Noua productie Disney “Frozen” a avut parte de critici inca dinainte sa fi iesit pe piata: imediat ce s-a aflat ca scenariul va fi doar vag inspirat de “Craiasa Zapezilor” a lui Andersen, fanii povestii originale au inceput sa carcoteasca; pe deasupra, seful departamentului de animatie de la Disney si-a dat cu stangul in dreptul destul de viguros, declarand presei ca cele doua protagoniste ale filmului au fost greu de animat pentru ca e foarte dificil sa animezi femei si sa faci in asa fel incat sa ramana atragatoare in permanenta, ceea ce a iscat o dezbatere despre sexism. Acum ca filmul a iesit in sfarsit, e atat de inofensiv, incat controversa a fost lasata in urma. Nu veti fi dezamagiti de “Frozen” decat daca asteptati ceva mai mult decat o poveste cu printese in stilul standard Disney.
Legatura cu povestea lui Andersen e sublima, dar lipseste cu desavarsire: singurul lucru pe care “Frozen” si “Craiasa Zapezilor” il au in comun e prezenta unei femei cu puterea magica de a ingheta totul in jur, dar pe principiul asta ar fi putut la fel de bine sa spuna ca i-a inspirat Blossom din “Fetitele Powerpuff”. In varianta Disney, stapana zapezilor e Elsa, o printesa (evident) si singura posesoare de puteri magice din familia ei. Parintii Elsei nu prea se descurca in preajma unui asemenea copil neobisnuit, asa ca o invata sa-si ascunda puterile si sa se izoleze de toata lumea, inclusiv de Anna, sora ei iubitoare. Cand Elsa e incoronata regina si secretul ei iese la iveala, nu-i ramane decat sa porneasca o iarna eterna in regat si sa se refugieze intr-un castel de gheata. Asa ca Anna porneste in cautarea ei ca sa rezolve problema, ajutata de un localnic, renul lui (care se poarta mai degraba ca un caine) si un om de zapada vorbitor (care ma temeam ca va fi foarte enervant, in stilul lui Mushu din Mulan, dar din fericire a fost folosit cu masura si chiar a reusit sa fie amuzant). Urmeaza diverse aventuri, cantece si emotii, iar iubirea dintre surori e mai importanta pentru poveste decat idilele romantice, ceea ce e o schimbare draguta pentru Disney. Nu e un film inovator, dar e agreabil.
Cu “Frozen”, studiourile Disney isi continua tentativele de a pastra si sacii in caruta, si faina in capistere prin modernizarea povestilor cu Printese (care s-a vazut cel mai bine in “Tangled”) pe gustul secolului 21: protagonistele sunt tot fete atragatoare la modul cel mai conventional si innebunite dupa rochii roz, diademe si alte chestii cu sclipici, astfel incat Disney sa poata vinde o groaza de jucarii si alte marfuri cu sclipici roz de pe urma filmelor, dar acum printesele sunt elemente active ale propriilor povesti. “Iubirea adevarata” la prima vedere, care era alfa si omega pentru printesele precedente, e mai nou luata peste picior; noul romantism a la Disney se bazeaza acum pe prietenie si e, deci, ceva mai logic. Personajele sunt agreabile si au personalitate; Elsa, mai ales, are o personalitate mai “intunecata” si interesanta pentru o eroina Disney, fara sa fie personaj negativ, si mi-ar fi placut sa apara mai mult. In ce ma priveste, cea mai mare realizare a filmului e faptul ca au reusit sa ma faca sa-mi doresc sa fi avut o sora. Pe locul doi sunt, desigur, efectele vizuale legate de puterea magica a Elsei. Si sunt convinsa ca renul si omul de zapada vor placea copiilor.
Nu pot sa nu mentionez insa ca partea muzicala a filmului mi s-a parut complet superflua, si fara ea “Frozen” ar fi fost mult mai bun. Avem de-a face cu un film de aventura, in linii mari, care pur si simplu nu se potriveste cu muzica de Broadway cu care au pricopsit-o producatorii. Majoritatea cantecelor au fost ca nuca-n perete, in stilul filmelor muzicale vechi cand oamenii incepeau pur si simplu sa cante si sa danseze din senin, fara ca asta sa contribuie in vreun fel la progresul naratiunii. Spre final, cantecele lipsesc aproape complet, ceea ce face ca ultimul act sa fie cea mai buna parte. Nimeni nu zice ca Disney sa renunte la musicaluri- ca doar e genul lor caracteristic- dar n-ar strica sa le mai modernizeze un pic. O alta problema e muzica in sine. Unele cantece sunt dragute: Elsa, bucurandu-se pentru prima data de puterea ei (“Let It Go”), omul de zapada, visand cu ochii deschisi la caldura verii (presupun ca e vorba de un omagiu adus povestii lui Hans Christian Andersen despre un om de zapada indragostit de o soba). Altele insa sunt de-a dreptul iritante, iar majoritatea sunt pur si simplu cantece de teatru muzical neremarcabile in stilul anilor 1990, pe care nu multa lume le-ar asculta separat de bunavoie. Cantece ca “Everybody wants to be a cat” din Pisicile Aristocrate, sau “The Bare Necessities” din Cartea Junglei au devenit clasice pentru ca erau, pur si simplu, muzica de calitate. Sigur, “Frozen” nu e primul film Disney care sa aiba problema asta (cantecele din “Tangled” erau mult, mult mai rele). Presupun ca depinde si de toleranta voastra pentru musicaluri de moda veche.
Daca tot am ajuns la capitolul critici, as mai remarca si ca rezervele vizavi de designul personajelor se confirma: Elsa si Anna arata identic, cu exceptia culorii parului, iar capetele lor uriase, cu ochi imensi, ca de papusi din celuloid, aveau tendinta sa-mi distraga atentia de la poveste si sa-mi dea fiori. Animatorii Disney par intr-adevar sa fi sacrificat expresivitatea personajelor doar ca sa le mentina “dragute”. Dar pana la urma cam asa au stat lucrurile dintotdeauna cu printesele.
Nu pot sa inchei fara sa mentionez si “Get a Horse”, scurtmetrajul cu Mickey Mouse care vine la pachet cu “Frozen” in cinematografe si care, ca si “Frozen”, incearca sa combine nostalgia si referintele la propriu trecut cu modernitatea. E vorba de un nou episod din seria 2D cu Mickey Mouse prin care Disney incearca sa aduca un omagiu vechilor desene animate cu Mickey din anii 20 si 30. In cazul de fata, in amestec se adauga si animatie 3D color, iar rezultatul e foarte rapid, galagios si sadic, ca in vremurile bune, dar prea haotic pentru gustul meu. “Get a Horse” nu m-a facut sa rad pentru ca mai intai m-a cam ametit de cap, iar vocile erau in mod prea evident refolosite din inregistrari vechi. Cautarea echilibrului perfect intre vechi si nou continua pentru Disney.
In Romania, “Frozen” se lanseaza pe 27 decembrie, sub titlul “Regatul de gheata”.