animationmagazine.eu și Cine Grand organizează Zilele Animației
Locația: Cine Grand – Auchan Titan
Perioada: 1 și 2 noiembrie 2014
De Ziua Internațională a Animației, animationmagazine.eu și Cine Grand organizează Zilele Animației. Evenimentul va avea loc în perioada 1-2 noiembrie, la cinematograful Cine Grand din Centrul Comercial Auchan Titan. Accesul publicului este gratuit.
În cadrul Zilelor Animației, copiii sunt invitați să participe la ateliere de desen și la vizionări de animații, în timp ce adulții pot lua parte la o serie de workshop-uri susținute de regizori de animație și animator.
Prin organizarea Zilelor Animației, Cine Grand și animationmagazine.eu doresc să marcheze împlinirea a 122 de ani de la difuzarea publică a primului film de animație, care a avut loc pe 28 octombrie 1892, în Paris.
122 ani de la difuzarea primului film de animație
Pe 28 octombrie 1892, Charles Émile Reynaud a proiectat primul film animat în public, Pauvre Pierrot, la Musée Grévin în Paris.
Program Zilele Animației:
Sîmbătă, 1 noiembrie
– atelier de desenat și colorat pentru copii – cu Delia Eftimie
ora 11.00 – 13.00 (sîmbătă și duminică)
Delia Eftimie, character designer și ilustrator, a participat la realizarea producțiilor animate: Angelina Balerina, Pigeon Boy și Captain Sabertooth.
– Victor Antonescu, regizorul primului lungmetraj de animație românesc, în dialog cu copii
ora 11.00 – 11.30
– vizionare film de animație Cei trei mușchetari regizat de Victor Antonescu
ora 11.30 – 13.00
Regizorul Victor Antonescu a realizat filme de animție, precum “Greierele și furnica”, “Robinson Crusoe”, “Mihaela la dentist”, “Roboțelul Mihaelei”, “Grădina Mihaelei”, “Mihaela detectiv”, “Uimitoarele aventuri ale mușchetarilor”, etc. Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate de seamă a animației românești fiind unul dintre creatorii de bază ai studioului cinematografic Animafilm.
– workshop storyboard cu Pătrașcu Flavius
ora 13.30 – 15.00
Pătrașcu Constantin-Flavius a lucrat ca animator la studiourile românești Animadream, Dacodac și la departamentul de animație al studiourilor Mediapro Pictures. În perioada 1997-2004 a lucrat ca animator 2D în cadrul studiourilor din Ungaria, contribuind la realizarea producțiilor de animație: Perci, Kipper, Angelina balerina, Mr Bean, Les Contes du Cimetiere, Lars Polar bear, Journey to the Center of the Earth, Povesti maghiare, Sheeps, Wide Eye, Little Penguin și Maise.
– workshop animație și games – Călin Cazan
ora 15.00 – 16.30
Călin Cazan a semnat împreună cu Mircea Toia primul lungmetraj science-fiction al animației românești, Misiunea spațială Delta. De asemenea, Călin Cazan a lucrat la serialul de animație Ultima misiune. A fost senior animator la UBIsoft România.
– în dialog cu realizatorii Misiunea spațială Delta + vizionare cîteva episoade
16.30 – 18.00
Prezină: Victor Antonescu, Călin Cazan și Dan Chisovsky
Dan Chisovsky predă animație la Liceul de Arte Plastice “N.Tonitza” din Bucuresti.
– vizionare scurtmetraje de animație românești + dezbatere despre animația românească
ora 18.00 – 22.00
Participă animatori, producători, regizori din industria animației, critici de film, etc.
Duminică, 2 noiembrie
– atelier de desenat si colorat pt copii – cu Delia Eftimie
ora 11.00 – 13.00
– vizionare film de animație Robinson Crusoe regizat de Victor Antonescu
ora 11.00 – 12.30
– poveste cu Diana Herman
ora 13.00 – 14.00
Diana Herman – crescută cu muzica și poveștile bunicilor, îndrăgostită de muzica veche a lumii, dar și de nuanțele jazz-ului modern. Inspirată de ucenicia cu Anca Paghel și apoi cu Luiza Zan, două voci unice ale jazz-ului românesc, a ales să urmeze drumul exprimării artistice. În prezent ține ateliere de educație alternativă prin muzică și poveste, pentru copii, la mai multe școli și grădinițe Montessori, după o metodă proprie.
– workshop de animație pt copii – Sorin Pintilii și Daniel Todoran-Rareș
ora 14.00 – 15.00
Daniel Todoran-Rareș, sociolog și editor sef animationmagazine.eu
Este membru UCIN. Scrie pentru revista Observator cultural și pentru revista UCIN-ului – FILM.
A organizat o dezbatere despre filmul românesc de animație la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est. De asemenea, Daniel a susținut o prezentare despre animația românească contemporană la festivalul de animație Metrion si la facultatea de sociologie din Oradea. A susținut o conferință despre animația contemporană românească la Muzeul Național de Artă Contemporană, în cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate, inițiat de artistul Alexandru Ciubotariu/ Pisica Pătrată si ICR.
Sorin Marius Pintilii, animator
A lucrat ca animator 2D si 3D la studiourile de animație din Capitală: Animadream, Dacodac și la departamentul de animație Mediapro Pictures. De asemenea, Sorin a lucrat ca animator în Ungaria, participînd la realizarea producțiilor de succes, precum Angelina balerina, Jules Verne: Journey to the Center of the Earth, Mr. Bean, Povești populare maghiare, Les Contes du Cimetiere, etc.
– prezentarea benziilor desenate românești și workshop bandă desenată cu Octav Ungureanu și Alexandru Ciubotariu/ Pisica Pătrată
ora 15.00 – 17.00
– workshop 2D flash – Sorin Pintilii
ora 17.00 – 18.00
– workshop CGI – Octavian Chiriac
ora 18.00 – 19.00
Octavian Chiriac împreună cu echipa sa de animatori de la Animafox, au experiență în relizarea producțiilor animate pentru Disney Channel, MTV, FOX TV, Warner Bros., Cartoon Network Adult Swim și Comedy Central.
– vizionare scurtmetraje de animație românești
ora 19.00
Ion Popescu-Gopo este unul dintre cei mai importanţi regizori şi realizatori de desene animate din România. Cineastul s-a impus prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româneşti, câştigând în 1957 trofeul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.
Omuleţul animat de Gopo prin mijloace tehnice rudimentare l-a făcut celebru. Faima lui a ajuns la Cannes şi a reprezentat un moment de cotitură în lumea animaţiei, iar “Scurtă istorie” a devenit primul film din istoria cinematografiei româneşti recompensat cu trofeul Palme d’Or.
În contextul actual cînd filmele de animație sunt cele mai profitabile investiții în industria cinematografică la nivel mondial (conform unui studiu realizat de SNL Kagan), România face pași importanți în acest domeniu, impunîndu-se cu multe scurtmetraje de animație. Majoritatea sunt realizate în cadrul universităților: UNATC, UNARTE București, Sapienția din Cluj și Parțium din Oradea. În perioada comunistă, Animafilm producea aproximativ 60 de pelicule de animație pe an, aducînd României peste 40% din încasările în dolari realizate din exporturi. În prezent, producția de film de animație din România se află în mîinile creatorilor independenți, în absența unor studiouri mari care să le coordoneze activitatea. În anul 2009 renumitul studio de animatie romano-francez Dacodac s-a închis. Iar în toamna anului 2013 s-au închis și studiourile de animație MediaPro Magic de la București și Mirari Films din Brașov, studioul lui Eric Kaplan, scenarist și producător cunoscut la Hollywood.
Conform informațiilor oferite de Asociația filmului de animație din cadrul UCIN-ului (Uniunea Cineaștilor din România), în România sunt 69 de animatori, dintre care doar 25 sînt activi. În industria jocurilor video din România sunt mii de profesioniști în toată țara. Iar în domeniul publicității lucrează mulți oameni, posibil să fie vorba de cîteva sute de salariați și freelanceri.
Profesioniștii de valoare și-au găsit rapid de lucru în țară și străinătate. Există români care reuşesc în industria animaţiei internaţionale si a efectelor vizuale. Ne uităm cu plăcere la producţiile cinematgrafice americane şi de multe ori nu ştim că acestea sînt realizate şi de români. Aproape în fiecare colţ al lumii există un român care lucrează pentru studiourile mari, precum Disney, Animal Logic, The Moving Picture Company (MPC), Weta, etc.
În Spania, animatorul spaniol de origine română Bujor Ştefănescu, din Madrid (fost animator la studioul Animafilm), a participat la realizarea filmului de animaţie Disney Crăciunul lui Goofy (1995). Numele românului George Mihai Alecu-Sima, din SUA, se regăseşte pe genericul filmelor de animaţie Disney A Christmas Carol/ O poveste de Crăciun (2009) şi Mars Needs Moms/ Mămici pentru Marte (2011). În SUA este şi românul Mircea Mantta, fost animator la studioul Animafilm, timing director la Disney. Acesta a participat la realizarea serialelor de animaţie Disney Sofia the First/ Sofia Întîi (2013), Special Agent Oso/Agent Special Oso, Phineas and Ferb/ Phineas şi Ferb, My Friends Tigger & Pooh/ Prietenii mei Tigger şi Pooh, Timon & Pumbaa, Aladdin, The Little Mermaid/ Mica sirenă, Goof Troop, The New Adventures of Winnie the Pooh. Mircea Mantta a fost timing director şi la lungmetrajele de animaţie Disney, precum Kim Possible: A Sitch in Time (2003), Piglet’s Big Movie (2013), The Hunchback of Notre Dame 2 (2002), Winnie the Pooh: Seasons of Giving (1999), Pocahontas 2: Journey to a New World (1998), Goof Troop Christmas şi DuckTales: The Movie – Treasure of the Lost Lamp. Alexandru Popescu, de la The Moving Picture Company (MPC) Londra, una dintre cele mai mari companii de efecte vizuale din lume, a lucrat la producţiile Guardians of the Galaxy/ Gardienii Galaxiei (2014), John Carter (2012) şi Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides/ Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi (2011). Sorin Oancea, din Australia, director de animaţie, regizor şi scenarist, a participat la realizarea serialului de animaţie Disney, Buticul lui Minnie. Radu Vintilă, din Australia (șeful echipei de ingineri – specialiști pentru sisteme de infrastructură la Animal Logic) a participat la realizarea filmelor 300, Harry Potter, Marele Gatsby, Marea aventura Lego, etc.
Ioan Boieriu din Londra și-a început cariera profesională la primul studio de animație 3D din România – Tiny Creatures din Brașov (Mirari Films), a participat la realizarea blockbusterelor americane. A realizat efectele vizuale la Tarzan 3D, Hobbitul: Dezolarea lui Smaug, Star Trek – Into the Darkness, After Earth, White House Down, Priest, etc.
Grigoriu Iulian din Germania a fost director de animație la Titeuf le film. Pentru această producție Iulian s-a specializat la renumitul studio de animație Neomis (fostul studio Disney la Paris). De asemenea, românul a fost supervizor la filmul de animație european Pinocchio (co producție Italia, Franța, Belgia și Luxemburg).
Mulți români lucrează în industria animației internaționale și a efectelor vizuale: Raul Joshua Teleki, Lucian Boicu, Traian Constantinescu, Florin Boieriu, Lucian Boicu și Paul Arion. Și lista poate continua.
Cei care au rămas în țară și-au încercat norocul pe piața muncii autohtone, în industria jocurilor video și a publicității. Cei care au vrut să lucreze în domeniul cinematografic și-au înființat srl-uri – firme mici, de apartament. În prezent, în România există cîteva firme care activează în domeniul animației, precum Golem Studio (cunoscuți ca cei care au realizat prima reclamă animată 3D Stereoscopică din România), Studioset (studioul a primit în acest an 260.000 de lei de la CNC pentru realizarea scurtmetrajului de animație Opinci), FrameBreed Animation Studio din Capitală (singurul studio de animație din România nominalizat la premiile The Visual Effect Society), Safe Frame (studiou de animație și efectele vizuale, înființat anul trecut de Sebastian Cosor și colegii lui de la MediaPro Magic), Aldmagic Film din Baia Mare (studioul produce serialul de animație Linxy), REEAnimation din Tg Mureș, Animafox, Abis Studio și DSG (studioul de animație care a realizat lungmetrajul Crulic – drumul spre dincolo, este în postura de executant la al doilea film de animație al Ancăi Damian, Muntele magic/ The Magic Mountain, realizînd doar o parte din animația producției cinematografice). ”Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), a primit Marele Premiu la Annecy si peste 25 de premii la alte festivaluri internationale.
Majoritatea animatorilor din România își realizează scurtmetrajele de animație acasă, cu forțe proprii, sau în cadrul universităților. Sunt foarte puțini animatori care crează în studiouri de profil, cu finanțare de la Centrul Naținal al Cinematografiei.