Oscarurile au venit si-au trecut, iar eu am stat treaza toata noaptea ca sa vad cine ce castiga (in Marea Britanie, orele de difuzare au fost 1:30-4:30 a.m). A fost o ceremonie extrem de previzibila: majoritatea castigatorilor erau inevitabili precum moartea si impozitele (dar “The Act of Killing” trebuia sa castige Cel mai bun documentar, si nimeni nu poate sa ma convinga altminteri). Iata ce s-a intamplat cu categoriile legate de animatie:
Cel mai bun lungmetraj de animatie- Frozen (Disney), regizat de Jennifer Lee si Chris Buck
Spre surpriza absolut nimanui, a castigat Frozen (eu as fi votat pentru Ernest si Celestine, dar sansele erau undeva intre zero si minus infinit). Regizorii isi repetasera discursul de acceptare a premiului de multe ori inainte, sunt convinsa. Frozen a fost singurul castigator al serii (co-)regizat de o femeie, in orice categorie, o statistica destul de trista pentru anul 2014. De asemenea, a fost primul premiu pentru Disney de cand categoria Lungmetraj de animatie a fost introdusa in program in 2001, desi, desigur, Disney are deja multe alte Oscaruri. Stim deja ca filmul va fi transformat curand intr-un musical pe Broadway, o decizie calculata, presupun, inca de pe vremea cand se scria inca scenariul, deci avem de-a face cu un succes imens pentru Disney, care ii cimenteaza reintoarcerea in postura de forta dominanta in animatia din America si de pretutindeni. Indiferent ce parere aveti despre Frozen (mie mi-a placut cat de cat, dar mi s-a parut supraestimat), va ramane, probabil, cunoscut peste ani drept un clasic, si primul film CGI care e cu adevarat Disney in spirit (Wreck It Ralph a avut succes, dar era, in esenta, o formula Pixar). Iar printesele Disney nu pleaca nicaieri: in 2018, o sa facem cunostinta cu printesa polineziana Moana.
Oricum, n-as avea incredere in Academia Americana sa-mi recomande filme animate de calitate. Mai tineti minte cand Happy Feet a luat Oscarul si Paprika lui Satoshi Kon nici macar n-a fost nominalizata? Mda.
Cel mai bun scurtmetraj de animatie- Mr Hublot, regizat de Laurent Witz si Alexandre Espigares
Aici previziunile mele s-au inselat: ma asteptam ca premiul sa mearga la “Get A Horse”, dar probabil Academia n-a vrut sa dea impresia ca ofera totul pe tava celor de la Disney; cealalta varianta a mea ar fi fost “Feral”. N-am vazut insa toate nominalizatele din aceasta categorie, dar am vazut “Mr Hublot” si pare un castigator adecvat: un filmulet reusit din punct de vedere tehnic, cu o poveste draguta si conventionala. E perfect in ton cu gusturile Academiei Americane de Film, care tinde sa rasplateasca mai degraba competenta decat excelenta, si care, in materie de animatie, prefera “dragut” mai presus de orice.
Cel mai bun cantec original- Let it Go din Frozen, interpretat de Idina Menzel
Un premiu binemeritat, Let it Go a fost de departe cel mai faimos si discutat cantec dintr-un film din ultima vreme, iar Oscarul pentru cantec original nu are legatura numai cu calitatea cantecului, ci si cu capacitatea lui de a reprezenta spiritul filmului de unde provine. Iar Disney a facut alegerea inteleapta de a promova cantecul in varianta interpretata de Idina Menzel, o artista de pe Broadway, in locul coverului pop al lui Demi Lovato (spre deosebire de, sa zicem, “Mulan”, unde cantecul “My Reflection” e interpretat de Lea Salonga in film, dar altminteri toata lumea il stie drept o piesa a Christinei Aguilera). Menzel a fost prezenta si la Oscaruri, dar n-a cantat prea grozav, cel putin in comparatie cu posibilitatile ei. Poate s-a plictisit si ea de cantecul asta deja, sau poate pur si simplu era suparata ca John Travolta a botezat-o Adele Dazeem cand a prezentat-o. In orice caz, celalalt cantec nominalizat dintr-o animatie, “Happy” al lui Pharrell Williams (din Despicable Me 2) a prilejuit cel mai distractiv moment al serii, cand Pharrell, in cizmulite rosii si cu o palarie ridicola pe cap, a dansat cu cateva dintre actritele din sala.