5000 de tineri lucreaza in industria gaming din Romania

rgdaAndrei Istrate, presedintele Romanian Game Developers Association – RGDA, a acordat un interviu pentru animationmagazine.eu. Andrei este Developer la Mobility Games la Iasi.

Vorbeste-mi despre asociatia voastra.

Romanian Game Developers Association – RGDA – este o organizatie non-profit care isi propune sa sprijine, sa promoveze si sa ajute dezvoltatorii de jocuri video din Romania. Mai concret, sustinerea dezvoltatorilor de jocuri video prin diverse programe menite sa-i sprijine, fie ca este vorba de conferinte tematice in cadrul carora diversi invitati din tara sau din strainatate impartasesc din cunostintele lor, fie facilitand oportunitati de networking care permit dezvoltatorilor sa se cunoasca intre ei si sa relationeze. Pe linga sprijinul oferit dezvoltatorilor, oferim suport si persoanelor interesate de aceasta industrie, punindu-le la dispozitie informatii pornind de la ce inseamna sa fii dezvoltator de jocuri video, ce specializari exista in cadrul fiecarui domeniu de dezvoltare (programare, design, grafica etc.), ce oportunitati de cariera exista. De asemenea, organizam workshop-uri si alte tipuri de evenimente.

Citi membrii aveti? Cit la suta din piata muncii din domeniul games s-au inscris in asociatie?

Anul trecut, in luna aprilie, RGDA a trecut la modelul de asociatie pe baza de membership. Un an mai tirziu, aprope 30 de studiouri din Romania au devenit membrii RGDA. Estimam ca peste 85% din piata muncii este reprezentata prin studiourile membre.

Vorbeste-mi despre piata dezvoltatorilor de jocuri video din Romania. Cite firme sunt in acest domeniu? Citi oameni lucreaza in acest domeniu? Ce cifre de afaceri se vehiculeaza in aceasta industrie? Care este salariul minim/ mediu in acest domeniu?

Este destul de dificil sa precizam cu exactitate cate studiouri sau citi dezvoltatori sunt in Romania. Un motiv este faptul ca o parte din dezvoltatori nu lucreaza sub o entitate juridica, iar un alt motiv este legat de faptul ca acest domeniu inca nu este bine reglementat legistlativ, asadar, nici sortarea dupa domeniul de activitate nu este o solutie. Ce putem preciza insa este faptul ca noi stim de existenta a peste 50 de studiouri ce insumeaza peste 5000 de angajati.

Cand vine vorba de cifrele de afaceri, lucrurile sunt si mai dificil de cuantificat. Motivele sunt diverse, dar putem enumera faptul ca exista studiouri ce sunt filiale locale, studiouri care au sediul in alta tara a Uniunii Europene samd. Anul trecut am incercat sa facem o estimare bazata pe unele cifre disponibile pe site-ul Ministerului de Finante si consideram cifra de 100 milioane de euro drept un punct bun de pornire. Vrem ca in viitorul apropiat sa reusim sa validam si mai mult aceasta estimare.

Salariile din acest domeniu variaza destul de mult in functie de orasul in care este localizat studioul, de tipul studioului etc., precum si de la functie la functie. Sa nu uitam ca un studio de jocuri video poate sa aiba in componenta sa testeri, graficieni, designeri, programatori, animatori, produceri etc. Daca luam ca exemplul pozitia de programator, estimam ca pentru o pozitie de entry level salariul poate sa varieze intre 600-800 euro, iar ca middle level undeva in jur de 1000 -1200 euro. Insa, ma repet, sunt multi factori care influenteaza salariul inclusiv portofoliul propriu, proiect-ul pentru care se face angajarea etc.

Cite firme dezvolta jocuri video 100% romanesti? Poti vorbi despre succesul unor firme romanesti? Comparativ cu alte tari, cum sta Romania la acest capitol – dezvoltatori de jocuri video?

Romania se poate lauda cu o serie de studiouri ce dezvolta jocuri 100% romanesti. Timid, ce-i drept, dar vorbim de o industrie noua la noi in tara si este normal ca pana la aparitia primului succes autohton lucrurile sa aiba un astfel de inceput. Insa, incurajam dezvoltare ip-urilor proprii si studiouri precum Killhouse Games cu Door Kickers sau Those Awesome Guys cu Move or Die dovedesc ca te poti afirma pe piata internationala si prin creatii proprii. Si nu sunt singurii. Insa, suntem departe de a ne compara cu piete precum Germania, UK, Franta sau tarile nordice. Totusi, tine doar de noi sa ajungem la acel nivel si una din misiunile asociatiei este sa fie un liant intre tot ce tine de game development-ul romanesc pentru a ajuta la dezvoltarea acestuia.

Ce inseamna animatie pentru acest domeniu?

Animatia este un aspect extrem de important in jocurile video si in zilele noastre sunt foarte rare cazurile in care un joc video nu are animatii. Bineinteles, complexitatea acestora variaza de la proiect la proiect si de la studio la studio. Un studio ce dezvolta un joc de mobil, de obicei, necesita un grad mai mic si mai putin complex de animatii in comparatie cu un studio care dezvolta un titlu de consola sau PC. De aemenea, sunt destul de intalnite situatiile in care studiourile locale prefera sa „outsource-eze” dezvoltarea animatiilor in extern pentru a optimiza costurile de productie.

Citi oameni care stiu animatie (animatori, modelatori, etc.) lucreaza in industria gaming din Romania?

Foarte greu de aproximat, dar exista suficienti artisti in studiourile din Romania care lucreaza pe partea de animatie.