Anim’est 2016 cu pisici

Festivalul Anim’est pregătește a 11-a ediție
Pisicile, în centrul atenției în acest an

Cinefili, entuziaști ai animației și consumatori avizi de entertainment sunt așteptați din nou în cinematografe, toamna aceasta: între 7 și 16 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animație, revine cu cea de-a 11-a ediție.

Timp de un deceniu, în fiecare toamnă, Anim’est a adus, la București, cele mai premiate filme de animație, alături de workshopuri cu reprezentanți ai unor studiouri internaționale de renume, prezentări susținute de profesioniști din domenii precum video mapping sau gaming, instalații și concerte. Anul acesta, organizatorii festivalului promit un program la fel de intens și o tematică inedită: ediția cu numărul 11 le este dedicată acelor pisici care au cucerit ecranele, cu decenii înainte să cucerească internetul.

Animest

O serie de proiecții speciale, micro-universuri fantastice create în jurul celor mai iubite feline, vor face parte din programul Anim’est 2016 : de la lungmetraje iconice precum Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962) sau Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970), până la producții mai recente, precum O pisică la Paris, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. Un highlight al programului este selecția specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, celebra pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut, cunoscută ca primul personaj de animație suficient de popular pentru a atrage publicul de film. Pisicile vor fi, de fapt, ascunse în toate secțiunile ediției din acest an, de la animațiile pentru copii, până la cele destinate exclusiv adulților – ca Fritz The Cat (r. Ralph Bakshi, 1972), primul film animat ce a primit un rating X în S.U.A., având la bază banda desenată creată de Robert Crumb.

La Tortue Rouge / Țestoasa roșie deschide ediția Anim’est 2016
Cel mai important lungmetraj de animație al anului deschide ediția festivalului din acest an: e vorba despre La Tortue Rouge / Țestoasa roșie, o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit, cel care deține în palmares premiile Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie (Father and Daughter, 2000). Țestoasa roșie este lungmetrajul său de debut și urmărește firul momentelor marcante din viața unui om, spusă din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală populată de țestoase, crabi și păsări. Animația a avut premiera la Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, unde a fost recompensată cu Premiul Special al Juriului în cadrul secțiunii Un Certain Regard, și a inaugurat, de asemenea, Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy. În România, lungmetrajul va fi distribuit de Independenta Film, partener Anim’est încă de la prima ediție.

Și alte delicii belgiene vor fi proiectate, anul acesta, pe ecranele cinematografelor care găzduiesc festivalul. Belgia este țara invitată la Anim’est 2016, cu sprijinul Delegației Valonia – Bruxelles. 
Publicul va avea ocazia să vizioneze o retrospectivă fermecătoare a animației belgiene, cu sprijinul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles, ce va curpinde câteva dintre cele mai relevante titluri de lungmetraj și scurtmetraj produse într-o țară cu o tradiție bogată în industrie. De asemenea, cei prezenți la cea de-a 11-a ediție Anim’est vor putea să vizioneze o selecție a filmelor de școală produse în cadrul La Cambre, una dintre cele mai importante instituții de arte și design din Belgia, prezentă și ea la festival anul acesta. Invitat să povestească mai multe despre școala al cărei departament de animație există încă din 1958 este Vincent Gilot, șeful departamentului de animație și producătorul celor mai multe filme realizate în cadrul acesteia. În plus, unul dintre cele mai importante studiouri de animație din Belgia, Walking The Dog, va fi și el prezentat de către producătorul Eric Goossens, unul dintre fondatori. Publicul va recunoaște câteva dintre cele mai cunoscute animații produse de acest studio, între care Les Triplettes de Belleville (r. Sylvain Chomet, 2004), nominalizat la două premii Oscar, The Secret of Kells (r. Tomm Moore, Nora Twomey, 2009), desemnat Cel Mai Bun Lungmetraj de Animație la Anim’est în 2010, Jack et la mécanique du cœur ( r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla, 2014) sau Le Jour des Corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, 2011), câștigător al premiului pentru Cel Mai Bun Lungmetraj de Animație la Anim’est în 2014.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie pe toată perioada festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri instituţionali:  Cinetic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar, Centrul Ceh, Institutul Cultural Român.
Parteneri: Groupama Asigurări, KFC, Pizza Hut, HBO