Recomandările de luni: începe competiţia Anim’est!

animest+logoÎnceputul de săptămână aduce, în cele trei locaţii Anim’est, primele titluri din competiţiile internaţionale de lung şi scurt metraj ale festivalului. Pe lângă acestea, în agenda zilei se înscriu lungmetraje semnate Plympton, delicii daneze şi highlighturi ale secţiunii Animash.

La 18.00, la Cinema Studio, va fi proiectat lungmetrajul brazilian O Menino e o Mundo / The boy and the World, o desfătare vizuală câştigătoare a Premiului Cristal la Annecy (cea mai importantă distincţie europeană pentru un film animat), anul acesta, şi propunerea Braziliei la Oscar. În regia lui Alê Abreu, filmul prezintă capcanele lumii moderne prin prisma călătoriei pline de aventuri ale unui băieţel în căutarea tatălui său.

Rocks-in-my-pockets

Seara, de la 22.00, publicul e invitat să vizioneze cel de-al doilea lungmetraj din competiţie: Rocks in my pocket, în regia lui Signe Baumane, o co-producţie SUA-Letonia ce se bazează pe povestea personală a regizoarei şi prezintă lupta a cinci femei din familia acesteia împotriva depresiei. Animaţia, ce abundă de metafore vizuale şi simţ al umorului neconvenţional, a fost premiată la Festivalul ANMATOR din Poznan, Polonia, şi a fost selectată în competiţiile Fantoche, Seattle International Film Festival şi London International Animation Festival.

Între cele două lungmetraje din programul zilei, doisprezece animaţii scurte din ţări precum Canada, Elveţa, Marea Britanie sau Norvegia dau startul competiţiei internaţionale de scurtmetraj la ora 20.00, la Cinema Studio.

Bill Plympton Your Face

Două lungmetraje semnate Bill Plympton se înscriu, de asemenea, între highlighturile zilei: la Cinema Elvira Popescu vedem, de la 14.30, The Tune / Melodia (1992), primul lungmetraj din cariera animatorului, ce i-a adus o nominalizare la Grand Jury Prize, la Sundance, iar de la 16.30, publicul peste 15 ani este invitat să vizioneze I Married A Strange Person / Soţul meu e un ciudat (1997), premiat cu Grand Prix la Annecy, un amestec de Akira cu umor, Road Runner cu oameni şi Pulp Fiction animat.

Cei dornici de o porţie de farmec şi know-how danez sunt invitaţi să vizioneze, de la 16.00, la Cinema Studio, lungmetrajul Strings / Sfori (Dane Anders Rønnow Klarlund, 2004), o co-producţie Danemarca-Suedia-Norvegia-Marea Britanie ce foloseşte animaţia cu marionete, multi-premiată pentru imaginea şi scenografia inovatoare.

Ziua de luni aduce şi două titluri de lungmetraj din secţiunea Animash, în afara competiţiei: de la 14.00, la Cinema Studio, vedem Beyond Beyond, o co-producţie Suedia-Danemarca în regia lui Esben Toft Jacobsen, despre călătoria plină de aventuri a unui iepuraş pe urmele mamei lui, iar de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu, publicul e invitat să vizioneze producţia braziliană Até que a Sbórnia nos separe / Until Sbornia do us apart. Câştigătoare a Premiului Publicului la festivalul de la São Paulo, anul trecut, animaţia prezintă consecinţele prăbuşirii accidentale ale zidului ce separă o ţară micuţă şi liniştită pe nume Sbórnia, de restul lumii.

De la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, secţiunea Animash aduce un nou calup de scurtmetraje ce candidează la Premiul publicului.

De la ora 12.00, la Cinema Studio, publicul va putea să vizioneze, în reluare, filmele nominalizate anul acesta la Cartoon d’Or – premiul pan- european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON – Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim’est face parte din reţeaua acestor festivaluri.

Luni se încheie cu o petrecere seara, de la ora 22.00, la Re:Animation Hub, cu CONTRA KEMPS şi D’J OI.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii.