Cronica de film: Sunt un mic ticalos/ Despicable Me

In salile de cinema din Romania ruleaza un nou film de animatie american 🙂 Este vorba despre „Sunt un mic ticalos”/ „Despicable Me” 3D – regia Pierre Coffin, Chris Renaud, Sergio Pablos.

„Sunt un mic ticalos”/ „Despicable Me” este povestea celui mai mare super-ticalos care isi gaseste nasul cand in viata lui intra trei fetite inocente.

Este primul film de animatie 3D CGI realizat de Universal Pictures si Illumination Entertainment.

La inceputul lui 2007, Universal Pictures a pus bazele sectiunii de animatie si film pentru intreaga familie, aducandu-l pe producatorul de mare succes Chris Meledandri (Ice Age).

Meledandri este fondatorul diviziei de animatie de la 20th Century Fox.

Pentru a regiza acest proiect, Meleandri a apelat la Chris Renaud, nominalizat la Oscar si la Pierre Coffin, absolvent de animatie la Sorbona. Acesta din urma a creat cateva din cele mai vizionate scurt metraje de animatie de pe Youtube, inclusiv „The Lion Sleeps Tonight”.

Coffin a fost alegerea perfecta, pentru ca avea sa aduca pesonalitate filmului, datorita experientei sale indelungate in cadrul studiourilor Fox, mai intai ca artist de story board, apoi ca animator. Este autorul apreciatelor scurtmetraje de animatie Flying Fish Tobby Who Aimed for the Stars si Pings.

Pentru crearea personajelor din „Sunt un mic ticalos”/ „Despicable Me” s-a apelat la unul din cei mai mari artisti CGI, Carter Goodrich, care a creat personajele din Ratatouille, printre altele. Pentru ca personajele din film sunt caricaturi ale unor fiinte umane, acesta a gasit un limbaj vizual sofisticat, care urma sa se desfasoare intr-un mediu sofisticat. Personajele lui Goodrich au trasaturi clare care le individualizeaza, dar care reusesc să se integreze impreuna intr-o singura lume. Paleta coloristica, dinamica decorurilor, compozitia cadrelor dau un ton comic, inventiv si personal filmului.

Pentru ca personajul Gru trebuia sa se miste intr-un fel special, regizorii au gasit inspiratie in comici precum Peter Sellers sau Rowan Atkinson.

S-a apelat la ajutorul lui John Benson, un stereograf extrem de talentat, care a fost specialistul 3D pentru Coraline. Filmul a fost gandit inca de la inceput sa fie in 3D, de aceea filmul a fost construit astfel incat la final spectatorii sa simta cu adevarat experienta 3D.

Renaud (regia, minionul Dave, design pentru personaje aditionale) a lucrat in perioada 1994–2000 pnentru Marvel si DC Comics si are o vasta experienta in domeniul benzilor desenate. A lucrat apoi ca designer de productie la Shadow Projects si Big Big Productions, unde a colaborat la programele pentru copii nominalizate la premiile Emmy, Bear in the Big Blue House si It’s a Big Big World. A urmat apoi experinta de la studiourile de animaţie Fox – Blue Sky Studios, unde a fost story artist pentru titluri precum Robots, Ice Age: The Meltdown, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who! si Ice Age: Dawn of the Dinosaurs. Rolul sau acolo a fost de a transpune povestea in limbajul cinematografic, inventand si realizand actiune atat dramatica, cat si de comedie. In 2007 Renaud a creat, a scris si a facut story board-ul pentru scurtmetrajul de animatie No Time for Nuts, care a fost nominalizat la Oscar si a primit premiul Annie, al industriei de animatie, pentru cel mai bun scurtmetraj. Renaud urmeaza sa regizeze urmatoarea animatie produsa de Universal Pictures si Illumination Entertainment, Dr. Seuss’ The Lorax, care va iesi in salile de cinema in 2012.

Cofin (regie) a studiat filmul la Sorbona in perioada 1985-1988. In 1993 s-a mutat in Anglia, unde a lucrat ca animator junior la studioul de animatie al lui Steven Spielberg – Amblimation. S-a intors apoi in Franta, unde a lucrat ca artist CGI freelance pentru Centrul National de Documente Pedagogice, unde a ajutat la crearea a numeroase programe educationale de televiziune in Franta.

De asemenea. Cofin a urmat Ex Machina, liderul din domeniu in acea vreme – in 1996. A devenit animator sef, apoi a condus departamentul de animatie si a realizat scurtmetrajele Flying Fish Tobby Who Aimed for the Stars si Pings (1997), cel din urma aducandu-i consacrarea.

Producatorul executiv a filmului „Sunt un mic ticalos”/ „Despicable Me” 3D este Sergio Pablos. Acesta este de origine spaniloa si a studiat animatia la California Institute of the Arts, in Valencia, California. Este director creativ si CEO la compania Animagic SL, cu sediul in Madrid. Filmograia sa include animatii precum Batman: The Animated Series, Winnie the Pooh and Christmas Too!, A Goof Troop Christmas si A Goofy Movie. A mai lucrat la filme precum The Hunchback of Notre Dame, Hercules, Tarzan şi Treasure Planet – pentru care a fost nominalizat la premiile Annie.

www.traileraddict.com/tags/despicable-me

despicable.me