In imagine: Bogdan Muresanu si Tamba
In urma cu citiva ani, la o dezbatere de la Anim’est moderata de mine, animatorii romani se plingeau ca nu au scenarii bune pentru filme de animatie. Si asa era 🙂 Atunci aveam animatori, dar nu aveam scenaristi. Acum este foarte greu sa gasesti un animator profesionist. Cei buni lucreaza in industria games sau la citeva studiouri mici de animatie si vfx. Multi animatori si specialisti in efecte vizuale au plecat in strainatate. In acest context mai putin favorabil animatiei mioritice, isi fac aparitia scenaristii profesionisti. Un exemplu este Bogdan Muresanu, cistigatorul premiului Agave la Festivalul International de Film Oxaca, Mexic, 2012, pentru scenariul filmului Unde este Sofia?
El este si autorul scenariilor Torta vie, Tuns, ras si frezat (ambele texte sunt publicate de LiterNet.ro), Cadoul de Craciun si 1985. A semnat scenariul serialului tv 1989 (co productie Polonia – Slovacia). De asemenea, numele sau se regaseste pe genericul unui film bulgaresc – The Other Man. Debutul in animatie l-a facut la productia Opinci, ca scenarist.
La sesiunea de primavara a concursului de proiecte de animatie de la Centrul National al Cinematografiei (CNC), Bogdan Muresanu a atras atentia cu un scenariu fain. Este vorba despre Magicianul, un text bine scris. De la prima lectura a scenariului am avut impresia ca vizualizez o animatie in stilul Iluzionistul.
Pentru acest proiect finantat de CNC cu suma de 308.500 lei, Bogdan o sa fie si regizor.
„Actiunea filmului se petrece pe fundalul inaugurarii primei centrale electrice din Sulina anului 1910, cu alte cuvinte in ziua in care magia modernitatii, lumina electrica, patrunde pe stradutele portului (in acele vremuri un porto franco vivant si cosmopolit). Pe atunci, Sulina sau Europolis, dupa cum a numit-o Jean Bart, era un oras portuar in plina dezvoltare, progresist si cosmopolit, administrat de o Comisie Dunareana (compusa din Marea Britanie, Franta si Principatele Romane) dar, in acelasi timp, o margine de lume, un loc periculos mustind de pirati si contrabandisti”
Vorbeste-mi despre tine. Ce experienta ai in domeniul animatiei?
In animatie, singura mea experienta de pina acum a fost cea din postura de scenarist al viitorului film OPINCI in regia lui Anton si Damian Groves. Insa celalalt co-regizor, Tamba, are o experienta extinsa ca ilustrator si creator de personaje fie pentru carti de banda desenata, fie pentru unele
productii Disney.
De ce ai ales acest subiect? Scenariul este foarte bun.
Am scris Magicianul ca pe o povestire dintr-o colectie de nuvele publicata sub numele de Erata. Se intampla prin 2006. Am vrut in tot timpul asta sa fac un film despre un magician invechit in trucuri ieftine care isi vede “arta” confruntata de o alta magie, dar nu stiam cum sa tratez subiectul.
Animatia, cu toate posibilitatile ei, mi s-a parut singura cale de a-l face.
Cind ai scris scenariul la ce te-ai gindit? Cum iti imaginai ca o sa arate scurtmetrajul?
Am ales Sulina pentru ca, la vremea aceea, era un oras cosmopolit, un porto-franco pestrit si viu, iar ziua in care se petrec evenimentele filmului este chiar ziua in care se inaugureaza prima centrala electrica din oras. Cu alte cuvinte, am ales acel moment unic in care vechea lume s-a destramat in lumina noua a modernitatii. Mi-am inchipuit acea clipa in care in care intunericul strazilor desfundate a fost risipit, desvrajit de felinarele aprinse. Din pricina asta, lumina a devenit un personaj in sine in scenariu.
Ce tehnici de animatie o sa folosesti pentru acest proiect?
In ceea ce priveste realizarea, intentionez sa metisez tehnica 3D (background-uri, miscarile de camera) cu desenul 2D (animatia personajelor). Cadrele panoramice vor pune in lumina portul si stradutele lui, iar cadrele stranse vor surprinde expresia personajelor. Cele doua tipuri de lumina (mentionate mai sus) vor revela, cum am mai spus, conflictul interior in care se va afla personajul, sfisiat intre ratarea proprie intr-o lume schimbata si increderea intr-o chemare inactuala.
Stilistic, peisajele vor fi construite din tuse picturale, in vreme ce personajele vor avea suprafete geometrice, bine conturate, taioase, pe care cele doua tipuri de lumina (naturala in timpul zilei, electrica la caderea serii) se vor mula dramatic accentuind momentele dramatice ale povestirii.
Muzica si sunetul vor juca un rol foarte important in acest film. Este o adevarata provocare sa reusim sa redam vizual si auditiv acel loc, atit de viu si pestrit la acea vreme de inceput de secol cind viitorul parea stralucit si trecutul o marca a obscuritatii. Viata sonora a portului si muzica (de pilda, o balada dunareana despre moartea fiului amiralului britanic Parker, in 1854, la debarcarea sa de pe nava in vremea razboiului Crimeii) ne vor ajuta sa intram in atmosfera povestii.
Care este viziunea ta regizorala?
Actiunea filmului se petrece pe fundalul inaugurarii primei centrale electrice din Sulina anului 1910, cu alte cuvinte in ziua in care magia modernitatii, lumina electrica, patrunde pe stradutele portului (in acele vremuri un porto franco vivant si cosmopolit). Pe atunci, Sulina sau Europolis, dupa cum a numit-o Jean Bart, era un oras portuar in plina dezvoltare, progresist si cosmopolit, administrat de o Comisie Dunareana (compusa din Marea Britanie, Franta si Principatele Romane) dar, in acelasi timp, o margine de lume, un loc periculos mustind de pirati si contrabandisti.
Filmul este o poveste despre confruntarea a doua viziuni ireconciliabile de intelegere a lumii: unul reprezentat de Ilarion, prestidigitatorul lipsit de magia increderii in sine, si celalalt ilustrat de miracolul modernitatii prin personajul colectiv, multimea pestrita, sedusa de noua centrala electrica din oras, dar si prin Kir Ianis, contrabandistul care profita de noile timpuri.
Opozitia dintre magia luminii naturale (moale, difuza, discreta) si cea a luminii artificiale (taioasa, tare, geometrica) este intr-un fel si cea mai buna modalitate de a ne apropia vizual de conflictul dramaturgic al filmului. Urmarim personajul nostru, magicianul ratat, Ilarion, pe parcursul unei zile intregi in care se va confrunta cu trecutul si va fi fortat sa isi recapete increderea in sine (cu alte cuvinte sa redobindeasca privirea magica asupra lumii). Episoadele onirice in care Ilarion se intalneste cu propriul eu, la virsta copilariei, ilustreaza chiar acel illo tempore in care totul era posibil, magic, proaspat.
Cu ce echipa de animatori o sa lucrezi?
Suntem in curs de dezbatere.
Cine este producator?
Filmul va fi produs prin KINOTOPIA, o casa de productie pe care am fondat-o in urma cu cativa ani, iar producatorul delegat este Dan Burlac. Voi ajuta si eu pe partea de productie.
Cind preconizezi ca o sa finalizezi aceasta animatie?
Sper ca intr-un an si jumatate sa fie gata.