Crulic participă la cel mai important festival de animație din lume

Felicitări echipei filmului Crulic – Drumul spre dincolo, pentru prima selecție a unui film românesc în competiția oficială a Festivalului de la Annecy (4 si 9 iunie), cel mai important festival de film de animație din lume!

După o pauză de 22 de ani, în care animația românească nu a produs lungmetraje 100% în țară, Anca Damian, regizoarea de filme documentare, a spart gheața în animaţie, folosindu-se de un subiect de presă. Este vorba despre cazul românului Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, după ce a fost în greva foamei timp de 90 de zile, ca semn de protest, pentru a-şi arăta nevinovăția.

Crulic – Drumul spre dincolo nu este un film de animație care se poate compara cu produc­țile europene, avînd minusuri la capitolul realizării animației, dar se poate mîndri că are o poveste bine scrisă. Atuul filmului Crulic – Drumul spre dincolo este scenariul semnat de Anca Damian.

Echipa filmului a folosit mai multe stiluri de animație, 2D, stop-motion, motion grapichs, 3D, fără a crea o unitate vizuală, dînd senzația de film de școală realizat în primii ani de studenție. Chiar dacă au existat cîteva scene de animație rezonabile, Anca Damian nu a reușit să le speculeze. Colajele, desenele peste fotografie și decorurile nu sînt impresionante, nu transmit nimic. Filmul nu te emoționează, povestea în sine te emoționează. De la începutul filmului pînă la final, se observă lipsa unui coordonator (director de animație) cu experiență.

 

La filmul Crulic au lucrat cinci animatori de la Studioul DSG din România: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoș Stefan, Roxana Ben­țu și Tuliu Oltean. Toți sînt animatori talentați, cu experiență în industria publicității. Bugetul întregii producții a fost de 292.000 de euro (75% finanțare din România, inclusiv CNC, și 25% din Polonia). Polish Film Institute a finanțat cu 50.000 de euro, iar Fondul Regional din Cracovia a oferit 10.000 de euro. Casa sa de producție, Aparte Film, este cea care a realizat filmul, în coproducție cu Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Ministerul Culturii și Cultelor, Editura Video și Krakow Festival Office. Sunetul a fost realizat în Polonia de Piotr Witkowski și Sebastian Włodarczyk, iar postproducția – la Abis Studio România.
Participarea Ancăi Damian cu producția ei la Annecy este importantă pentru „industria“ animației românești. Este pentru prima dată cînd România participă la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy cu un lungmetraj.

Sper ca prezența României la Annecy să declanșeze un impact mediatic suficient ca să trezească interesul românilor pentru a șaptea artă bis. Este cunoscut faptul că românii au început să iubească animația românească din momentul obținerii Marelui Premiu Palme d’Or, la Cannes, de către Ion Popescu Gopo, cu Scurtă istorie, în anul 1957.

În competiția Festivalului Annecy mai sînt incluse titluri precum Hoshi o ou kodomo, de Makoto Shinkai și The Painting de Jean-Francois Laguionie. La ediția de anul acesta, organizatorii au primit, în total, 2.455 de producții pentru selecția oficială, cu 500 mai multe decît anul trecut. Festivalul va fi deschis cu proiecția filmului The Suicide Shop de Patrice Leconte, ecranizarea romanului Magazinul de sinucideri de Jean Teule.

Filmul Crulic – Drumul spre dincolo a primit Marele Premiu și trofeul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pe anul 2011. Echipa filmului românesc de animație a primit o mențiune specială din partea UCIN-ului. Crulic a primit Menţiunea Specială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia. În Polonia, a primit menţiunea acordată de juriul ecumenic. La Cottbus (Germania), i-a fost acordată Mențiunea Specială a juriului internațional și Premiul ecumenic. A urmat Premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), şi Premiul pentru Cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu. A primit Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga. La Gala Gopo 2012 productia Crulic a obţinut statuetele Gopo pentru Cea mai bună muzică originală (Piotr Dziubek), precum şi pentru Cel mai bun sunet (Piotr Witkowski, Sebastian Wlodarczyk). În încheiere, pot spune că acest documentar va rămîne în percepția colectivă ca fiind primul lungmetraj de animație românesc realizat după 22 de ani.