Cronica pentru DVD-ul The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn/ Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului

TintinVa recomand DVD-ul The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn/ Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului.

Bazat pe celebrele si indragitele personaje create de Herge, filmul urmareste aventurile unui tinar si indraznet reporter pe nume Tintin (interpretat de Jamie Bell) si ale credinciosului sau ciine Snowy. Din clipa in care Tintin devine posesorul unei machete de vapor care ascunde un secret bine pastrat de secole, Ivan Ivanovitch Sakharine – un individ ticalos si diabolic – porneste pe urmele lui. Sakharine (interpretat de Daniel Craig) este convins ca Tintin a furat nepretuita comoara a unui pirat pe nume Red Rackham. Cu ajutorul lui Snowy, al istetului dar impulsivului Capitan Haddock (interpretat de Andy Serkis) si al detectivilor Thompson si Thomson (Simon Pegg si Nick Frost), Tintin va strabate jumatate de mapamond, intr-o cursa nebuneasca, in cautarea Licornului, epava unui vapor care ascunde o comoara… dar si un vechi blestem.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn/ Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului, o productie Amblin Entertainment, Wingnut Films si Kennedy/ Marshall Production. Regia este semnata de Steven Spielberg. Scenariul este realizat de Steven Moffat, Edgar Wright si Joe Cornish, dupa benzile desenate The Adventures of Tintin, The Secret of the Unicorn create de Herge. Producătorii filmului sunt Steven Spielberg, Peter Jackson si Kathleen Kennedy. Efectele speciale sunt supervizate de Joe Letteri, Scott E. Anderson si Jamie Beard.

Pt acest film, Spielberg a optat pt o animatie care sa se apropie de stilul productiei The Polar Express (2004) regizat de Robert Zemeckis. Filmul TinTin te duce cu gindul la seria filmelor Disney, Piratii din Caraibe. Ai parte de multa aventura… Imaginile sunt impresionante.

In concluzie: animatia este bine realizata, cu personaje bine creionate, avind la baza o poveste mai putin cunoscuta publicului roman, TinTin. Din pacate, noi romanii nu avem o cultura a benzilor desenate. Seria de benzi desenate create de Georges Remi sub pseudonimul Herge a traversat culturi diverse, multiple generatii si chiar granite pe timp de razboi. Un fenomen de masa de mare amploare, ele au fost traduse in peste 100 de limbi si s-au vindut in 250 de milioane de exemplare pina in prezent.

Pentru a prezenta spectatorilor o imagine cit mai ampla a aventurilor lui Tintin, realizatorii au decis sa combine trei dintre benzile desenate: The Crab with the Golden Claws, The Secret of the Unicorn si Red Rackham’s Treasure.

Dupa doi ani de cercetari intensive si pregatiri preliminare, actorii, realizatorii si cei peste 200 de oameni din echipa tehnica au intrat, in fine, in universul lui Herge. Acesta a fost creat la Giant Studios, in Playa Vista, California.

Filmarile au fost realizate intr-o maniera total diferita de cea clasica, intr-un spatiu denumit Volumul – o scena goala, in alb si gri, avind 100 de camere de luat vederi montate in tavan. Aceste camere sunt capabile sa filmeze panoramic, 360 de grade. Actorii poarta pe costume puncte reflectorizante, iar miscarile sunt inregistrate de camere in mai putin de 60-a parte dintr-o secunda, fiind apoi transpuse in 3D. Pe linga acestea, alte 8 videocamere HD inregistreaza jocul efectiv al actorilor. Pelicula este ulterior utilizata ca referinta pentru animatori, pentru a fi siguri ca personajele virtuale create de ei redau intocmai grimasele, emotiile si expresiile faciale ale interpretilor.

O alta tehnica utilizata pentru filmare a fost un procedeu pus la punct de tehnicienii de la WETA Ltd cu ocazia filmelor Lord of the Rings – pentru a crea personajul Gollum si folosit apoi si de James Cameron in Avatar. Pe scurt, acest procedeu consta in aceea ca actorii poarta pe cap o casca dotata cu o mini-camera de filmat indreptata direct spre fata lor, care permite inregistrarea digitala a celor mai mici miscari si expresii ale ochilor, buzelor si muschilor faciali. Aceste scan-uri permiteau apoi camerelor de luat vederi din Volum sa identifice fiecare actor in parte si sa-i transpuna miscarile intr-un “schelet” virtual, care ulterior era “imbracat” in faza de post-productie computerizata pentru a crea personajul. Aceasta faza a durat nu mai putin de 1 an si jumatate, echipa de la WETA avind de prelucrat individual cele 1240 de filmari.

DVD-ul The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn/ Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului este distribuit de Empire Film Romania.