O basarabeanca a participat la realizarea unui film de animatie german despre perioada comunista – 1989

Basarabeanca Valeria Podborski (2D character animator) lucreaza la studioul de animatie Letko din Polonia.

In 2019 a participat la realizarea lungmetrajului de animatie Fritzi, a Revolutionary Tale/ Fritzi, povestea unei revolutii. Am avut ocazia sa vad aceasta productie germana la Anim’est. Este vorba despre perioada comunista – 1989, Germania de Est. Fritzi are 12 ani si il primeste in grija pe Sputnik, catelul celei mai bune prietene, Sophie, plecata cu familia in vacanta in Ungaria. Cand Sophie nu se mai intoarce din vacanta, Fritzi si Sputnik nu ezita sa porneasca in cautarea ei. Povestea incercatului an 1989 vazuta din perspectiva unui copil.

Mai jos puteti vedea animatii realizate de ea: spoturi pentru o companie lider de calatorii online din Asia de Sud-Est, Rescue Heroes – pentru producatorul de jucarii Fisher-Price, Caillou si reclama Madrinas.

Valeria a lucrat si la studiouri de animatie din Basarabia si Rusia. Numele ei se regaseste pe genericele serialelor de animatie: Nicu si Baton (Frimufilms din Chisinau), BasiaGrand BandaMami Fatale, Caillou (produse in Polonia), Leo & Tig (realizat de studioul Parovoz din Rusia) si Четверо в кубе/ Patru intr-un cub (productie Parovoz), Мой друг из Тау Кита/ Prietenul meu dIn Tau Kita. De asemenea, Valeria a participat la realizarea scurtmetrajelor de animatie: Uku-Uku’s Enchanted Jungle (Finlanda, regizat de Jaana WAHLFORSS) si Bloomsday (Rusia, regizat de Vova KOMPOTIK), Kazka si Beast Slayer.