Rapoartele asupra industriei mass-media la nivel mondial, vorbesc de o cifră totală a investițiilor, de 1400 de miliarde în 2010 și anticipează că aceasta să ajungă la 1900 de miliarde în 2016, din care peste 200 de miliarde o reprezintă indusțria animației.
M-am întrebat de multe ori, care ar putea fi argumentele cele mai convingătoare, ce ar putea determina investitorii români, să-și îndrepte atenția către filmul de animație.
În primul rînd ar tebui să știe că spre deosebire de filmul de ficțiune, în industria animației valoarea de brand este mult mai mare și aduce beneficii timp de mai multe decenii. Din difuzarea în sălile de cinema, din vînzarea în format DVD și din drepturile de difuzare pe canalele de televiziune, cablu sau Internet recuperarea capitalului investit se face relativ rapid. Sigur că totul depinde de calitatea filmului și impactul pe care-l are la public.
Pe lîngă toate aceste căi de recuperare a investiției se poate crea în paralel o piață a produselor de merchandising, ce pot aduce și ele venituri considerabile.
Un succes de piață are ca rezultat imediat, o cerere din partea publicului de continuare a proiectului și astfel se creează condițiile favorabile transformării proiectului în franciză. În prezent numărul francizelor ce se apropie de venituri ce ating miliardul de dolari, este în creștere.
Drepturile de proprietate intelectuală și valoarea francizei, cresc cu fiecare sequel produs, dar cheia pentru asigurarea continuării fluxului de venituri o reprezintă animația de înaltă calitate.
Este de multe ori nevoie de doi pînă la trei ani pentru ca proiectele de animatie să se dezvolte plecînd de la un concept original și să treacă prin stadiile de: pre-producție, producție, post-producție și apoi distribuție.
Ar fi foarte bine dacă Guvernul României prin Ministerul Culturii ar aduce înlesniri fiscale ce ar putea încuraja investițiile străine directe, așa cum au procedat englezii și irlandezii, imediat după începerea crizei economice mondiale din 2008.
……………………………
Virgil Toader a fost director de animație la studioul Dacodac România. A lucrat șase ani la un studiou de animație din Barcelona. În prezent lucrează în industria jocurilor video, la Gameloft.
Artistul a supervizat ca director de animație trei lungmetraje și mai multe seriale de televiziune.
Virgil Toader a fost directorul de animație al studioului Dacodac timp de opt ani, din care trei în perioada animației clasice – 2D și alti cinci în perioada animației 3D.
În perioada în care animația se realiza în maniera clasică pe hîrtie, Virgil Toader superviza munca unui număr mult mai mare de desenatori și atingea mai toate aspectele muncii de director de animașie. De la design-ul personajelor, dezvoltarea layout-lui de animație și de decor, a animației în schiță și în faza finală, trecînd prin etapele de interpolare și curățare a desenelor pînă la digital compositing. În acea perioadă pe lîngă numărul mare de desenatori pe care îi coordona la Dacodac trebuia sa supervizeze și animația lucrată de colaboratorii externi.
În 2011 a lucrat pentru cîteva luni la Gameloft Barcelona, în echipa de animație a jocului Tintin, după care a revenit în țară unde s-a reintegrat în echipa de la NOVA 3.
In imagine: Virgil Toader