În agenda de marţi: întâlnire cu Christian Pfohl la Anim’est

animest+logoMarţi, 7 octombrie, publicul Anim’est e invitat să îl cunoască pe unul dintre membrii juriului, Christian Pfohl, producător şi fondator al celebrului label francez Lardux Films. Acesta va prezenta o selecţie specială de scurtmetraje din portofoliul Lardux şi va susţine, de asemenea, un masterclass de producţie. În calendarul zilei se înscriu şi startul competiţiei studenţeşti, un lungmetraj delicios marca Jacques-Rémy Girerd, şi titluri proaspete din competiţia internaţională de scurtmetraj.

Creat în 1992 la inițiativa unui grup de cineaști motivați de un cinema non-academic care să stăpânească toate etapele de producţie ale propriilor filme, studioul Lardux a devenit sinonim cu cinemaul angajat, poetic, cu animația, dar şi cu filmul documentar. Casa de producţie cu sediul la Montreuil a produs peste 85 de scurtmetraje, 7 lungmetraje şi peste 30 de documentare de televiziune, majoritatea selectate şi premiate în celebre festivaluri de gen.

Cu Christian Pfohl ne întâlnim de la 15.00, la Re:Animation Hub, unde acesta va susţine un masterclass de producţie. Apoi, de la 16.30, la Cinema Elvira Popescu, vor fi proiectate, în prezenţa sa, cele patru scurtmetraje din programul special Lardux: La Vie sans truc / Viaţa fără trucuri (r. Anne-Laure Daffis, Léo Marchand, 2014), La Chair / Carne (r. Louise Lemoine Torrès, William Henne, 2014), éclosion / ecloziune (r. Jérôme Boulbès, 2006) şi Le Silence sous l’ecorce / Liniştea de sub scoarţă (r. Joanna Lurie, 2010).

Tot la Elvira Popescu, de la 18.30, începe competiţia studenţească: publicul are parte de primele 12 scurtmetraje dintr-o selecţie de animaţii nonconformiste și personale, proaspăt ieşite din băncile unor școli prestigioase din toată lumea.

Tante Hilda

Pe seară, publicul peste 15 ani e invitat să vizioneze animaţia franceză Tante Hilda! / Tanti Hilda!, semnată Jacques-Rémy Girerd, invitatul special la cea de-a noua ediţie Anim’est, şi Benoît Chieux. Animaţia, premiată anul acesta la festivaluri precum Berlinale, Monstra IFF, Ottawa sau Anima Brussels, prezintă povestea Hildei, o mare iubitoare a naturii, ce conservă, în propria grădină botanică, mii de plante din întreaga lume. Când se lansează Attilem, o nouă cereală creată în laborator drept soluție miraculoasă pentru a învinge foametea, Hilda intuieşte că aparențele sunt înșelătoare. Proiecţia va avea loc de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu.

Hipopotamy

La Cinema Studio, competiţia internaţională de scurtmetraj continuă: publicul poate să vizioneze, în reluare, primul calup de animaţii scurte din competiţie, de la ora 12.00. Două noi calupuri de scurtmetraje vor fi proiectate de la 18.00 şi de la 20.00. Între titlurile ce se întrec pentru Marele Trofeu Anim’est, de neratat sunt cu siguranță Man on the chair (r. Dahee Jeong), câștigătoarul premiului Cristal la Annecy anul acesta, Hipopotamy / Hippos (r. Piotr Dumala), cu coloana sonoră semnată Alexandru Bălănescu şi premiat la Animafest Cyprus şi Animafest Zagreb, La Testa tra le Nuvole / Absent Minded (r. Roberto Catani), o producţie italiană premiată la Annecy cu Distincţia Juriului, şi The Obvious Child, o animaţie 2D în regia lui Stephen Irwin, ce a făcut deja ocolul lumii cu oprire la Sundance, Anima Mundi, Stuttgart IAF, Annecy sau Animafest Zagreb.

Pentru cei dornici să prelungească experienţa cinematografică până târziu în noapte, un program special pregătit de festivalul invitat în acest an, Countryside Animafest Cyprus, îi aşteaptă la Cinema Studio, de la 22.00.

Festivalul Countryside Animafest Cyprus are loc an de an, în iulie, şi îmbină proiecțiile în aer liber, expozițiile și o serie de masterclassuri de animație și cinematografie, ateliere și retrospective. Competiția internațională cuprinde cele mai recente producții, cu accent pe filme independente și mai puțin comerciale, care se remarcă prin sensibilitate artistică și originalitate. Cu ocazia invitației lansate de Anim’est, Animafest Cyprus propune o selecție a celor mai bune filme din competiția sa internațională de anul acesta, ce vor fi proiectate în prezenţa lui Yiorgos Tsangaris, director artistic şi fondator al festivalului.

Din programul de la Cinema Studio face parte şi reluarea a două lungmetraje din competiţia internaţională. De la ora 14.00 va fi proiectată Rocks in my pocket / Pietroaie în buzunare, co-producţia SUA-Letonia în regia lui Signe Baumane, ce se bazează pe povestea personală a regizoarei şi prezintă lupta a cinci femei din familia acesteia împotriva depresiei. De la 16.00 revedem The boy and the World / Băiatul şi lumea, o desfătare vizuală câştigătoare a Premiului Cristal la Annecy (cea mai importantă distincţie europeană pentru un film animat), anul acesta, şi propunerea Braziliei la Oscar. În regia lui Alê Abreu, filmul prezintă capcanele lumii moderne prin prisma călătoriei pline de aventuri ale unui băieţel în căutarea tatălui său.

La capitolul – reluări – se înscriu şi filmele nominalizate anul acesta la Cartoon d’Or, ce vor fi proiectate la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30.

De la 19.30, la Re:Animation Hub, revedem primele calupuri de scurtmetraje din competiţia Animash, şi tot aici încheiem ziua cu o petrecere cu IANKOO şi NOPAME, de la 22.00.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii.