Va reamintesc ca Luminita Mardare, Robert Wegeman si Velika Stoica au obtinut un suport de 343.200 RON de la CNC pentru realizarea filmului de animatie „Scrisoarea a treia”. Producatorul este Ionut Popa – Lumiere Artists Studio.
De ce Scrisoare a treia?
Din patriotism
Despre ce este vorba? Va fi o adaptare a poeziei lui Mihail Eminescu?
In principiu este o adaptare, dar reactualizata si usor cosmetizata
Puteti dezvalui mai multe detalii despre „bucataria” acestui proiect?
Aici ar fi multe de spus dar tin mult de bugetul final si de posibilitatile tehnologice ce ni le vom putea permite.
Va fi scurtmetraj sau lung metraj?
In functie de bugetul final vom vedea ce se poate face la un nivel calitativ in pas cu cerintele actuale. Initial a fost conceput ca lungmetraj dar doar prima parte a poeziei, urmand ca partea a doua, in care se petrec lucruri foarte interesante privite prin prisma contextual actuala, sa fie o continuare. Asta se va hotara impreuna cu producatorul dupa ce vom vedea care este impactul la public al primei parti, respectiv „Inceputurile”.
Cine va participa la realizarea acestei productii?
In afara studioului Golem si Lumiere Artists care deja sunt implicati si ne-au ajutat mult (multumesc pe aceasta cale), oricine este binevenit.
Suma alocata de CNC este suficienta? De cati bani mai aveti nevoie?
Suma alocata de CNC este o completare destul de modesta la suma pe care dorim sa o atragem in acest proiect, dar aceast aspect intra in incidenta producatorului. Ca si exemplu va pot spune ca productia „Picollo si Saxo”, realizat in Romania in coproductie cu Franta, a avut un buget de aproximativ 7 milioane de euro sau „Jasper, Calatorie la Capatul Pamantului”, unde Dacodac Romania a fost coproducator, a costat aproximativ 8 milioane de euro.
Unde o sa apelati pentru finantarea filmului?
Acesta parte revine producatorului asa ca nu ma pot pronunta.
Filmul va fi difuzat doar la festivaluri?
Revenim la buget si strategia casei de productie In functie de acesti factori vom avea un film de festival sau de festival si difuzare.
Care este target-ul acestui proiect?
Targetul este de la 7 ani in sus, fiind un film aparent violent dar nu va contine scene care nu pot fi vizionate de copii. Scenele violente, de lupta, vor fi o surpriza pe care nu o putem anunta acum.
Cand ati inceput cariera de animator?
Cariera mea de animator incepe in 1986 in studioul Animafilm, la varsta de 16 ani. Prima echipa in care am lucrat a fost alaturi de regretatul Lucian Profirescu apoi fiind adoptata de echipa domnului Victor Antonescu care mi-a fost si profesor. Incepand din 1991 am inceput colaborarea cu doamna Adela Craciunoiu punand bazele Dacodacului unde am trecut in alte dimensiuni ale acestei meserii, alturi de nume mari ca Luminita Cazacu, Calin Cazan, Virgil Toader si Victor Wegemann, care mi-au completat cunostintele artistice si m-au ajutat sa ajung la nivelul la care am ajuns.
Ce parere aveti despre filmul romanesc de animatie?
Aici sunt multe de spus si cred ca ar trebui realizat un interviu numai pe tema asta. Inainte de revolutie se faceau filme finantate integral de stat care au avut multe premii, dupa revolutie au fost facute productii integral pentru export care de asemenea au avut multe premii, deci cred ca animatia romaneasca are un anumit nivel si un anumit potential.
Vreau sa stiu parerea ta despre lipsa productilor autohtone de animatie pe posturile tv romanesti.
Productiile se fac cu bani. Ca sa investeasca cineva in filmul de animatie trebuie sa vi cu un proiect vandabil, ori cred ca inca se concep proiecte de animatie care nu se mai cauta demult atat ca subiect cat si ca realizare. Filme autohtone produse in ultimii 20 de ani si care sa fie bataie pe ele ca sa fie difuzate nu prea exista din cate stiu si daca ar fi existat ar fi fost pe sticla. Filmele de autor sunt in general filme de festival sau de nisha deci nu se inghesuie nimeni sa le difuzeze. Dacodacul a produs timp de 19 ani nenumarate filme de animatie, atat destinate marelui ecran cat si micului ecran, dar se pare ca televiziunile autohtone prefera „senzationalul” decat „desenele animate”.
Am inteles ca ai lucrat la DACODAC. De ce s-a inchis acest studiou de animatie?
Intrebarea este cum de s-a inchis acest studio care detinea profesionisti formati in zeci de ani si aparatura pe care nu o vom regasi pe teritoriul Romaniei. Practic acest studio avea toate resursele necesare pentru a poduce film de animatie la un nivel inalt dar aceasta forta nu sa stiut a fi exploatata si canalizata. Firma s-a desfintat dar oamenii care au produs in aceasta firma si care practic erau firma, sunt in top si sunt solicitati de mari producatori atat de reclame cat si de jocuri, studiouri de film de animatie practic nemaiexistand, exceptand Mirari Studio care inca se mentine dupa inchiderea filialei din Bucuresti.
Velika Stoica a lucrat la Animafilm, Dacodac Studio si la Genius 3D.
Velika Stoica a facut parte din echipa de animatori la filmele de animatie: „Les Gnoufs”, „Piccolo, Saxo et compagnie” si la „Jasper, Journey to the end of the world”. Ea a participat si la realizarea filmului de animatie „Aventurile Muschetarilor” (Animafilm, regia Victor Antonescu).
In prezent Velika Stoica lucreaza ca animator la Flex Idea Bucuresti.