Supereroii cuceresc marile ecrane

În aceste zile, toți pasionații de cinema vorbesc despre succesul producției Marvel, The Avengers/Răzbunătorii – cel mai bun debut străin ca nivel de încasări. De ce nu facem și noi o producție cinematografică cu… supereroi mioritici? Nu glumesc. La începutul lunii aprilie a apărut o știre cu Harap Alb, Greuceanu și Vlad Țepeș, transformați în „supereroi“. Ilustrațiile nu arătau rău. Cei care au fost la evenimentul organizat de mine anul trecut la Muzeul Benzii Desenate din cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană au văzut un clip din filmul de animație Harap Alb 3D Stereoscopic, regizat de Ștefan Buzea la MediaPro Pictures. Harap Alb de la studiourile Buftea nu este rupt din basmele românești, seamănă mai mult cu Sinbad marinarul creat de DreamWorks Animation. Din păcate, nu o să știm ce supererou este Harap Alb în format 3D Stereoscopic. Din surse confidențiale am aflat că producția a fost temporar oprită.

The Avengers/Răzbunătorii este un film care își merită banii pentru biletele la cinema, în mod special pentru IMAX. Îmi aduc aminte că în 2009, anul în care a avut loc achiziționarea Marvel de către compania Walt Disney, se vorbea despre „angajarea“ Omului Păianjen la Mickey Mouse, deschizînd orizonturi noi, chiar posibilitatea de a vedea producții cinematografice cu supereroii din ambele universuri. Încă nu a apărut filmul cu Mickey Mouse jucînd alături de Omul Păianjen, dar a apărut prima producție 3D IMAX cu personajele Marvel: Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor, Black Widow și Hawkeye. Posibil să mai treacă ceva timp pînă vom vedea personajele clasice Disney alături de personajele Marvel într-un film. Se știe că ambele branduri au „consumatori“ diferiți. Din acest motiv sigla Disney nu se regăsește pe genericul filmului The Avengers/Răzbunătorii.

Filmul realizat de Marvel a făcut încasări de 373 de milioane de dolari pînă acum. Pe plan internațional, The Avengers a strîns 628 milioane de dolari. The Avengers este primul film din istorie care atinge pragul de  200 de milioane de dolari în primele 3 zile de la lansare, doar în box office-ul nord-american. La nivel mondial, megaproducția a strîns deja 700 de milioane de dolari în doar 13 zile. Conform website-ului hollywoodreporter.com, pelicula are şanse să ajungă la 1.4 miliarde de dolari şi să urce pe locul 3  în topul producțiilor cu cele mai mari încasări din istorie, în urma Avatarului şi a Titanicului.

Filmul The Avengers a devenit producţia cinematografică cu cel mai mare succes de casă din istoria studiourilor Disney.

marvel.com/avengers_movie

Și în România, The Avengers este filmul cu cea mai bună lansare în 2012. Producția Marvel a adus încasări de 310.000 de dolari în primul weekend în România.

Echipa de producţie, condusă de regizorul Joss Whedon (creatorul şi scenaristul serialului TV Buffy, spaima vampirilor şi scenaristul filmului de animaţie Toy Story), include nume mari în industria cinematografică, precum Janek Sirrs, maestru în efecte vizuale, răsplătit cu Oscar pentru performanţele din Iron Man 2 şi The Matrix, sau creatoarea de costume Alexandra Byrne, de asemenea cîştigătoare a Premiului Oscar pentru creaţiile sale din filmul Elizabeth: The Golden Age. Pentru această producție au lucrat 15 companii specializate în realizarea efectelor vizuale.

The Avengers este un film în care efectele vizuale au avut un rol foarte important, prin amploare. Compania principală care a realizat efectele vizuale a fost Industrial Light & Magic (ILM) și cred că se poate vedea experiența pe care au acumulat-o în seria Transformers, deoarece secvența finală, cu lupta din Manhattan, duce cu gîndul la munca făcută de ILM pentru Dark of the Moon. Foarte interesant mi s-a părut faptul că au reuşit să facă din Hulk un personaj plauzibil. În încercările anterioare a arătat mereu ciudat, însă în Avengers cred că este personajul cel mai cool. Am fost impresionat de calitatea efectelor vizuale, cred că acestea au fost un factor important în succesul filmului“, a declarat Alexandru Popescu, lead digital matte painter și environment artist la The Moving Picture Company Londra (MPC), una dintre cele mai mari companii de visual effects din lume.

La MPC s-au realizat o parte din efectele vizuale din Dark Shadows/Umbre întunecate, cel mai nou film regizat de Tim Burton. „Efectele vizuale din Dark Shadows au o tentă aparte. Este adevărat că nu totul este absolut realist, însă cred că a fost mai degrabă o alegere stilistică a lui Tim Burton. Efectele vizuale din film susțin povestea cu succes. Personal, cred că filmul arată foarte bine, deși scenariul nu a fost chiar pe gustul meu. Secvența de final, în care familia luptă cu vrăjitoarea, mi s-a părut de succes, deoarece toate extensiile de cadru, focul și distrugerea care au fost adăugate sînt integrate perfect. Mi-a plăcut și efectul pielii de porțelan, pentru că a dat o notă foarte originală personajului vrăjitoarei“, a adăugat Alexandru Popescu.

Revenind la producția The Avengers, supereroii din film au apărut prima dată în 1963, în primul număr al seriei de benzi desenate de la Marvel Comics, care le poartă numele. Membrii dream team-ului au fost creaţiile a doi dintre cei mai talentaţi oameni de la Marvel, Stan Lee şi Jack Kirby. Stan Lee are, de altfel, o scurtă apariţie în filmul The Avengers, în semn de recunoştinţă pentru opera lui.

Update: După ce s-a aflat patru săptămâni în fruntea clasamentului american al filmelor cu cele mai mari încasări la box-office, The Avengers a fost întrecut de nou lansatul Men in Black 3. Productia The Avengers se pregăteşte să treacă de 500 de milioane de dolari în Statele Unite şi de 1,3 miliarde de dolari încasări în restul lumii.

Update: The Avengers este primul film din 2012 care a trecut de un milion de dolari incasari in Romania.