La Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38), a avut loc prima Seara de film din 2011 cu creatiile romanesti selectionate in competitia nationala a celei mai recente editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est. Au fost proiectate filmele Al noualea limb (r. Ciprian Chivari, 2010), Black Fantastic (r. Calin Pop, 2010), Grand Café (r. Bogdan Mihailescu, 2010), How to Deal with Nonsense (r. Veronica Solomon, 2010), http://communism2010.com (r. Denes Santha, Damo Zsolt, 2010), Indienii secui (r. Zoltan Balazs, Annamaria Kopacz, 2010), Mostenire (r. Valeriu Caliman, 2010), Mad World (r. Andreia Dobrota, 2010), Make Love, Not Sex (r. Tamas Szocs, 2010), Matyas, Matyas (r. Cecilia Felmeri, 2010), Obiceiuri proaste (r. Oana Catalina Gheorghiu, 2009), Soare rasare (r. Oana Nechifor, 2010), The Sprout (r. Gabriela Popov, 2010) si Vara 99 Mega-Hits (r. Alina Manolache, Liviu Barbulescu, 2010).
Sala ICR-ului a fost arhiplina cu tineri pasionati de a saptea arta bis. Toti se uitau cu atentie la filmele de animatie realizate anul trecut. Am fost impresionat de numarul mare a spectatorilor 🙂 Cred ca publicul roman asteapta cu nerabdare acel film de animatie autohton care sa ii cucereasca, precum acele productii Disney, Pixar, DreamWorks, etc.
Din pacate, niciun scurtmetraj de animatie romanesc nu se ridica la nivelul productiilor occidentale. Este adevarat ca inca suntem la faza de abecedar, dar trebuie sa depasim acest complex. Nu putem sa traim la nesfarsit cu ideea ca putem face un film fara sa urmezi un curs de animatie. De asemenea, animatorul roman trebuie sa inteleaga ca el nu le poate face pe toate. El nu il poate inlocui pe producator si pe scenarist.
Cred ca animatorii autodidacti nu vor mai avea succes, chiar daca sunt talentati. Pe parcurs isi vor da seama ca nu vor mai putea arde anumite etape din evolutia lor profesionala. In timp, toti tinerii animatori autodidacti vor realiza ca au mari lacune in domeniul animatiei.
Stiu ca in Bucuresti, tinerii artisti sunt „ghidati” sa fie individualisti. Apropo, la dezbaterea care a avut loc imediat dupa vizionarea filmelor, animatorii romani au recunoscut ca ei nu vor sa lucreze in echipa. In universitatile Partium si Sapientia din Transilvania, studentii de la sectile foto-video sunt invatati sa lucreze in echipa. In prezent, ei domina in competitia nationala la Anim’est. Tinerii animatori de etnie maghiara si secui pun accentul pe viziunea regizorala si mai putin pe grafica. In general, scurtmetrajele realizate in vestul tarii scartie la capitolul grafica si se abat de la limbajul cinematografic specific animatiei. Ideal ar fi ca acestia sa faca echipa cu tinerii artisti din sudul tarii sau din Moldova. In Bucuresti am intalnit multi animatori juniori care sunt buni la desen, dar doar atat. Daca va uitati la short-urile romanilor o sa observati ca ei semneaza tot, inclusiv muzica 🙂 Nu ma mira ca pe parcursul realizarii filmului, acestia pierd ideea cu care au inceput. De multe ori am vazut filme de animatie romanesti contemporane care nu spuneau nimic, dar aveau decoruri reusite sau personaje bine realizate.
In concluzie: animatia romaneasca nu exista. Sunt doar cateva cazuri izolate. Animatia romaneasca contemporana a ajuns sa fie un fenomen elitist, underground, precum rock-ul alternativ din anii ’90.
Revenind la dezbaterea de la ICR, creatia Ceciliei Felmeri a trezit interesul publicului. O tinara spectatoare nu intelegea de ce se vorbea doar in limba maghiara in filmul Matyas, Matyas 🙂 Aceasta a intrebat ironic in ce tara se afla Clujul 🙂 Chiar daca filmul a fost subtitrat in romana, spectatoarea nu a inteles ca este un documentar sociologic cu personaje animate inspirate din viata reala. Short-ul este un vox pop despre ceea ce cred clujenii de etnie maghiara despre regele Matei Corvin. Fiecare personaj discuta aspecte din viata lui Matei Corvin, in relatie cu unul dintre simbolurile orasului Cluj-Napoca, statuia fostului rege al Ungariei din Piata Unirii. Filmul nu isi propune sa fie o sursa de informare istorica.
Matyas, Matyas este amuzant, facand referiri la nasul mare a regelui maghiar, sau la frumusetea trecatoare a sotiei sale…
Mai jos aveti doua inregistrari video cu Mihai Mitrica (Anim’est) si Balazs Zoltan (Metrion).