Cel mai mare festival de film din București pune la cale cea de-a opta ediție!
În perioada 4-13 octombrie, Anim’est își așteaptă spectatorii la Cinema Patria și Cinema Studio din București cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului Mihai Mitrică. Organizatorii promit o nouă ediție de succes, plină cu animații multipremiate, workshop-uri, concerte și bineînțeles cele mai fresh petreceri.
Anim’est continuă să crească semnificativ în fiecare an. Cu toate astea, unele instituții publice românesti ne tratează cu o indiferență care uneori este ingrijorător de asemănătoare cu sabotajul. Astfel că în fiecare an bugetul nostru devine din ce în ce mai mic. Găurile bugetare de după festival sunt umplute cu eforturi uriașe, după aproape un an de la terminarea festivalului, chiar înainte de startul ediției următoare. Dar Anim’est se încăpățânează să supraviețuiască. Ba mai mult, să crească. Și să aducă din ce în ce mai mulți invitați, din ce în ce mai multe evenimente și filme din ce în ce mai bune și mai diverse. Cu fiecare an ne dezvoltăm platforma educațională iar după 5 ani de la primul workshop Anim’est, apar din ce în ce mai mulți animatori în a căror formare, Anim’est-ul a avut un rol esențial.
Sper că într-un viitor nu foarte indepărtat, festivalul să nu mai fie amenințat cu dispariția. Sper că în același viitor nu foarte îndepărtat, Animation Worksheep să devină o școală permanentă, a declarat Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.
Pe lângă filmele din secțiunea Minimest, cei mai mici spectatori sunt așteptați în număr cât mai mare și la filmul de deschidere, animația franco-belgiană Ernest et Célestine. Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a festivalului va avea loc pe 4 octombrie la Cinema Patria, începând cu ora 19:00.
Cunoscuți pentru Panique au village, regizorii Stéphane Aubier şi Vincent Patar împreună cu Benjamin Renner au lansat anul trecut animația bazată pe îndrăgita serie de cărți pentru copii a scriitoarei Gabrielle Vincent, cu un scenariu semnat de scriitorul francez Daniel Pennac, scenariu care se pretează la multiple interpretări, pentru toate vârstele. Rezultatul e un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animației old school cu un vizual fidel stilului ilustrațiilor seriei de cărți și cu personaje adorabile ce par desenate în acuarelă.
Célestine este o șoricică de la orfelinat, unde învață constant să se teamă de urși, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest – un uriaș blând cu vocea actorului Lambert Wilson (Martix Reloaded, Of Gods and Men). În epoca filmelor 3D, Anim’est propune o animație cu un farmec clasic, o poveste îndrăgită de cinefilii tineri, și savurată de spectatorii adulți care își vor aminti cu siguranță de desenele animate și cărțile ilustrate ale copilăriei.
Ernest et Célestine a avut premiera anul trecut la Cannes, în competiția Quinzaine des Réalisateurs, unde a primit și o mențiune specială, dar cea mai importantă distincție a sa a fost premiul César pentru Cel mai bun film de animație în 2013. Printre festivalurile care l-au avut în selecție se numără și Toronto IFF, Hong Kong IFF sau Animafest Zagreb, unde a fost proiectat în deschidere.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est este organizat de Asociația Estenest.
Mai multe detalii privind programul celei de-a opta ediții vor fi disponibile în curând.