Festivalul Anim’est împlinește 10 ani. Lungmetrajul „Muntele magic”, în regia Ancăi Damian, deschide ediția 2015

Cel mai intens festival de film din capitală și singurul festival din România dedicat exclusiv filmului de animație pregătește, între 2 și 11 octombrie, o ediție aniversară memorabilă. Încă din 2006, începutul de octombrie a colorat capitala în roz și a invitat publicul să ia parte la o selecție unică de proiecții completată de workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri și întâlniri dedicate animaţiei, înscriind Anim’est în tradiția evenimentelor culturale importante din agenda bucureșteană.

Festivalul revine, anul acesta, sub sloganul „Anim’est e tradiție” și promite 10 zile de efervescență pe gustul iubitorilor de animație de toate vârstele. În ton cu spiritul festiv al aniversării unui deceniu, ediția 2015 va avea o tematică muzicală, pregătind o serie de filme-surpriză, petreceri și live act-uri ale unor artiști consacrați.

10 ani de Anim’est sună ireal, însă din 2006 festivalul continuă să schimbe percepția filmului de animație în România. Un deceniu în care Anim’est a proiectat mii de filme pe ecranele cinematografelor și, cel mai important, a reușit să creeze o comunitate care crește odată cu festivalul. Rezultatele sunt vizibile și în această ediție aniversară, care este deschisă din nou de o producție românească. Anul acesta vă vom oferi un regal de filme de animație și muzică în buna tradiție a festivalului, spune Mihai Mitrică, directorul artistic al Anim’est.

170.000 de spectatori au umplut, de la prima ediție și până în prezent, sălile de cinema bucureștene care au găzduit festivalul Anim’est. Peste 200 de lungmetraje de animație premiate la festivaluri internaționale de renume, titluri precum Fantastic Mr. Fox, Mary and Max sau Ernest et Celestine, și peste 3000 de scurtmetraje de animație de pe 6 continente au fost selectate în cadrul festivalului de-a lungul celor 9 ediții de până acum. La creșterea apetitului pentru animație și la o percepție mai temeinică asupra unei industrii complexe și generoase au contribuit 500 de invitați internaționali, animatori consacrați precum Bill Plympton, John Dilworth sau Michel Ocelot și studiouri celebre precum Laika, Pixar, Aardman, sau Framestore. Ambianța proaspătă și prietenoasă asociată festivalului a fost susținută de cei peste 1000 de voluntari dedicați, cei mai entuziaști dintre aceștia regăsindu-se astăzi în echipa Anim’est.

Încă de la prima ediție, Anim’est și-a propus să crească industria filmului de animație autohton, componenta educațională a festivalului căpătând mai multă amploare cu fiecare an. Alături de cele 30 de workshopuri și 15 masterclassuri de animație pentru adulți și copii, misiunea de a dezvolta filmul românesc de animație a dat naștere unui proiect ambițios în afara festivalului, Animation Worksheep, ajuns în 2015 la a cincea ediție. Dintre cei 56 absolvenți ai acestui atelier intensiv de animație ce se desfășoară timp de două săptămâni și jumătate în fiecare primăvară, tineri animatori din România și Republica Moldova, mai bine de jumătate lucrează în prezent în studiouri de animație sau în industrii conexe, ca ilustratori, graficieni etc.

Mai mult decât atât, platforma educațională Anim’est a fost extinsă prin intermediul unei sesiuni de prezentare/ concurs de proiecte de scurtmetraj de animație botezată Project Worksheep și ajunsă anul acesta la a treia ediție cu sprijinul HBO România.

Celebrarea evoluției animației autohtone, odată cu cei 10 ani de existență ai Anim’est, este marcată în deschiderea ediției aniversare a festivalului de proiecția docu-dramei Muntele magic (2015), în regia Ancăi Damian. Este al doilea lungmetraj de animație românesc de după 1989, primul fiind Crulic – drumul spre dincolo,a cărui regie poartă aceeași semnătură și care a deschis ediția Anim’est din 2011.

O coproducţie România – Franța – Polonia, animația Muntele magic aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winker, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan. Alături de Crulic – drumul spre dincolo, premiat pentru Cel mai bun film în 2012 la Annecy, Muntele magic face parte dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale.

O explozie de animații interconectate, Muntele magic folosește o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Părțile animate au fost lucrate în două studiouri din România, Abis şi DSG, și într-un studio în Polonia. Din echipa de artiști animatori au făcut parte Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Duck, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici, aceștia doi din urmă fiind și traineri în cadrul Animation Worksheep.

Animația a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internțional de Film de la Karlovy Vary, cel mai mare festival de film din Europa de Est, unde a primit Mențiunea Specială a Juriului. În România, Muntele magic, distribuit de Aparte Film, va fi lansat pe marile ecrane pe 9 octombrie.

Înainte de proiecție, publicul va avea parte de un recital deosebit pe scena cinematografului Studio susținut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii și cel care semnează muzica originală pentru Muntele magic.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub. Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.