Castigatorul locului 2 la concursul Metrion Oradea 2010 vorbeste despre animatie, relatile romano-maghiare si… autonomia Tinutului Secuiesc

Short-ul „Turnul Babel” este realizat de un informatician din judetul Covasna. Acesta a reusit sa atraga atentia publicului cu creatia sa, ironizand relatile dintre maghiari si romani. A tratat subiectul cu mult umor, degajat si echilibrat.

Animatia a fost premiata anul trecut la Festivalul de Animatie Metrion de la Oradea.

Scurtmetrajul de animatie este subtitrat in lb romana.

Interviu cu animatorul Gergely Szilard din Harghita

Ai reusit sa atragi atentia publicului cu creatia ta la festivalul Metrion 2010, ironizand relatile dintre maghiari si romani. Ai tratat subiectul cu mult umor, degajat si echilibrat. De ce acest subiect? Ce poti sa-mi spui despre animatia ta? Cum sunt relatile romano-maghiare?

M-am gandit mult inainte sa aleg acest subiect, data fiind tema „turnul Babel”. Am avut mai multe idei, am pornit pe mai multe firuri, in final m-am decis sa fac ceva cu referire la relatiile romano-maghiare, si intr-un stil mai degajat, cu umor fata de un stil mai serios, pentru ca acest aspect al vietii este unul foarte prezent in viata oamenilor de prin aceasta zona, este o tema cotidiana si omniprezenta putem spune. La ghiseu, la casa, in institutii, pe strada, pretutindeni. Si intalnesti fel de fel de situatii la tot pasul, pentru ca careva nu vorbeste limba celuilalt.

Si mai zic aici in paranteza ca acest lucru ar putea fi rezolvat sau evitat, daca folosirea limbii materne a „majoritatii minoritare” de aici ar fi mai bine facilitata, de ex. in institutii publice, si de pe alta parte, invatarea limbii romane nu s-ar face ca limba materna, ci ca o limba straina. Stiu ca pe marginea acestui subiect sunt multe opinii si controverse, dar eu personal cred ca asta ar fi un lucru util pentru maghiari, ar invata mai usor limba romana. Inchid paranteza. De aceea eu cred ca aceste situatii, neintelegeri, sunt mai mult de natura comica, chiar daca sunt si multi care le iau in serios. Cred ca ambele „tabere” ar trebui sa fie mai intelegatoare, mai tolerante fata de limba si cultura celuilalt.

Acolo unde locuiesti tu, ce probleme au maghiarii si romanii?

Cat despre probleme romano-maghiare, eu cred ca ele nu prea exista, maghiarii si romanii pot convietui fara nici o problema. Tensiunile, care par sa existe mai mult in presa, sunt artificial generate de diverse interese sa nu mai zicem de care si cateodata de nationalism exagerat si nejustificat, si sper sa nu jignesc pe nimeni spunand asta, din ambele tabere. Asta este doar parerea mea personala.

Apropo, ce parere ai despre autonomia Tinutului Secuiesc? Viata social politica din orasul tau te inspira pentru creatiile tale?

Cat despre autonomia Tinutului Secuiesc, mai bine sa nici nu intram in subiect ­čÖé Pe scurt, eu cred ca ar fi un lucru bun, in privinta limbii, a drepturilor, a culturii. Secuimea, maghiarimea de aici nu vrea o tara proprie, si din pacate in acest sens exista o dezinformare (nationalista) destul de puternica, si lipsa de informare in randul romanilor.

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat in presa ca doreste o autonomie teritoriala pentru Tinutul Secuiesc.

Sa revenim la activitatea ta. Am inteles ca esti informatician. Unde lucrezi? Este primul tau short? Felicitari pentru idee. Ma refer la scurtmetrajul tau premiat anul trecut la festivalul Metrion de la Oradea. Te gandesti sa mai faci si alte animatii?

Acesta nu este primul meu short, dar este primul un pic mai serios. Am mai facut diverse animatii, nu pentru ca aveam ceva de spus, ci cu scopul de a invata si a experimenta diferite technici si softuri. La fel si cu acest film, accentul era de fapt pe incercarea acestei technici, acestui workflow, pentru ca n-am facut animatii mai complexe in After Effects inainte. Insa dat fiind ca pregateam animatia pe o tema data, cu un deadline scurt, am vrut ca asta sa fie un challenge pentru mine, sa vad cum ma clasez in randul animatorilor, daca am macar vreo sansa fata de cei care invata aceste lucruri la o facultate.

Eu am invatat matematica-informatica la Babes-Bolyai, in materie de grafica si animatie sunt complet autodidact, pentru ca in timp mi-am dat seama ca de fapt asta este ceea ce ma intereseaza cu adevarat. Ca programator n-am lucrat deloc, am facut vizualiazare arhitecturala si design interior cativa ani, am fost cameraman si am facut montaj vreo trei ani, intre timp am mai facut design, am facut animatii, reclame pentru TV si panou publicitar LED. Mai recent sunt grafician la o firma din Ciuc, dar care lucreaza mai mult pentru Germania.

Doresc sa continui cu animatia, doresc sa invat cat mai mult, vreau sa fac animatii si sa particip la concursuri si festivaluri romane, maghiare si internationale, numai conditii si timp nu am. Am cateva idei in cap, vreau sa mai incerc multe lucruri, si simt ca mai am foarte multe de descoperit, pentru ca animatia este o obsesie relativ recenta pentru mine, inainte era grafica 3D, apoi televiziunea, insa din pacate am avut cateva dezamagiri cu ambele. Asa ca, deocamdata cred ca animatia va ramane numai un hobby pentru mine, si nu voi incerca sa traiesc din asta, pentru ca asa pot face ce vreau eu, si este a sursa de relaxare, in loc sa fac tot felul de compromisuri, sa ascult ordine si idei stupide, si sa fac lucrari comerciale banale pe banda rulanta. Daca cu timpul reusesc sa invat mult si sa ating un nivel mai inalt, poate altfel va sta treaba.