Pentru cei interesați de animație, site-ul Cartoon Brew nu mai are nevoie de nici o prezentare: aici se găsesc întotdeauna știri, articole și dezbateri (uneori încinse) despre animație, fie ea independentă sau produsă de marile studiouri. Redactorul șef al site-ului, Amid Amidi, autor a numeroase cărți despre animație și proprietar al Cartoon Brew după plecarea celuilalt membru fondator, Jerry Beck, a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări despre animația europeană, jurnalismul de profil și viitorul site-ului său.
Nadia: Ce părere ai despre animația europeană, în comparație cu industria americană? Ce ar trebui să învețe animatorii din Europa din realizările și greșelile colegilor de breaslă din SUA?
Amid: Cel mai mare avantaj pe care îl au lungmetrajele animate din Europa e bugetul redus. De ce e un avantaj? Pentru că astfel animatorii pot să experimenteze și să își asume riscuri. Producătorii americani au mâinile legate, pentru că filmele lor costă între 100 și 200 milioane de dolari. Ca să se asigure că investiția se întoarce înapoi cu profit, sunt nevoiți să creeze filme sigure, pline de clisee, care să nu supere nici un segment din publicul care merge la cinema, fie că vorbim de copii de trei ani, fie că vorbim de adulți de optzeci. Din punct de vedere creativ, e o situație neplăcută, pentru că nu permite ideilor noi sau creative să iasă la suprafață. Mulți producători de film europeni fac greșeala de a încerca să imite formula Pixar/DreamWorks cu un buget mai mic, ceea ce rezultă în filme care arată ieftin și ies în dezavantaj în comparație cu originalul. Cei mai de succes producători de animație străini (n.n. din afara Americii) sunt cei care încearcă să profite de avantajul bugetului redus și fac filme care nu ar putea fi făcute în USA, cum ar fi Persepolis, Triplettes de Belleville, Ernest și Celestine, Waltz with Bashir și seria Kirikou.
Nadia: În România, nu există școli specializate în animație sau posibilitatea de a obține o diplomă universitară în această specialitate. Care ar fi cea mai bună cale de urmat pentru un animator aspirant într-un asemenea mediu?
Amid: Pe Internet se găsesc nenumărate resurse educaționale, iar programele de animație pentru computer pot fi găsite și cumpărate cu ușurință, dar felul acesta de auto-educație individuală nu e neapărat o temelie benefică pentru o industrie de profil. Pentru asta e nevoie de școli, de studiouri, de sprijin instituțional, și de alte elemente precum festivaluri și site-uri care să ajute la construirea unei comunități și la schimbul de cunoștințe. Lipsa de infrastructură e, la momentul de față, un obstacol foarte mare în multe țări în care apar încercări izolate de a construi o comunitate a animației de la zero. Nu cunosc prea multe despre situația României în particular, dar existența festivalului internațional Anim’est la București e încurajatoare.
Nadia: Probabil că sunt nostalgică, dar am rămas cu impresia că am fost contemporană cu un val de creativitate în animație în copilăria mea (anii 90), în special serialele originale produse de Cartoon Network și Nickelodeon. Cum vezi tu animația contemporană? Din punct de vedere calitativ, avem de-a face cu un trend ascendent sau descendent?
Amid: Ascendent cu siguranță, mai ales în ultimii cinci ani. Progresul nu e însă ușor de observat, pentru că acum cele mai bune animații nu mai sunt adunate pe aceleași 1 sau 2 canale tv. Acum 20 de ani, ca telespectator american era de ajuns să te uiți la Liquid Television pe MTV și apoi să te duci la un festival Spike&Mike ca să ai parte de o mostră reprezentativă din cele mai bune filme de animație din lume. Acum există atâtea filme de calitate, încât e imposibil să le găsești într-un singur loc. Updatăm Cartoon Brew la fiecare câteva ore și tot nu reușim să scriem despre tot ce-am vrea să scriem. Filme de calitate vin din toate colțurile Internetului, de la o grămadă de școli și studiouri din întreaga lume, într-o varietate de tehnici, CGI, desenate de mână, stop-motion, mo-graph, pentru platforme interactive, proiectate pe clădiri, experimentale și așa mai departe. În fiecare zi aflu despre încă un artist sau studio de care nu auzisem până atunci.
Nadia: Cum pot jurnaliștii de profil să ajute industria de animație?
Amid: E foarte important ca site-urile care scriu despre animație să reflecte diversitatea producțiilor animate, pentru că media mainstream nu vorbește decât despre lungmetrajele și serialele TV produse de mariile corporații. Noi scriem pentru Cartoon Brew despre toate filmele mari, dar dedicăm la fel de mult spațiu cineaștilor independenți, studenților, proiectelor experimentale și animației clasice. La ora actuală se fac mai multe filme de animație decât în orice alt moment din istoria filmului și există deci o nevoie stringentă de a face o selecție, astfel încât publicul să descopere mai ușor conținutul de calitate.
Nadia: Ești cunoscut pentru editorialele tale foarte directe și ocazional controversate. Ce te supără mai mult atunci când critici un film, un scenariu prost sau execuția grafică slabă?
Amid: O poveste slabă e un obstacol mai mare. E cu atât mai greu să accepți un scenariu prost sau plin de stereotipuri când știi că studioul a cheltuit 150 de milioane de dolari pe film. Mai mulți bani înseamnă o producție de calitate mai bună din punct de vedere tehnic, dar nu neapărat și o poveste cu impact emoțional, care să „atingă” spectatorul.
Nadia: Cum s-a schimbat Cartoon Brew după plecarea lui Jerry Beck?
Amid: Când eram doar eu și Jerry, cititorii știau exact la ce să se aștepte de la articolele noastre. De când am cumpărat eu site-ul, am angajat patru editorialiști noi, precum și o mulțime de colaboratori, care au adus puncte de vedere noi și au schimbat tonul site-ului. Cartoon Brew e mai independent și fără teamă ca oricând, și are o gamă largă de articole noi, cum ar fi „Clătinatul din cap marca Milt Kahl”, „Max Headroom și lumea stranie a pseudo-animației” sau „Cele mai nebune cinci femei din Venture Brothers”, care n-ar fi apărut pe vechiul Cartoon Brew. Am primit feedback foarte bun pentru aceste articole noi, am avut trafic record și o mulțime de comentarii primăvara asta, așa că așteptați-vă să vedeți site-ul evoluând în aceeași direcție.
Sursa foto: Cartoon Brew