Asterix si Obelix: Domeniul Zeilor (video dublat in romana)

Asterix - le domaine des DievxMi-am cumparat toate DVD-urile cu filmele de animatie clasice Asterix si Obelix, dar nu am reusit sa le vizionez 🙂 Cred ca aveam 3-4 ani cind am vazut Asterix si Obelix la tv. Nu cred ca am retinut mare lucru din acele desene animate. Doi galezi – unul gras si altul slab, ii invingeau pe romani, cu ajutorul unei licori 🙂

„Seria Asterix si Obelix este o serie extraordinara, din pacate pina la moartea scenaristului Gosciny. Ce s-a intamplat ulterior este foarte slab. Afisul si character-designul noului film arata foarte bine. Sa vedem”, a declarat artistul Alexandru Ciubotariu/ Pisica patrata.

Seria productiilor animate Asterix si Obelix este inspirata din universul bd. Cei responsabili de creatia personajelor sunt René Goscinny si Albert Uderzo. Primul album, publicat in 1961, se vinde in 6000 de exemplare si 10 ani mai tirziu, cel de-al saptesprezecelea, intitulat Le domaine des dieux, in peste un milion de exemplare. In 1977, René Goscinny moare in urma unui atac cardiac insa Uderzo, la cererea cititorilor, decide sa continue seria, creind inca 9 volume. In 2013, Albert Uderzo le incredinteaza mostenirea personajelor sale unui nou duo: Jean Yves Ferri si Didier Conrad, care semneaza Astérix chez les Pictes. Tradus in 24 de limbi, acesta devine un succes international. Seria de benzi desenate totalizeaza 35 de volume, traduse in 110 limbi si dialecte, vindute in 355 de milioane de exemplare in lumea intreaga.

Vizual, Asterix si Obelix: Domeniul Zeilor este reusit. Se observa ca scoala de animatie franceza (recunoscuta la nivel mondial) isi pune amprenta pe productiile animate. Din pacate, productia cinematografica nu exceleaza la capitolul story. Producatorii francezi fac apel la memoria colectiva a publicului, incercind sa reediteze succesul seriei Asterix si Obelix, folosind clisee si teme populare, precum ecologia si drepturile civile. Romanii, precum capitalistii de astazi 🙂 trec la defrisarea padurii pentru construirea unui cartier rezidential de lux in apropierea unui sat. Cu umorul carecteristic universului bd cu Asterix si Obelix, noul film de animatie incearca sa supuna dezbaterii tema civilizatiei. Am remarcat o atentie sporita a producatorilor filmului pentru problemele sociale din rindul cetatenilor… romani. In Asterix si Obelix: Domeniul Zeilor vedem greva soldatiilor romani si emanciparea sclaviilor care incearca sa-si revendice drepturile cetatenesti, cerind locuinte in cartierul rezidential si dreptul de a deveni oameni liberi. La final, autoritatile romane negociaza intoarcerea sclaviilor la locul de munca… Asistam la impunerea Codului Muncii in rindul sclaviilor 🙂 Si asa sclavii deveniti oameni liberi, devin muncitorii societatii, cu multe ore de lucru si platiti prost 🙂 Si asa apare sclavia moderna 🙂

Noul film de animatie este regizat de Louis Clichy (storyboardist cu experienta) si Alexandre Astier. Louis a studiat la Gobelins si a fost animator la productia Pixar WALL·E.

„Desenatorii au realizat animatia pe baza interpretarilor. Prin aceasta metoda, personajele au cistigat in profunzime si bogatie de trasaturi”, precizeaza Louis Clichy intr-un interviu oferit de InterCom Film.

Intentia regizorului a fost aceea de a se intoarce la originile benzii desenate si la primele filme de animatie cu acest subiect, cum ar fi Cele douasprezece munci ale lui Asterix. Acesta a pastrat stilul vizual si desenele originale ale lui Albert Uderzo.