Anim’est Chisinau va avea o noua sectiune competitiva, a anuntat Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.
Vlad a acordat un interviu pentru animationmagazine.eu:
Ce inseamna Anim’est Chisinau in date?
4 zile (30 octombrie – 2 noiembrie), 18 proiectii, 3 locatii, 4000 de spectatori.
Cum ti se pare publicul din Basarabia?
E cam tot ce isi poate dori un organizator de festival. Un public foarte interesat, receptiv si pozitiv. Genul de spectatori care ies de la film zambind si iti multumesc.
Felul in care se bucura Chisinauienii de Animest ne refreshuieste cheful de a face ce facem.
Re:Animarea totala! 🙂
Ati difuzat si productii basarabene?
Am incercat sa facem o noua prezentare a studiourilor de animatie active din Republica Moldova. Din motive logistice si tehnice a trebuit sa o amanam pentru 2015, la editia anivesara a festivalului.
Ati avut sprijinul autoritatilor de la Chisinau?
Ca in fiecare an am primit o finantare de la Primaria Municipiului Chisinau si pentru prima oara si o finantare de la Ministerul Culturii din Republica Moldova (a carui sustinere tehnica o aveam inca de la inceput).
Centrul Cultural Akzente si Alianta Franceza din Chisinau ne-au fost parteneri si anul acesta.
Am reluat parteneriatul tehnic cu Moldova Film si ne bucuram ca ne-am intors la Cinema Odeon.
In concluzie, sprijin si mai ales interes local exista, evident ca institutiile au bugete mult mai mici decat in Romania.
Ai stat de vorba cu cei din „industria” animatiei basarabene? Ce noutati au?
Exista mult chef de lucru, multe planuri si cu siguranta multa creativitate in Republica Moldova, insa dupa cum spuneam, cred ca animatia de acolo (si cultura in general) are nevoie de ceva mai multi bani. Si cu siguranta are nevoie ca acesti bani sa fie investiti corect.
Ati avut si filme de animatie rusesti la Animest Chisinau?
Da, animatia ruseasca „Ku! Kin-dza-dza”, realizata de regizorul Georgy Danelia. Un remake mai putin intunecat si distopic, dar si mai orientat spre tineri si audienta internationala, al originalului „Kin-dza-dza”, din 1986, lucrarea aceluiasi regizor.
Ce pregatiti pentru editiia viitoare de la Chisinau?
Vrem sa intarim platforma noastra educationala si acolo, organizand 2 workshopuri anul viitor (anul acesta am facut unul, avandu-l ca trainer pe animatorul roman Vasi Alboiu). In acelasi timp speram sa ne extindem atat ca numar de zile, cat si ca numar de proiectii. Si nu in ultimul rand, lucram la o noua sectiune competitiva, care sa fie prezentata exclusiv la Chisinau. Vom continua colaborarea cu prietenii nostri de la Tipografia 5, clubul festivalului incepand cu anul acesta, si vom organiza impreuna concerte si partyuri in fiecare zi de festival.