales.com.
Ambele site-uri contin atat un trailer extins de 10 minute, de calitate buna, cat si un numar de sample-uri mai reduse dar pe care noi le consideram reprezentative atat pentru acest episod cat si pentru modul in care va evolua animatia in continuare.
Ce basme adaptati pentru proiectul vostru?
Mihai-Andrei Aldea – regizor si scenarist: In colectia „Basmele copilariei” pornim de la „Praslea cel Voinic si merele de aur”. Dupa cum se poate vedea, basmul este doar un punct de plecare intr-o actiune palpitanta si complexa, potrivita spiritului contemporan, dar construita in lumea imaginara a folclorului romanesc vechi. Desi este cam devreme
sa vorbim despre aceasta, putem destainui ca urmatorul punct de plecare va fi unul din basmele de tipul „Busuioc si Siminoc” sau „Mar si Par”.Poate nu suna impresionant, caci basmele de acest fel nu sunt foarte cunoscute publicului, dar suntem siguri ca realizarea va fi mai mult decat impresionanta. Foarte pe scurt, este vorba despre eroi extraordinari, dar pe alta linie atat decat cei din animatia orientala, cat si decat cei din animatia vestica.
Echipa are experienta in realizarea desenelor animate?
Lucian Cornianu – producator: Da, insa nu de acest fel. Nici nu ar avea cum, deoarece acest fel de desene animate reprezinta o premiera in Romania ultimelor decenii. In tara noastra un animator 2D sau un desenator de presonaje nu prea isi poate „face mana” decat cel mult in industria publicitara (in clipuri de cateva zeci de secunde) sau in industria jocurilor de calculator.
Genul acesta de experienta, desi foarte folositoare, este totusi diferita substantial de cea pe care o capeti lucrand efectiv la animarea a 20 de minute de poveste. Dar, acolo unde exista talent si pasiune, lipsa unei experiente de lucru efectiv la un film de animatie 2D se recupereaza destul de repede, trecandu-se apoi, in mod natural, la faza de dezvoltare continua a calitatilor personale si profesionale.
Cati clienti aveti?
Lucian Cornianu – producator: Clienti „particulari”, adica persoane fizice, oameni obisnuiti care sa cumpere animatiile, sunt. Dar, trist, receptivitatea firmelor media romanesti este, ca de obicei, foarte scazuta fata de proiectele… romanesti.
Desi pare contradictoriu si este absurd si contra-productiv, adevarul este ca firmele media, televiziunile si casele de productie romanesti sunt mult mai putin interesate de proiectele romanesti decat de cele straine. Pe de alta parte, casele de productie straine nu pierd nicio ocazie, daca primesc propuneri fezabile si calitative, si cu atat mai putin una nationala.
Asadar, oricat de trist ar parea, nu avem inca nicio oferta intr-adevar serioasa de la firmele din tara, in schimb avem deja cateva oferte serioase de peste hotare.
Asa cum am spus, este absurd si contra-productiv, dar asa se intampla. Apoi, eventual, ne miram si ne plangem ca pierdem ceea ce am fi putut avea aici.