Interviu cu animatorul Torok Tihamer

Ce filme de animatie ai realizat?

In 2003 am facut primul experiment video/animatie cu titlul: Beauty_beta_4.1 ca lucrare de diploma in facultate, dupa care a urmat o pauza de doi ani, Myo, si iarasi pauza. In workshop-ul Filmett.ro am realizat animatia Easy Life in 2007, care a castigat premiul special a juriului de la festivalul de film Muuuvi din Lazarea. Filmul a mai participat la alte festivale cum ar fii: Animateka – Ljubljana, Freewaves HollyWould Festival – Los Angeles, CrossTalk – Budapesta, Anim’est, Simultan, Filmul de Piatra.

Inca in acelasi an pentru un concurs de animatie Flash, cu titlul „Matyas rulez” am realizat animatia „A bajnok” castigand locul trei in competitie.

Realizati animatie 2D sau 3D?

Pana acum am realizat 2D, dar nu vrea sa ma limitez la o technica sau un limbaj vizual anume. Calculatorul ofera noi si noi cai de vizualizare a ideilor, in schimb desenul e mai captivant ca realizare dar si ca vizionare.

Ce proiecte aveti in derulare?

O animatie. Sper ca in curand pot sa va dezvalui mai mult.

Ce parere aveti despre filmul de animatie romanesc?

A fost odata, ca nicio data… dar acum numai e. Cel putin in forma in care o dorim.
In gradinita aveam o zi din saptamana cu animatiile romanesti aduse de la cinematograf, acasa aveam pe Tom si Jerry saptamanal 10 minute, imi placeau ambele desene foarte mult, si imi doream mai mult.

Dupa epoca de aur au aparut tot feluri de animatii, care nu ma fascinau, ma uitam la Pro7, pana aparuse Cartoon Network. Credeam ca in Romania nu se pot face desene animate sau filme, si ca tot ce e bun ori interesant vine din afara…
Aparitia calculatorului si portalurilor video, a accelarat scena de animatie mondiala si a facut pofta pentru tineri romani sa faca animatie. Insa lipsa scolilor de profesie, face ruptura dintre animatia clasica romaneasca si noul val de animatie pixar sa fie mai puternica… Azi trebuie sa investesti pentru a avea performante.

Care este parerea dumneavoastra despre lipsa productilor autohtone de animatie pe posturile tv romanesti?

Nu ma uit la televizor aprope deloc, si nu ascult radiouri comerciale, nu pot digera cea ce se difuzeaza. Probabil televiziunea in sine ar trebuii sa treaca printr-o reforma, si sa capete o alta misiune. In forma lui actuala nu este un suport intelectual, posturile romanesti de televizune sunt ca niste tarabe din piata, cu marfuri din import, si vanzatori care vor sa te seduca.

„- Yes, Rodriguez I love you to”

Singura referinta de productie autohtona este Planeta Moldova, nu ne ramane altceva decat sa amintim de el cand e cazul.

Poate daca posturile de televiziune ar oferii macar o platforma de mediatizare a artistilor, nu neaparat sa finateze din prima o productie… dar pana atunci raman festivalele, care incep sa apara.

Am facut liceul si facultatea de arte plastice. De ceva timp acord tot mai multa atentie animatiei, si lucrez ca si graphic-designer. Experimentez.

http://www.pinkphong.com/design/index.php?menu=other