Oana Cuzino: Dupa virsta de 3 ani, copii pot viziona filme 3D stereoscopice si IMAX

Oana Cuzino si desenele animateOana Cuzino, prezentatoarea emisiunii Ce se intimpla doctore? de la PRO TV, a acordat un interviu pentru animationmagazine.eu. Vedeta considera ca dupa virsta de 3 ani, copii fara probleme de vedere majore pot viziona teoretic, filmele 3D stereoscopice de o ora.

Va plac filmele de animatie?

Da, foarte mult le vizionez , ori de cate ori am ocazia, iar asta se intampla cel mai des, alaturi de fetita mea.

Ce filme de animatie va plac?

Pina acum nu mi-am pus problema daca urmaresc un anumit tip de format, insa acum, gindindu-ma, realizez ca apreciez cel mai mult umorul in filmele de animatie si antropomorfizarea animalelor… Preferatele mele sunt serialele Wallace and Gromit, realizata in stop-motion , dar si Courage, the Cowardly Dog, din genul comedy-horror, dar si Sponge Bob…

Cei mici cind pot vizionara filme de animatie 3D Stereoscopice la cinema sau la plasma 3D? Acelasi lucru si despre IMAX.

Dupa virsta de 3 ani, copii fara probleme de vedere majore pot viziona teoretic, filmele 3D stereoscopice de o ora, la cinema sau IMAX. Problema ramine in seama parintilor, de a alege filme cit mai amuzate sau cele instructive, documentarele bucurandu-se de cel mai mare impact in acest format. Eu una nu cred, insa, ca ar trebui ca micutii sa nu aiba acces nelimitat la plasma 3D de acasa, de fapt, chiar si adultii sanatosi trebuie sa evite sa stea cu orele in fata acesteia, pentru ca pot aparea ameteli, migrene, accentuarea problemelor de vedere. Dupa cum stiti, exista contraindicatii clare pentru cei care au probleme neurologice, epilepsie sau de vedere, miopii mari, astigmatism, ori batrani cu probleme de vedere.

Ce sfaturi aveti in privinta vizionarii desenelor animate de catre copii?

Sunt minunate, fac copilaria mai vesela, ne initiaza mai mult sau mai putin subtil, in ceea ce inseamna viata, schiteaza valorile fundamentale. Tocmai de aceea, influenteaza mult, atat limbajul cat si comportamnetul copiilor, de aceea trebuie putin control si masura, ca in orice in viata.

Exista studii care sa confirme ca desenele animate sunt nocive copiilor?

Nu sunt nocive daca se pastreaza niste reguli de bun simt, zic eu. Insa stim ca sunt parinti sau bone care „uita” pur si simplu copilul in fata TV sau a monitorului de computer (unde se pot vizualiza de asemeni, filme sau seriale pentru copii). Copiii si adolescentii au pina la 20 de ani, ochii în formare. Pentru ei timpul maxim de expunere zilnică la computer trebuie sa fie de maxim o ora, legat, apoi pauze mari, de citeva ore.

Privitul indelungat in punct fix produce un decalaj intre cresterea globului ocular pe verticala si pe axul anteroposterior, persistenta acestui decalaj generand miopie.

Ce parere aveti despre canalele de desene animate dedicate bebelusiilor?

Reprezinta o idee buna, pentru ca este clar ca acel continut este adaptat puterii lor de intelegere, aparatului vizual si auditiv, insa trebuie limitat de asemenea, timpul de expunere. Corelarea imaginilor cu un anumit tip de muzica poate duce chiar la imbunatatirea performantelor intelectuale si stimularea curiozitatii a acestora.

Cei mici au nevoie de o initiere, de „alfabetizare” in lumea desenelor animate, pentru a putea evita eventuale efecte secundare, precum cosmarurile? Au existat voci – psihologi care au spus ca unele productii animate le fac rau celor mici pentru ca sunt violente.

Si aici intervine bunul simt al adultilor ce supravegheaza continutul si timpul. Da, este adevarat ca multi neurologi sustin ca micutii sunt extrem de impresionati de acest continut, astfel incat serialele sau jocurile virtuale sunt continuate si in vis, generand cosmaruri , iar creierul nu mai reuseste sa se relaxeze. Copiii devin astfel extrem de agitati si a doua zi, si tot asa…