Cecilia Felmeri realizeaza un film documentar animat despre turismul din Romania si Dracula 🙂
Daniel Todoran-Rares: Ce studii ai?
Cecilia Felmeri: Am terminat Facultatea de drept (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), am fost actor papusar timp de 4 ani si intre timp am si studiat un an actorie de papusi. Apoi am terminat regie film la Universitatea Sapientia. In prezent sunt la studii de masterat la regie film la Universitatea I.L.Caragiale din Bucuresti.
Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie ai realizat?
Cecilia Felmeri: Primul meu film, cu titlul Kohinor l-am realizat in cadrul Taberei de Creatie Filmtett Duna Műhely in 2004. Apoi am facut un film de animatie de un minut in 2005, cu titlul Uciderea mieilor, in cadrul proiectului Eurobarometru vizual organizat de Centrul International de Arta Contemporana, despre aderarea Romaniei la UE. Pentru acest film am primit multe premii si acesta m-a incurajat sa profit de orice oportunitate de a folosi tehnica de animatie pentru exercitiile de la facultate: Lúciára (Pentru Lucia, 2006) si Egypercesek (Povestiri de un minut, 2006). Recent am terminat un film documentar de animatie Mátyás, Mátyás (Matei, Matei, 2010), aceasta fiind pana acum cea mai serioasa munca a mea. La acest proiect am lucrat cu trei animatori, si un desenator.
Daniel Todoran-Rares: Ce premii ai luat cu scurtmetrajele realizate de tine?
Cecilia Felmeri:
Uciderea mieilor – animatie, 2005, 1 min
– Croatian Minute Film Festival, Pozega, Croatia, Mar. 2008 – Medalul Unica
– CineMAiubit Festival International de Film Studentesc, Bucuresti, 4-6 Dec. 2006 – Premiul pentru cel mai bun film de animatie
– Alternative Film Festival, Târgu Mures, 2-6 Noi. 2005 – Premiul Duna TV pentru cel mai bun autor
– Prix-Europa Festival, categorie spot, Berlin, 14-21 Oct. 2005 – Premiu Special
– Eurobarometru vizual – valori romanesti-valori europene, competitie organizata de Centrul International de Arta Contemporana, Bucuresti, 3 Iun. 2005 – Premiu SpecialPentru Lucia – animatie, film studentesc, 2006, 3 min
– Anim’est – Festival international de animaţie, Bucuresti, Oct, 2008 – Mentiune speciala pentru un film romanesc
– Ffest – festival de film studentesc, Cluj Napoca, 27-30 Sept. 2007 – Premiul pentru cel mai bun film de animatiePovestiri de un minut – animatie, film studentesc, 2006, 2 min
– Anim’est – Festival international de animatie, Bucuresti, Oct, 2008 – Mentiune speciala pentru un film romanescCucul – scurtmetraj de fictiune, 2008, 17 min
– Kinoprobafest, Yekaterinburg, 2009 – Premiu special al juriului pentru stil original
– Beginning, Sankt Petersburg, 2009 – Diploma pentru stil original
– Cinefest, Miskolc, 2009 – Premiul „speranta viitorului” pentru cel mai bun scurtmetraj maghiar
– Cinefest, Miskolc, 2009 – Premiul juriului studentesc
– Simfest, Targu Mures, Aug. 2009 – Marele Premiu
– Cinemaiubit Festival International de Film Studentesc, Bucuresti, Dec. 2008 – Premiul pentru film de fictiune in format digital
– Ffest Festival de film studentesc, Cluj Napoca, Noi. 2008 – Marele premiu
– 7arte Festival National, Calarasi, Oct. 2008 – Premiul pentru cel mai bun film studentesc
– Hyperion International Student Film Festival, Bucuresti, Apr. 2008 – Premiu de interpretare pentru cea mai buna actrita
– Festivalul National de Film din Ungaria, Budapesta, Febr. 2008 – Premiul pentru cel mai promitator tanar talent
– Nominalizat la Premiul Gopo 2009 la sectiunea scurtmetraj
– Festival International de Mar del Plata, Mar del Plata, Noi. 2008 – in competitie
– Warsaw International Film Festival, Varsovia, Oct. 2008 – in competitie
Daniel Todoran-Rares: Ai proiecte in derulare?
Cecilia Felmeri: Da, pregatesc un documentar de animatie despre turismul din Romania legat de Dracula. Stilul lui va fi asemanator cu stilul din filmul Matei, Matei, dar in acest film cred ca vor fi si scene filmate.
Daniel Todoran-Rares: Ce parere ai despre filmul romanesc de animatie?
Cecilia Felmeri: Filmul romanesc de animatie nu cred ca poate fi descris ca un fenomen in ansamblu. Seamana mai mult cu niste plante care cresc pe ici pe colo. Inca nu se stie cum va arata. Filmul romanesc de animatie este practicat de creatori independenti, studiouri mici, insa doar o parte din ei pot trai din munca lor (de obicei facand reclame). Cealalta parte sunt creatori de filme de autor, care de cele mai multe ori nu au primit o educatie de film de animatie, ci poate au participat la un workshop sau curs de animatie.
Acesti autori au educatii tehnice sau backgrounduri financiare foarte diferite, iar acesti factori in cazul animatiei definesc si stilul. Animatorii romani, in general, isi fac filmele acasa, pe calculatorul lor, in conditii de amatori, de multe ori la nivel de hobby. Iar nivelul filmelor este foarte diferit, dar totusi, in general crescator.
Este cunoscut faptul, ca filmul de animatie profesional costa mult. Cel care este de calitate, poate costa si mai mult decat filmul „normal”. Iar ceea ce vad eu este, ca in Romania banii destinati animatiei sunt foarte putini. Filmul de animatie romanesc, ca si filmul romanesc sau european in general nu poate sa se intretina, nu poate atrage destui spectatori astfel incat sa fie profitabil. Din acest motiv, ca sa existe, are nevoie de suportul financiar al statului, si nu cred ca acest lucru se va schimba in viitorul apropiat. Dar ca sa creasca calitatea filmelor, este nevoie de mai mult interes si bani din partea finantatorilor. Este foarte bine, ca pare sa se renasca interesul fata de animatie si in Romania. In sfarsit se pot vedea nu numai filmele autohtone de o calitate tot mai ridicata, ci si filmele straine, ele putand fi comparate. In acest fenomen un rol important are de exemplu aparitia festivalului Anim’est, care este specializat pe animatie. De asemenea se organizeaza workshopuri, apar bloguri, site-uri destinate animatiei (ca si acesta), care toate popularizeaza animatia. Sunt sanse, ca interesul spectatorilor sa ridica prestigiul acestei meserii si sa atraga si atentia finantatorilor.
Daniel Todoran-Rares: De asemenea, care este parerea ta despre filmul maghiar de animatie?
Cecilia Felmeri: Filmul de animatie maghiar a reusit partial sa-si continue traditia (faimosul serial maghiar Povesti populare continua inca) si o parte din vechii mari animatori mai lucreaza. Studiourile vechi s-au desfiintat insa si acolo, si in locul lor au aparut studiouri mai mici, care incearca sa se intretina prin munca prestata in filme straine, iar autorii incearca pe langa acesta ca macar din cand in cand sa faca si filme proprii finantate de stat. Pe langa acesta, apar tot mai multi tineri autori, consacrati pe plan international, care aduc premii de la festivaluri importante. In Ungaria exista studii de animatie in cadrul Facultatii de Arta Moholy-Nagy, nivelul acestuia fiind foarte ridicat. Iar ceea ce face vizibila breasla de animatie este festivalul de la Kecskemet, care se organizeaza din doi in doi ani si unde pot fi vizionate filmele realizate in ultimii doi ani.
Daniel Todoran-Rares: Ai primit propuneri din Ungaria sau din alte tari pentru a lucra in domeniul animatiei?
Cecilia Felmeri: De fapt, filmul Matei, Matei a avut ca si coproducator o companie de productie de la Budapesta, Inforg stúdió. Este un studio renumit, care a devenit interesat si de animatie. Cu ei fac si urmatorul meu film la care lucrez acum.
Daniel Todoran-Rares: Ce filme de animatie iti plac?
Cecilia Felmeri: Toate filmele de animatie, care sunt bune, imi plac. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult cand l-am vazut a fost Les triplettes de Belleville.
Daniel Todoran-Rares: In prezent, unde lucrezi?
Cecilia Felmeri: Sunt preparator universitar la Universitatea Sapientia. Predau animatie, editare si scenaristica.